Prime pentru exploataţii de bovine

Prin ordinul MADR 215/2010, deţinătorii de bovine vor beneficia, în continuare, de prime pentru exploataţii de bovine, pentru care aceştia vor depune cereri la Centrele APIA unde au înscrisă exploataţia, în termen de o lună (1.10-30.10.2010). La Teaca, numărul total de bovine este de 150 cap., în prezent, aproape toate aflate în fermele zootehnice, faţă de 420 în urmă cu 3-4 ani, majoritatea celor 70 de crescători de bovine având în propria „fermă” o vacă cu lapte. Condiţiile cerute de ordinul de mai sus sunt: exploataţia să fie de minim 3 capete bovine; vârsta bovinelor să fie de minim 6 luni; exploataţia să fie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data depunerii cererii; să nu aibă datorii restante la bugetul de stat şi/sau la bugetul local la data solicitării primei, condiţii pentru care solicitanţii vor depune declaraţii pe proprie răspundere.

Şi până acum deţinătorii de bovine beneficiau de prime pentru exploataţii de bovine în cuantum de aproximativ 500 lei acordaţi cu ţârâita, în 2-3 tranşe, paradoxul fiind acela că un crescător de bovine care deţinea 12 capete pentru care beneficia de prime la înfiinţarea exploataţiei, în timp, a mai cumpărat 60 de capete, pentru care nu beneficiază de prime, de acestea beneficiind fostul proprietar, care se bucură de o grămadă de bani fără a mai sta la coada vacii, aceasta fiind o regulă generalizată şi extrem de nocivă şi nedreaptă.

În prezent se desfăşoară campania agricolă de toamnă pentru pregătirea terenului în vederea însămânţării cu culturi de toamnă şi de primăvară, lucrări subvenţionate şi acestea de către stat şi de către UE, numai că, la fel ca şi în anul agricol precedent, „fermierii” noştri s-au cam lăsat de agricultură, în condiţiile în care nu mai au nicio motivaţie s-o facă, primind nişte bani pentru a nu mai lucra pământul. Vinul îi în coteţ, porcul în beci, sau invers, vin sărbătorile de iarnă cu subvenţii şi la căldură, au sosit alimentele de la UE pentru cei cu venituri sub 400 lei de persoană, urmează pomenile electorale, va veni primăvara şi apoi vara şi tot aşa, până în anul 2013, când lucrurile în acest sens se vor schimb cu alte reguli impuse de UE, care le-a oferit o viaţă fără griji. Impozitele şi taxele locale vor intra în casieria primăriei tot 70% ca în fiecare an, iar locurile de joacă la unităţile preşcolare vor fi amenajate tot de către elevi din Elveţia, tinerii noştri, câţi au mai rămas, bătând în veselie unităţile de alimentaţie publică.

Peste toţi şi peste toate, se va aşeza în curând frigul şi bezna, dar nu ne va păsa, pentru că am mai trecut prin astea, şi am supravieţuit. Să ne bucurăm de prezent, nu suntem decât ce este el. Murind cu fiecare an pe care îl trăim, viitorul, care încă nu este, ascultă de noi tot atât de puţin cât trecutul, care nu mai este.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5