Şedinţa Consiliului Local Bistriţa

Primăria vrea să mute „şcoala” din cartiere în municipiu…

Problema şcolilor din cartierele rurale ale municipiului, localităţi componente, revine în atenţie cu obstinaţie, chiar dacă vine primăvara şi nu toamna, când şcolile sunt (trebuie să fie) pregătite pentru reluarea cursurilor. Nu e rău, chiar şi acum, dacă municipalii noştri vor să găsească „soluţii” la situaţiile create în cartiere.

O voce ca a lui Illyes Istvan (UDMR) trage semnalul de alarmă pentru Şcoala Generală din Viişoara. Tabloul descris duce la comparaţii deloc convenabile, cu şcoala de acum 50-60 de ani… Departe de timpul prezent. Dar nici atunci lucrurile nu arătau precum se prezintă acum. Terenul şcolii nu este împrejmuit, e o zonă nepăzită, neocrotită… De grup sanitar nici vorbă… un closet neracordat la canalizare, total impropriu. Clădirea şcolii are geamurile putrezite… Nici mobilierul la Grădiniţă nu e adecvat. El a cerut Consiliului Local să reducă cheltuielile, toate bugetele pentru manifestări culturale, pe Pietonal ş.a.m.d., în favoarea alocării banilor necesari reparaţiilor la aceste şcoli. Pentru ca la toamnă elevii să aibă condiţii corespunzătoare, decente!

La interpelarea sa subscrie şi primarul Ovidiu Creţu, care spune că cunoaşte situaţia…. Din păcate, şcolile din localităţile componente toate arată aşa… Arată ca la sate sau mai rău! – recunoaşte primarul. E valabilă şi la Sigmir această stare de lucruri. „Am solicitat Inspectoratului Şcolar… să mute copiii la şcolile din municipiu pentru că în situaţia că nu sunt bani pentru lucrările de reabilitare necesare aceasta este alternativa… E mai convenabil să aducem copiii cu autobuzul în oraş, decât a menţine funcţionarea în condiţii improprii…”.

„Primăria vrea să mute şcoala în municipiu – constată Gheorghe Tuţă (PD-L). Până la aşa ceva – a atras el atenţia – să primim o informare. Şi să fim şi noi „coautori” ai unei astfel de hotărâri. Care nu e una oarecare… E cazul să analizăm cu răspundere ceea ce facem. Dacă va fi să se recurgă la o astfel de măsură, va trebui să asigurăm elevilor un transport „de calitate”. Nu să lăsăm lucrurile pe seama transportului public urban…”.

Primarul a informat şi „statistic” cum ar sta lucrurile. La ciclul gimnazial, Unirea are 48 elevi, Slătiniţa – 44, Viişoara – 67, Sigmir – 40. De asemenea, va fi şi o informare în Consiliul Local pentru a se lua o hotărâre.

Consilierii cer curăţenie în cartiere, în zona CFR

Se luminează a primăvară! Şi asta trezeşte spiritul gospodăresc al municipalilor. Rând pe rând Filip Moisil, Gh. Tuţă, Marioara Seica, Benţa Gavrilă, tot PD-L-ul, cum s-ar zice, s-au antrenat în a semnala zone din oraş unde gunoaiele domină peisajul. Zona şanţurilor, care să fie decolmatate, sau zona CFR – cu deosebire în Halta Fabrici excelează în gunoaie, pe care nimeni nu le ia în seamă. Deşi e „poarta de intrare în oraş” – impută Marioara Seica. În cartierele de blocuri nu se ştie cui îi revine obligaţia de a face curăţenie – a reproşat consilierul Calo Viorica (PNL). Dar şi în alte zone e valabil… Primarul a indicat, prompt, cui revine efectuarea curăţeniei în spaţiile din zona blocurilor de locuinţe: locatarilor respectivi!

Prin urmare, Asociaţiile de proprietari ar fi trebuit, deja, să-şi intre şi ele în atribuţii. Ovidiu Creţu trimite la „Campania curăţenia de primăvară” pe care Primăria o va declanşa în curând. Să avem în vedere şi sărbătorile de Paşti, care vor fi mai devreme în acest an – spun primarul.

Ghidul solicitantului „a mâncat” jumătate din şedinţă

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local, „Ghidul solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Bistriţa pentru activităţi nonprofit de interes local în anul 2010” i-a… solicitat pe consilieri aproape două ore. După o pauză solicitată pentru „consultări” şedinţa s-a reluat cu mai clare păreri şi propuneri despre cum să fie Ghidul acesta – înscris la primul punct pe ordinea de zi… Cu acest mod de lucru, mai exact spus, consilierii au mutat „şedinţa de comisie” în plenul Consiliului. Au făcut-o ad hoc! Ce mai, noi suntem, noi deliberăm…

Modificările propuse la proiectul în forma prezentată de iniţiator au stăruit asupra stabilirii unor criterii de cuantificare a „impactului” proiectului finanţat nerambursabil de la bugetul local. Ce ne spune „istoricul” (în cazul proiectelor multianuale – dacă există) despre impactul aşteptat.

N-a fost ocolită nici presa. „Pericolul vine de la mass-media” când relatează ce nu s-a făcut… (Illyes Istvan). Cu alte cuvinte, presa ar fi un complice la raportări fictive?! „Orice ban – spune Illyes – trebuie ştiut ce se face cu el, unde se duce… Dacă am fi „nemţi”, aşa s-ar face!” O incizie, fără tremur, nici măcar în glasul cu care a rostit. O altă opinie, în contextul discuţiei privind ce poate face comisia de evaluare a proiectului, şi mai relevantă, este aceea a consilierului Marioara Seica: „Ce ne împiedică să participăm şi noi la acţiunile lor, să fim în cunoştinţă de ce fac şi ce raportează la final?” Până la urmă părerea despre presă a rămas una favorabilă. S-a stabilit că e corect să se organizeze conferinţe de presă premergător demarării acestor proiecte.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 20 de voturi, în unanimitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5