Primul film despre Revoluţie, la Bistriţa

Menuţ Maximinian

Autor al volumului „Bistriţa în Revoluţie”, dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, a realizat, de curând, şi un documentar despre acest moment istoric al anului 1989. „Se ştie foarte puţin despre Bistriţa anului 1989. Am avut şi noi contribuţie la tot ceea ce s-a întâmplat în acele zile fierbinţi de decembrie, motiv pentru care m-am hotărât să realizez un film care să spună povestea acelor vremuri. Imaginile sunt însoţite de poezie şi muzică, de povestea celor doi eroi – Ioan Sabău de la Brăteni şi Cristian Remus Bucur din Bistrita. Am încercat să adun în montaj toate fotografiile sugestive. Filmul vine să arate că Bistriţa nu a fost indiferentă, fiind un omagiu adus celor care au fost în primul rând, expunându-se, neştiind că nu se va trage, de aceea merită preţuirea şi respectul nostru. Nu vreau ca cineva să creadă că am fost implicat direct, în primul rând, în Revoluţie, însă am fost prezent, trăind fiecare moment cu intensitate. Îi respect şi voi avea de fiecare dată un cuvânt de apreciere pentru cei care au pus umărul la libertatea noastră”, declară Dorel Cosma
Cartea şi filmul pot fi procurate de către cei care doresc să cunoască detalii despre Revoluţie de la Centrul de Informare Turistică Bistriţa.

Comentarii

09/02/15 13:08
Vizitator

A fost sau n-a fost revolutie la Bistrita? Aceasta-i intrebarea. Chiar dacă in 22 decembrie 1989, la Bistrita nu s-a tras niciun foc de armă, o serie de personaje locale au obţinut certificate de revoluţionar şi beneficiază de o grămadă de avantaje. Indemnizaţia de revoluţionar este de aproximativ 2.000 de lei pe lună, la care se adauga o serie de alte avantaje. Prin urmare la Bistrita a fost o revolutie de catifea, cu revolutionari de carton. Referitor la cei doi eroi invocati, trebuie mentionat ca acestia nu au nici o legatura cu revolutia bistriteana. Ioan Sabau a fost impuscat in cap in municipiul Cluj-Napoca in Piata Libertatii. El muncea in Cluj la Trustul de Constructii si era student la seral. Trupul sau a fost adus si inhumat in cimitirul din localitatea natala, satul Brateni.
Cel de-al doilea erou este Cristian Bucur care s-a nascut la 17 februarie 1969 in Bistrita. El si-a pierdut viata la Bucuresti, fiind impuscat in fata sediului MapN. El era student la Academia Militara Tehnica UM 02545.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5