Primarul Ioan Szabo: La sfârşitul lui 2014, 95% din ceea ce am promis locuitorilor comunei Şanţ este realizat

În urmă cu mai bine de 10 ani participam la o tabără etnologică în comuna Şanţ, alături de Muzeul Etnografic de la Braşov şi dr. Ligia Fulga. Atunci aveam primul contact cu oamenii de aici, descoperind izvorul unor tradiţii culturale şi folclorice, care prin bogăţia şi frumuseţea lor au stârnit de-a lungul timpului interesul unor personalităţi din domeniul cultural. În perioada interbelică Ministrul Culturii Dimitrie Gusti - primul cetăţean de onoare al comunei Şanţ - a acordat o importanţă deosebită cercetării obiceiurilor şi tradiţiilor din această zonă, pentru că a descoperit un folclor "nepoluat" de influenţele altor popoare. Oamenii încă îşi mai amintesc, cu drag, de el. La prima cercetare sociologică, în anul 1935 s-a realizat filmul “Sanţ-1935” film care a cuprins şi obiceiurile de nuntă, iar nunta filmată nu a fost o improvizaţie, ci o realitate. Tot in aceeasi perioadă (1936), la Bucureşti a avut loc inaugurarea Muzeului Satului, în care se află expusă şi o gospodarie ţărănească din com. Sanţ, care reflectă gustul artistic şi dragostea de frumos şi util al şănţenilor.

Şi astăzi portul popular este purtat cu mândrie de la copii la bătrâni în diferite ocazii şi sărbători importante, iar dansurile populare sunt învăţate şi practicate cu plăcere de la mic la mare prin intermediul Ansamblului folcloric “Izvorul Someşului”. Formaţia de teatru folcloric şi nescris datează din perioada interbelică, în prezent denumită "Constantin Iugan", ambele formaţii fiind marcă înregistrastă  la OSIM.

            Astăzi, comuna a prins un suflu nou, proiectele europene făcând casă bună cu tradiţiile, cu ajutorul primarului Ioan Szabo. Este important de menţionat dezvoltarea economică, turistică, cultural - spirituală, a învăţământului, a asistenţei medicale şi sociale din comună.

 

Bucurie pentru toţi, de Sărbătorile Pascale

 

În pragul Sărbătorilor Pascale, primarul comunei Şanţ, Ioan Szabo, acordă peste 600 pachete la toate persoanele  de pe raza comunei, care au peste 60 ani. Aceştia vor avea pentru pregătirea bucatelor de sărbători zahăr, făină şi ulei din partea autorităţilor locale, produse dăruite cu ajutorul unor firme de pe raza comunei.

          Este o tradiţie ca de marile sărbători primarul să fie alături de localnici, amintind aici şi sărbătoarea „Uite, vine Moşul” unde, pe lângă colinde şi focul de artificii, se dau dulciuri pentru toţi copiii.

„În această perioadă m-am axat pe latura socială. Toţi cei care au vârsta de peste 61 ani vor primi 5 mc de lemne de foc gratuit, la drum auto, pentru a avea lemnele de foc pentru iarna următoare. Venitul acestor oameni este sub cel minim pe economie şi avem în jur de 400 de familii care se încadrează. Lemnele sunt din proprietatea pădurii comunei Şanţ”, declară primarul.

De asemenea, se acordă 10 mc lemn pentru tâmplarii care au autorizaţie, se aprobă în mod gratuit 25 mc lemn pentru cei care au autorizaţii de construcţie a locuinţelor, iar pentru anexe gospodăreşti se acordă 15 mc lemn.

     

O reţea de 45 km de apă şi canalizare pentru comună

„Am fost incluşi în Master Planul derulat de Aquabis pentru investiţii în reţeaua de apă şi canalizare. Deocamdată,  a fost lansată pe SEAP procedura de achiziţii, investiţiile din comuna Şanţ fiind incluse în Lotul III cu Feldru, având o valoare esitimată de 5 milioane euro. Este vorba de o reţea de 45 km, din Valea Mare –Şanţ, până-n Rodna” ne spune primarul Szabo.

 

27.600 hectare, cadastrate, în următorii trei ani

 

Comuna este inclusă într-un proiect cadastral alături de alte comune din judeţ. Licitaţia va fi derulată de către ANCPI. Este un proiect foarte important pentru comuna noastră, cu o suprafaţă de 27.600 hectare. Cadastrarea va dura în jur de trei ani.

 

 

O nouă atracţie turistică: pasarelă pietonală de 570 m peste Cârţibab

 

„Am finalizat un proiect de îndiguire Cârţibab – Cârţibuş prin resurse proprii. Am continuat repararea drumurilor vicinale, care nu au fost niciodată amenajate aşa cum trebuie” afirmă edilul.

 Pe Cârţibab primarul doreşte amenajarea unei pasarele pentru ca lumea să circule pe aici. „Va fi o pasarelă cum nu cred că este în zona noastră. Pasarela va avea o lungime de 570 m” spune primarul. De asemenea, această zonă va fi asfaltată iar podurile peste Cârţibuş vor fi la fel, cu aceleaşi fel de grinzi. Este o valoare destul de mare care va fi alocat tot din bugetul local. „Săptămâna viitoare vreau să depun documentaţia pe SEAP. Digul va avea o lungime de 1,1 km  plus podul şi pasarela, valoarea aproximativă fiind de 3 milioane lei” adaugă Szabo.

Pe Măsura 125B se va finaliza un drum forestier de aproximativ 6 km. Lucrările de modernizare presupun asfaltarea unui tronson de peste un kilometru şi pietruirea altor cinci km. În viitorul exerciţiu financiar european primarul are în vizor accesarea unui proiect de asfaltare a străzilor comunale, mai ales că investiţiile în reţelele de apă şi canal vor fi finalizate.

Tot acum, la Şanţ se instalează două cântare electronice elveţiene, unul de 30 to, pentru a cântări produse agricole şi unul de 1500 kg pentru a cântări animalele, valoarea acestora fiind de aproximativ 100.000 lei. Astfel, fiecare locuitor din comună poate să îşi vândă produsele, ştiind exact cantitatea acestora. Centrul comunei va avea altă faţă, printr-un proiect în colaborare cu Electrica toţi stâlpii din comună vor fi scoşi şi vor fi făcute instalaţii subterane.

Valoarea aproximativă a bugetului comunei este de 110 miliarde lei, cu aceşti bani administraţia schimbând faţa comunei. „La sfârşitul lui 2014, 95% din ceea ce am promis în campania electorală este realizat. Nu poţi să vii în faţa oamenilor să promiţi şi mai apoi să nu vadă schimbări concrete” afirmă primarul Ioan Szabo, al nici doi ani de la câştigarea mandatului.

 

 

Şcoala şi biserica, stâlpii societăţii

 

Administraţia are grijă şi de latura culturală. O lucrare pentru care a fost deja stabilit câştigătorul este cea de împrejmuire a terenului Căminului Cultural Valea Mare cu un gard modern. „Avem în lucru un teren sintetic, cu nocturnă, la Valea Mare şi tot aici am finalizat licitaţia pentru achiziţionarea mobilierului la Căminul Cultural. Îl vom dota, în 60 de zile, cu scaune şi mese elegante şi moderne. Din luna august va fi demarat un proiect amplu, pe latură culturală, care va aduce comunei un complex cultural care va servi atât pentru spectacole, cât şi pentru nunţi”-Ioan Szabo.

Tot pentru licitaţie este depus un contract de achiziţie tablă cupru pentru Biserica Ortodoxă un lăcaş de cult impunător care datează din 1906, cu o arhitectură deosebită creată de renumitul arhitect austriac H.G. Rudolf Adllaf şi cu un iconostas de o valoare inestimabilă, pictat de celebrul Octavian Smighelschi.

Primăria are grijă şi de unităţile de cult, donând un teren de 8 ari pentru Biserica Greco-Catolică, unde să se construiască biserica, aducându-se la cota zero, iar jos, la demisol este făcută deja o cameră unde să se ţină Sfânta Liturghie, duminică fiind prezent în mijlocul nostru episcopul Florentin Crihălmeanu.

Copiii din comună învaţă în patru grădiniţe amenajate corespunzător - trei la Şanţ şi una la Valea Mare - şi în trei şcoli moderne- două la Şanţ şi una la Valea Mare. După cum ne informează directorul Şcolii Gimnaziale „Enea Grapini”, Sasu Daniel Zaharia, 530 de elevi învaţă în aceste şcoli, rezultatele fiind bune, la nivel judeţean.

Săptămâna aceasta a avut loc o şedinţă de Consiliu Local la care s-a hotărât alocarea a 10 burse pentru elevi şi a 10 burse pentru studenţi, pentru liceeni 250 lei, iar pentru studenţi 400 lei.

Recreerea în centrul comunei se face şi în Parcul de joacă pentru copii şi cel pentru adulţi, modern amenajate. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5