Primarul Ioan Moniţa reclamă politica tehnocraţilor din domeniul agriculturii şi al absorbţiei fondurilor europene

Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, a reclamat în cadrul unei conferinţe de presă, modul în care Guvernul tehnocrat gestionează problemele din diverse domenii de activitate, de la subvenţiile pentru fermieri, până la legislaţia în domeniul achiziţiilor publice.

„Vin din rândul agricultorilor, al ţăranilor, din mijlocul lor, şi mă îngrijorează faptul că subvenţiile pe suprafaţă nici la această oră nu sunt ajunse la cetăţeni. Oamenii sunt la capătul răbdărilor, nu ştiu ce se întâmplă, nu ştiu ce să facă pentru a intra în posesia acestor bani. Nu le dă nimeni un răspuns corect şi coerent şi noi, ca autorităţi administrative publice locale, nu ştim efectiv ceea ce se întâmplă. Este o situaţie fără precedent în România. Din anul 2007, de când aceste subvenţii au intrat în plată, niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva. Imaginaţi-vă că în anii precedenţi, erau date avansurile pentru anii în curs şi acum încă nu s-au acordat subvenţiile pentru anul 2015. Este o situaţie gravă, îngrijorătoare şi-mi pare rău că guvernanţii nu găsesc soluţiile”, a punctat primarul Moniţa.

         Acesta a criticat şi faptul că gradul de absorbţie al fondurilor europene este zero. „Vă daţi seama ce înseamnă zero? Şi aşa a fost vai de capul nostru cu absorbţia fondurilor europene şi acum am ajuns la zero. E incredibil ceea ce se întâmplă şi mă-ngrijorează enorm. În România, când lucrurile încep să ia o direcţie bună şi corectă, trebuie să intervină ceva şi să scurtcircuiteze aceste lucruri”, a menţionat Ioan Moniţa.

Primarul din Romuli s-a referit la Masterplanul de transport, de care se vorbea acum un an şi jumătate, iar toată lumea visa la autostrăzi, însă „de atunci nu s-a ridicat niciun fir de păr”, în schimb, opiniei publice i se scot ochii „cu reţineri, cu oameni penali”.

         „Mi-e cam ruşine de ce a ajuns România în ultimii ani şi-mi pare rău că nu există perspective şi nu ne îndreptăm pe o direcţie corectă. Din păcate, nu învăţăm din greşelile trecutului. Este şi un proverb care spune că „Deşteptul învaţă şi din greşelile altora, prostul nu învaţă nici din greşelile lui”. Îmi pare rău că nu reuşim să aducem cetăţenilor acestei ţări lucrurile la care ei se aşteaptă. E păcat pentru că ştiţi care este capacitatea României”, a mai precizat Ioan Moniţa.

         În context, primarul din Romuli s-a referit şi la legea achiziţiilor publice pe care guvernanţii susţin că au simplificat-o, prezentând o situaţie cu care administraţia pe care o conduce se confruntă. „Avem finanţare pe un proiect european de un milion de euro în ceea ce priveşte modernizarea şi reabilitarea unor străzi din comuna Romuli. Am primit finanţare, conform documentelor, în termen de 3 luni trebuie să depunem proiectul tehnic. Dacă mergem pe procedură simplificată ne încadrăm în termen, dar în urma aşa-zisei simplificări a achiziţiilor publice se pare că nu vom putea merge pe această procedură simplificată şi atunci vom merge cu achiziţiile pe o procedură complexă care ne va aduce undeva în martie anul viitor. Or, noi dacă în termen de trei luni nu depunem proiectul tehnic, riscăm să pierdem finanţarea. Şi în cazul comunei Romuli sunt toate comunele din judeţ care au accesat proiecte pe Măsura 7.2.”, a menţionat Moniţa, remarcând şi faptul că funcţionarii trăesc într-o teroare maximă, „verifică de 20 de ori şi nu semnează nici o dată”.

         Nu în ultimul rând, Ioan Moniţa a spus că atâta timp cât în România vor exista privilegiaţi precum parlamentari, magistraţi, primarii, ţara nu se poate dezvolta, acesta nesusţinând o lege specială a pensiilor pentru diferite categorii profesionale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5