Primari din toate partidele, alături de preşedintele Radu Moldovan, la întâlnirea cu cei peste 20.000 de bistrițeni care lucrează în Roquetas de Mar

Provincia Almeria și în special Roquetas de Mar este prin cei peste 20.000 de bistrițeni care lucrează aici, o parte din sufletul județului Bistrița-Năsăud!
Ansamblul profesionist Dor Românesc al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud continuă seria turneelor în rândul românilor de peste graniţele ţării în anul dedicat Centenarului Marii Uniri.
Astfel, după ce ansamblul artistic bistriţean, coordonat de Matilda Pascal Cojocăriţa, s-a aflat, la invitaţia Institutului Cultural Român din Tel Aviv (vicepreşedinte bistriţeanca Cleopatra Lorinţiu), în Israel, turneul continuă în Spania, la Roquetas de Mar, ştiut fiind faptul că în provincia Almeria sunt o mulţime de conjudeţeni. Primari ( de toate culorile politice) printre care cei din Beclean, Târlişua, Feldru, Coşbuc, Poiana Ilvei, Telciu, Salva, şefi de instituţii, în frunte cu preşedintele CJ Emil Radu Moldovan, secretarul judeţului, Mica Oprea, protopopul Alexandru Vidican, şefii de la cultură-Ioan Pintea şi Alexandru Gavrilaş, sunt la întâlnirea cu una dintre cele mai mari comunităţi de bistriţeni din lume.
Timp de două zile pe esplanada amfiteatrului de la castelul Santa Ana, artiştii noştri, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu, vor aduce cântece frumoase în faţa publicului român şi spaniol. Matilda Pascal Cojocăriţa, Domnica Dologa, Nicolae Cioanca, Mirela Petruş, Anuţa Motofelea, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân, Oana Matei Coruţi, Veronica Bălan, alături de colegii dansatori coordonaţi de coregraful Adrian Paşcu, vor prezenta frumuseţile tradiţiilor româneşti. Invitat de onoare este Văru' Săndel (actorul Sandu Pop).
"Am avut plăcerea să am discuții oficiale despre comunitatea noastră, cu conducătorii acestei provincii: Dl. Gabriel Amat Ayllon- Președintele Consiliului Provincial Almeria și în același timp și Primarul Municipiului Roquetas de Mar; Manuel de la Fuente Arias- Șeful Guvernului din Provincia Almeria și Ramon Fernandez Imbernon – Secretarul General al Guvernului din Provincia Almeria. Am rămas plăcut impresionat de respectul autorităților față de comunitatea locală de bistrițeni și de români în general. Noi nu i-am uitat pe oamenii de la noi care cu greu își câștigă pâinea cea de toate zilele, departe de casă și de cei dragi! Din acest motiv, din respect și prețuire, alături de cei mai buni artiști ai județului Bistrița-Năsăud și Oficiul Consular din Almeria, invitam toți frații noștri români de aici la Sărbătoarea Națională a României pe Esplanada Amfiteatrului de la Castelul “Santa Ana” (Zona Farului). Sâmbătă de la ora 16:00 și duminică de la ora 12:00! Vreau să îi mulțumesc principalului nostru partener, în acest proiect de suflet în an centenar, Domnului Consul Robert-Claudiu Hellvig, Șeful Oficiu Consular Almeria, pentru tot suportul oferit în organizarea acestui eveniment! Provincia Almeria, Regatul Spaniei, are o populație de 612.315 locuitori. Aproximativ 43.000 de români din toată țara locuiesc și lucrează în provincia Almeria, dintre care aproximativ 55%-60%, adică peste 20.000 de români sunt din județul Bistrița-Năsăud.Aceștia locuiesc preponderent în orașul lui Roquetas de Mar (100.053 locuitori). 95% dintre românii aflați în provincia Almeria, lucrează în turism, servicii și agricultură" declară preşedintele CJ, Radu Moldovan. .

USR-PLUS

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]