Primarul Doru Crişan a acordat două titluri de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului. Noul primar, Vasile Şut din Tiha Bârgăului, pentru prima dată la Simpozionul Văii Bârgăului

În organizarea Consiliului Judeţean, a Centrului Judeţean pentru Cultură, a Primăriei, Consiliului Local şi a Căminului Cultural Prundu Bârgăului, a Liceului „Radu Petrescu”, a Fundaţiei Culturale „Valea Bârgăului” şi a Gazetei de Bârgău, s-a derulat cea de-a 45 ediţie a Simpozionului cultural al Văii Bârgăului, cu titlul „Bărgaiele la răscruce”. Deschiderea festivă a fost făcută de primarul comunei gazdă, Doru Crişan, alături de proaspătul ales primar al comunei Tiha Bârgăului, Vasile Şut, care au subliniat importanţa păstrării culturii şi a promovării acesteia, deoarece pe aceste meleaguri sunt adevărate izvoare de istorie şi literatură.
În acest cadru, primarul Doru Crişan a acordat titlurile de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului, generalului de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor Focşani şi omului de ştiinţă, cercetător prof. univ. dr. Sebastian Wachsmann Hogiu din Washington. Profund emoţionate, mamele celor doi cetăţeni de onoare au ridicat diplomele, fiind mândre, la fel ca întreaga comunitate, de realizările acestora.
A urmat un moment de reculegere şi evocarea celui care a fost un stâlp al organizării simpozionului, Titus Wachsmann Hogiu, trecut la cele veşnice. În evocări s-a vorbit despre personalitatea acestuia, atât în domeniul învăţământului, cât şi al culturii. A urmat lista comunicărilor susţinute de Lia Cioanca, Peisaje culturale în Ținutul Bârgăului, Adrian Onofreiu, „Glasul pământului” în documente referitoare la satele bârgăoane în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Dorin Dologa, Aspecte economice din Valea Bârgăului, Simona Simioanca, Zestrea Bistricioarei, Simion Cristea, Graficianul Ioan Cott (1934-2005) (Nițu din BB), Călin Musteață, De la patul cu strujac și ticlazău la modernismul zilelor noastre. Interiorul locuinței țărănești, Adrian Mănarcă, O paralelă între răscrucea Bârgaielor și a Țării, .Vasile Filip, Titus Wacsmann-Hogiu - O contribuţie locală la definirea şi profilul omului, .Menuț Maximinian: Titus Wachsmann-Hogiu, repere ale veșniciei, Olimpiu Nușfelean, Actualizarea clasicilor în noi apariții editorial, .Ioana Hangan, Sânzienele, o sărbătoare uitată pe Valea Bârgăului, Niculae Vrăsmaș, Bârgaiele la răscruce. De asemenea, au fost lansate cărţile Titus Wachsmann-Hogiu, Neliniștile moral-etice ale unui nemoralist –prezentată de Zorin Diaconescu, Niculae Vrăsmaș, Moștenirea lui Fabian –prezentată de Olimpiu Nușfelean și Menuț Maximinian, Anuarul Bârgăuan, An.VI, Nr.6/2016 - prezebtat de Niculae Vrăsmaș, Cornel C. Costea, Munții Bârgăului – Studiu de geografie umană, editura Karuna, Cluj-Napoca, 2016, în prezenţa autorului.
Un punct aparte l-a constituit acordarea pentru cel care este de câţiva ani Cetăţean de Onoare al comunei, o Diplomă de Excelenţă, semnată de primarul Doru Crişan şi de directorul Căminului Cultural – Ioana Suciu, pe care stă scris: „Domnului Niculae Vrăsmaş, cu deosebită onoare Primăria şi Consiliul Local Prundu Bârgăului vă felicită pentru activitatea desfăşurată în slujba promovării valorilor culturale de pe Valea Bârgăului în plan judeţean şi naţional. Judeţul Bistriţa-Năsăud, străveche vatră de cultură şi civilizaţie românească, zonă în care v-aţi născut şi pe care o purtaţi în suflet şi în scrierile dumneavoastră, este mai bogat prin tot ceea ce aţi realizat de-a lungul unei frumoase cariere literar-artistice. În numele tuturor cetăţenilor din comuna Prundu Bârgăului vă mulţumim şi vă transmitem multă sănătate, alese bucurii şi depline realizări în tot ceea ce vă doriţi”.
Într-adevăr, şi de această dată, Niculae Vrăsmaş a fost cel care s-a ocupat de bunul mers al simpozionului, dar şi de editarea numărului 6 al Anuarului Bârgăuan, singura publicaţie de acest gen din judeţul nostru menită să ne apropie de reperele culturale bârgăuane. Mai mult, Niculae Vrăsmaş a construit de la temelie şi „Casa Vrăsmaş” – bibliotecă şi muzeu, care este în pragul finalizării, care va rămâne un reper pentru generaţiile următoare.
În bunul mers al simpozionului s-a implicat ca şi gazdă directoarea Ioana Suciu, mulţumiri trebuind adresate şi Brutăriei „Amicii” din Tiha Bârgăului.
Ca un testament, pentru bunul mers al simpozionului, mai departe îl vor sprijini pe Niculae Vrăsmaş tinerii profesori dr. Lia Cioanca, consilier local la Tiha Bârgăului, şi prof. Călin Mustaţă, de la şcoala din aceeaşi localitate.
Felicitări pentru încă o ediţie reuşită a celui mai vechi simpozion din judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5