Primarul Florin Simionca: Toţi locuitorii comunei Budacu de Jos vor fi racordaţi la reţeua de apă şi canalizare, în urma a două proiecte finanţate prin fonduri guvernamentale

Autorităţile locale din Budacu de Jos vor recepţiona joi, 2 august, lucrările din cadrul proiectului „Reţea de canalizare în localitatea Jelna”, întreaga reţea urmând să fie dată în concesiune către operatorul judeţean Aquabis. În fapt, este vorba despre o investiţie finanţată în etapa I a Programului Naţional de Dezvoltare Locală derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

         Potrivit primarului Florin Sandu Simionca, proiectul, cu o valoare de 5,413 milioane lei, a inclus realizarea a 12.711 m de reţea de canalizare, construcţia unei staţii de epurare, dar şi o staţie de pompare.

         Acest proiect este doar începutul, pentru că administraţia locală a găsit resurse şi pentru celelalte localităţi componente. Pentru că la nivelul comunei nu există aglomeraţii care să aibă 2000 locuitori echivalenţi – condiţie impusă de Comisia Europeană – investiţiile în reţelele de apă uzată nu au putut fi incluse în Master Planul de apă şi apă uzată din Bistriţa-Năsăud. În aceste condiţii, a fost depus un proiect pentru finanţare prin etapa a II-a a PNDL.

         „A fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pentru proiectul „Construire reţea canalizare, staţie de epurare şi extinderea reţea de apă în comuna Budacu de Jos, care are o valoare totală de 14.238.868 lei. În zilele următoare, va fi lansată procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor, proiectul tehnic fiind deja elaborat”, ne-a declarat edilul comunei.

         Proiectul însumează 22,8 km de conductă pentru apele uzate, 8 km de conductă de refulare, edificarea unei staţii de epurare, 7,7 km de reţea de distribuţie apă potabilă, dar şi 300 de branşamente. Practic, prin acest proiect, şi locuitorii din Budacu de Jos, Buduş, Simioneşti şi Monariu ar urma să beneficieze de servicii de utilităţi la standarde europene.

***

         Tot prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la Budacu de Jos sunt în implementare alte două proiecte importante. Până la debutul anului şcolar, autorităţile şi constructorii fac eforturi pentru finalizarea lucrărilor la Grădiniţa cu program normal din localitatea Budacu de Jos. Este un proiect cu o valoare totală de 1,148 milioane lei, care cuprinde atât construirea noului imobil – cu două săli de grupă şi o sală multifuncţională (sport şi momente festive), cât şi dotări specifice. De asemenea, din fonduri guvernamentale este finanţat şi proiectul de modernizare a drumului comunal 7 Jelna – Satu Nou, în valoare de peste un milion lei, lucrările fiind executate într-un ritm susţinut.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]