Prinţul din nori

În săptămâna 15-19 noiembrie 2010, la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 din Bistriţa, director Pop Ştefania Liana, grupa mare-pregătitoare a parcurs cu interes derularea proiectului intitulat: „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” Educatoarele i-au ajutat pe cei mici să înţeleagă cât de greu se realizează o carte, care este efortul depus de către adulţi, costurile şi valoarea culturală a produsului finit. Copiii au creat ei înşişi o poveste intitulată „Prinţul din nori” şi au realizat câte o mică ilustrată cu imagini, în care a fost publicată această poveste. Subiectul a pornit de la o evaluare despre fructe şi legume.

La întâlnirea de dimineaţă, aşezaţi în semicerc, educatoarea a început, cum altfel decât prin arhicunoscutul clişeu… A fost odată… Fiecare preşcolar a adăugat apoi câte o propoziţie. Povestea creată a fost o surpriză şi pentru adulţi. Prin libertatea creativităţii, cei mici ştiu să dea farmec şi culoare, fiind sinceri şi spontani, fiecărui subiect. Rezultatul jocului de comunicare:

„A fost odată ca niciodată o prinţesă frumoasă. Aceasta avea părul lung, maroniu. Se îmbrăca într-o rochie albastră cu perle culese din scoici de pe fundul mării. În picioare purta pantofiori roşii. Într-o zi, prinţesa i-a cerut voie împăratului să culeagă din grădina castelului, singură, legume proaspete. Dorinţa i-a fost îndeplinită, doar că, ajunsă în marginea grădinii, prinţesa cu păr maroniu, se împiedică de o aţă. La capătul firului cinci clopoţei sunară cristalin. Atunci, au apărut doi cai roz, înaripaţi. Prinţesa se sperie şi alergă la împărat. Legumele au fost furate toate. Fata de împărat a cerut să culeagă din livadă, fructe. În grădina cu mere galbene, prinţesa a găsit un cosmonaut venit de pe planeta SURFIE, cu racheta. Acolo oamenii sunt ciudaţi, au toate culorile curcubeului, nu dorm niciodată şi-şi duc copiii la grădiniţă tot cu racheta, pe o planetă apropiată. Vegetaţie nu prea există, ci doar mult nisip, de aceea prinţul din nori a dorit să ia seminţe de legume şi fructe de pe Pământ. Prinţesa cu păr maroniu s-a îndrăgostit de Prinţul venit din nori, a făcut o nuntă mare şi a plecat cu tot cu seminţe pe planeta SURFIE”.

De aici, un pas mai departe l-a constituit vizita în tipografia REVOX, unde persoane amabile, prin acordul conducerii, au prezentat celor mici utilajele şi procesul tehnologic în producerea de caiete, cărţi, ziare.

Copiii au cunoscut şi procesul nou de obţinere a produsului finit, dar şi tehnologia veche. Literele de plumb de la „Zeţărie” au făcut cunoştinţă cu cei mici. Obiectivele proiectului au fost de dobândire de noi cunoştinţe, de formare de abilităţi şi deprinderi, de cunoaştere a unor noi instrumente de lucru şi de legare de prietenii cu adulţii dintr-o tipografie. Copiii au fost beneficiarii direcţi ai acestui proiect, căci ei sunt cei ce se vor dezvolta în cadrul unui climat educaţional favorabil şi vor fi mai uşor integraţi în societate. Proiectele aplicate concret, diversificat, prin colaborarea şi implicarea adulţilor din grădiniţă şi dinafara ei, dau ocazia preşcolarilor să cunoască metode şi tehnologii, utilaje şi instituţii, să-şi consolideze cunoştinţele şi să-şi satisfacă curiozitatea, punând întrebări şi primind răspunsuri obiective. Capătă, astfel, încredere în sine, sunt plăcut surprinşi şi plini de bună dispoziţie. Proiectul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a fost un succes pentru copii, prin schimbul de experienţă, promovarea abilităţilor şi deprinderilor, aprecierea valorilor culturale, stimularea comunicării şi creativităţii, a dragostei pentru literatură.

Copiii grupei mari-pregătitoare au înţeles cum funcţionează munca în echipă şi cât de greu se obţine un produs finit, în cazul proiectului derulat, „CARTEA”! Lucrările realizate de preşcolari vor fi expuse la Biblioteca municipală a oraşului, timp de o săptămână.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5