Bistriţa a mai primit un premiu: cel al Galei Concursului Naţional de proiecte din Administraţia Publică Locală „Cele bune să se-adune”

Primarului Ovidiu Teodor Creţu i s-a înmânat premiul pentru cel mai bun proiect la secţiunea Mediu, la nivelul Regiunii de Nord - Vest

În ultimii patru ani, Primăria municipiului Bistriţa s-a remarcat prin consecvenţa cu care s-a implicat în evenimentele din calendarul ecologic, prin acţiuni cu impact asupra comunităţii locale şi prin activităţile educative în domeniul protecţiei mediului, desfăşurate în cadrul Centrului de Informare şi Educaţie ecologică - singurul centru de acest tip din ţară, patronat de către o primărie. S-a acordat o atenţie deosebită şi proiectelor derulate cu finanţare din Fondul pentru mediu, inclusiv cele referitoare la extinderea şi modernizarea spaţiilor verzi, proiectelor de mediu realizate de ONG-urile locale şi cofinanţate din bugetul local, precum şi stimulării interesului pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi valorificarea lor.
Recunoaşterea la nivel naţional a activităţilor promovate în domeniul protecţiei mediului nu a întârziat să apară: acordarea Premiului „Primăria Verde” la cea de-a treia ediţie a „Galei Premiilor Revistei Infomediu Europa” care a avut loc în 10 decembrie 2009, la Camera de Comerţ şi Industrie a României. Acest premiu reprezintă o încununare a rezultatelor acţiunilor organizate şi desfăşurate de către Primăria municipiului Bistriţa pentru protecţia mediului urban şi sensibilizarea cetăţenilor cu privire la problemele de mediu, dar în acelaşi timp şi un angajament pentru dezvoltarea durabilă a municipiului în următorii ani.
Primăria municipiului Bistriţa nu a ezitat să dea curs provocărilor lansate la nivel naţional în domeniul protecţiei mediului. În perioada 2009 – 2010, municipalitatea a participat la ediţia a IV-a a mişcării naţionale de plantare „Milioane de oameni, milioane de copaci” în care 117 angajaţi ai primăriei şi voluntari au plantat 19.714 arbori şi 338 809 plante. În perioada 2010 – 2011, la ediţia a V-a a aceleaşi mişcări a fost plantaţi 29.757 arbori şi 89.687 plante de către 125 de participanţi la acţiuni, iar în decembrie 2011, Primăria municipiului Bistriţa s-a înscris în competiţia „Capitala Verde a României”.
În martie 2012, Bistriţa s-a înscris la competiţia „Capitala Earth Hour România 2012”, alături de alte 17 oraşe din România. În data de 16 martie 2012, în urma confruntării finale, bistriţenii au dovedit că se pot mobiliza exemplar chiar dacă, în competiţie, au fost oraşe a căror populaţie era mai mare decât cea a întregului judeţ Bistriţa-Năsăud. Am reuşit împreună să colectăm 16,7 tone de pet-uri, am câştigat competiţia adunând aproape cât ceilalţi concurenţi la un loc, iar ca premiu, în data de 31 martie Bistriţa a fost gazda oficială a evenimentului Earth Hour în România.
În paralel cu organizarea acţiunilor de protecţie a mediului, administraţia publică locală bistriţeană are în derulare proiecte în acest domeniu.
Sufalnet 4EU este unul din proiectele derulate, în care ne-am angajat să colaborăm cu parteneri din toate regiunile Europei pentru a împărtăşi cele mai bune practici de amenajare durabilă a depozitelor de deşeuri închise din întreaga Europă. Proiectul a fost finanţat prin intermediul INTERREG IVC (FEDER), o organizaţie care ajută regiunile europene să formeze parteneriate pentru a crea împreună proiecte comune. Cei 15 parteneri ai proiectului au lucrat în 3 grupe tematice cu problematica predominantă referitoare la: amenajare la nivel regional, amenajare în vederea îmbunătăţirii peisagistice şi naturale şi amenajare pentru funcţii economice. Municipiul Bistriţa a facut parte din grupul pentru funcţie economică alături de: Ludwigsburg (Germania), Belfast (Irlanda de Nord), Malaga (Spania), Haarlem (Olanda). Proiectul se derulează pe o perioadă de 2 ani (01.01.2010 – 31.12.2011) şi are o valoare de 552.605,9 mii lei din care: 469.714,8 mii lei fonduri europene, 71.835,8 mii lei fonduri guvernamentale, 11.055,3 mii lei bugetul local. Pe baza experienţelor avute de ceilalţi parteneri proiectul oferă o soluţie de utilizare a unui sit contaminat şi conduce la mărirea suprafeţei de spaţiu verde a municipiului Bistriţa cu 7,6 ha, reducând astfel în mod semnificativ gradul de poluare în zona actualului sit.
Proiectul s-a finalizat prin întocmirea unui Plan de acţiune pentru redezvoltarea zonei care a fost ocupată de fostul depozit de deşeuri Bistriţa. Conceptul şi designul final al sitului contaminat din Bistriţa are potenţialul de a fi un exemplu în România pentru transformarea unui depozit de deşeuri şi oferă oportunităţi de redezvoltare locală pentru Bistriţa.
Proiectul „Sustainable Use of Former and Abandoned Landfills Network for You" înscris la Concursul Naţional de proiecte din administraţia publică locală “Cele bune să se-adune” - ediţia 2012 a obţinut premiul pentru cel mai bun proiect de mediu din regiunea NV, decernat de Revista Română de Administraţie Publică Locală.
Pentru Primăria municipiului Bistriţa, a fi “VERDE” înseamnă respectarea legislaţiei de mediu, creşterea calităţii vieţii şi crearea premiselor pentru dezvoltare urbană echilibrată, mobilitate verde (adică transport în comun eficient şi piste de biciclete), conservarea şi dezvoltarea zonelor verzi, deşeuri ca sursă de energie şi energie verde pentru locuinţe, toate acestea reprezentând şi obiectivele viitoare aflate pe agenda de lucru a municipalităţii.

Comentarii

10/05/12 15:39
vizitator

Culmea ironiei! Primarul Cretu, cel care a fost avertizat de garda de mediu sa nu mai "cioparteasca" cu drujba atat de brutal coroanele copacilor de pe strazi si din parcuri, a ajuns premiat pentru cel mai bun proiect de mediu din regiunea nord-vest. Daca nu e bascalie, inseamna ca sunt altii si mai rai. Cred ca juriul nu a luat in calcul si proiectul Centurii ocolitoare prin padurea Codrisor, care pe langa faptul ca nu e "ocolitoare" conduce la distrugerea "Centurii verzi" a orasului. Sau proiectul pentru piste de biciclete pentru care primarul a vazut prin ochelarii lui de cal necesitatea sacrificarii a peste 600 de copaci de pe strazi, in loc de 60. E clar ca omul are o aversiune maladiva fata de natura. El prefera strutul african si nisipurile desertului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5