Primarul Nicolae Buşcoi (Zagra) a reclamat desfiinţarea şcolilor din Suplai şi Aluniş: Care e rentabilitatea şcolii?

Primarul comunei Zagra, Nicolae Buşcoi, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, situaţia reţelei şcolare de pe raza localităţii pe care o conduce, asta după ce şcolile de la Suplai şi de la Aluniş ar urma să nu mai funcţioneze începând cu anul şcolar 2021-2022. Acesta a menţionat că în Consiliul Local a fost aprobată o structură şcolară asemănătoare celei de acum, însă la nivelul IŞJ B-N nu a avut sorţi de izbândă din lipsa finanţării a patru norme didactice.
„La Şcoala de la Suplai este vorba despre copiii din clasele V-VIII care ar putea fi transportaţi în condiţii normale. La Aluniş e destul de răsfirat, oamenii au 2-3 km de venit până la şcoală sau până la microbuz. Iarna sunt condiţii grele. Este vorba de copiii din clasele I-IV, care vor ajunge uzi la autobuz. Microbuzul nu e dotat cu scaune pentru copii mici, trebuie să facem investiţii, să cumpărăm scaune, centuri de siguranţă adaptabile. E o cheltuială în plus, dar ne-am descurca, însă să nu găseşti niciun fel de omenie, niciun pic de înţelegere... Anul trecut am ajuns la doamna ministru şi am găsit înţelegere. Acum nu mai găsim înţelegere pentru că anul trecut era an electoral, urmau alegerile parlamentare. Niciun pic de empatie pentru copiii aceştia, sunt mici, e vorba de bani pentru un post... Şi atunci tot vorbim că se depopulează satele şi că scade natalitatea”, a spus primarul Nicolae Buşcoi.
Potrivit acestuia, la Aluniş ar urma să înveţe 13 copii de ciclu primar, şcoala fiind renovată acum patru ani, având toate condiţiile necesare. Aceşti elevi ar urma să facă o navetă zilnică de 12 km, în două schimburi, alături de elevii de gimnaziu. La Suplai este vorba despre 16 copii, însă există riscul creşterii abandonului şcolar, părinţii fiind nemulţumiţi de această decizie.
Primarul Nicolae Buşcoi a menţionat că, anul trecut, când a discutat cu inspectorul şcolar general, alături de părinţii din Suplai, i s-a spus că „şcoala trebuie să fie rentabilă”. „Rentabilitatea şcolii nu e procesul de învăţământ?”, a întrebat retoric primarul din Zagra.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5