“Prin biserică şi şcoală încercăm să promovăm limba română”

S-a aflat, în aceste zile la Bistriţa, la invitaţia Centrului Judeţean pentru Cultură, prin şef serviciu Ioan Pintea, directorul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, dl. Tiberiu Iuhas, care ne-a răspuns cu multă amabilitate la câteva întrebări.

-Ce este Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, d-le Iuhas?

-Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria a luat naştere, conform legii, pentru minorităţi aprobată de Parlamentul Ungariei, în anul 1993. Este forul de reprezentare a românilor din Ungaria şi apără interesele acestora, totodată coordonează activităţile culturale a asociaţiilor şi organizaţiilor noastre culturale. Organizaţia noastră are un rol deosebit, o putere importantă conform drepturilor stipulate de lege.

-Concret, cam cu ce se ocupă Autoguvernarea?

-Un drept câştigat şi foarte important pentru noi este dreptul de veto. Dacă într-o localitate unde trăiesc şi români, consiliul local respectiv nu poate să adopte hotărâri fără acordul comunităţii noastre, bineînţeles în probleme ce ne afectează şi pe noi, cum ar fi numirea unui director de şcoală, de cămin cultural, realizarea unei investiţii etc.

-Dispune Autoguvernarea de fondurile necesare bunei şi eficientei desfăşurări a activităţii?

-Din bugetul statului ni se acordă anual fonduri pe care le gospodărim noi, singuri. În mare parte sunt date pentru nucleele noastre locale, pentru ca acestea să poată funcţiona.

-Câţi români trăiesc în Ungaria în momentul de faţă?

-Este o întrebare care se pune de foarte multe ori. Trăiesc în jur de 15.000, spunem noi, însă la recensământ a ieşit o altă cifră, cam 8.700, vorbitori de limba română. Sunt tot mai puţini români, asimilaţia e foarte mare, dar încercăm prin biserică şi şcoală să promovăm limba română. În familie, din păcate, nu prea se mai vorbeşte în româneşte, au rămas doar cele două instituţii, şcoala şi biserica, ca să păstreze limba română. Biserica are un rol foarte important şi câtă vreme vom avea credinţă, vom auzi clopotele bisericilor, până atunci vor exista români în Ungaria. Noi, cei din Ungaria, trăim de-a lungul graniţei, în trei judeţe, în localităţi foarte mici. Românii au îmbătrânit, tinerii nu mai stau la sate, au plecat la oraşe ori în Vest şi, ca atare, populaţia românească este îmbătrânită.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5