Prislopenii au renăscut un obicei străvechi, tradiţional românesc – Jocul Bătrânilor!

O clipă şi un moment de mare sensibilitate românească, de o frumuseţe şi bucurie aparte, au trăit, cu inima şi sufletul, frumoşii şi harnicii prislopeni care, îmbrăcaţi în frumoase, nepreţuite costume tradiţionale româneşti, scoase din lada de zestre a sufletului şi a conştiinţei românului, cât şi din lada şi cufărul unde păstrează aceste nestemate ale poporului român, făcând un adevărat act patriotic privind identitatea noastră în Europa şi în lume, renăscând un frumos, autentic şi străvechi obicei tradiţional românesc, pe meleagurile cart. Liviu Rebreanu (Prislop), o sărbătoare de suflet – „Jocul Bătrânilor”.
Iniţiativa demnă de laudă, pentru a renaşte acest obicei, aparţine consilierului local, şi el prislopan, iubitor al jocului românesc şi al costumului autentic specific prislopenilor, Ionel Pop, împreună cu un împătimit al tradiţionalului joc – Adi Bondriş, la care a cuplat şi a susţinut frumoasa şi benefica iniţiativă PC preot paroh Mihai Mânzat, de la Biserica Ortodoxă din cart. Liviu Rebreanu, oraş Năsăud, un animator al vieţii creştine şi culturale a comunităţii pe care o păstoreşte cu vrednicie şi dăruire, el şi soţia sa participând la eveniment în frumoase costume tradiţionale româneşti.
Frumosul şi autenticul „Joc al Bătrânilor” s-a desfăşurat în sala Căminului Cultural din cartier, care merită, su prisosinţă, ca în viitor să poarte numele celor două personaje celebre din romanul „Ion”, de marele romancier Liviu Rebreanu, - Căminul Cultural „Ion şi Ana”, ca un gest de recunoaştere şi recunoştinţă faţă de contribuţia prislopenilor la realizarea capodoperelor româneşti ale literaturii clasice române.
Atmosfera evenimentului a fost întreţinută de către cunoscuta formaţie „Adi Sărăţăl”, alcătuită din Adi Măgheruşan – solist vocal, Cornel Rus – saxofon, Sică Ceuca – vioară şi Gicu Ceuca – clape, care au interpretat frumoase şi autentice jocuri româneşti, cu un repertoriu adecvat momentului.
După jocurile cu strigături specifice – „De-a lungul, Învârtita etc., a urmat o premiere a unui concurs organizat ad-hoc, având un juriu cu cinci membri, iar preşedintele juriului, col. (r) şi consilier local Ionel Boţan, a anunţat câştigătorii numeroşi la secţiunile: cel mai frumos şi autentic costum tradiţional românesc din Prislop, cei mai buni dansatori perechi şi individual etc., care au fost premiaţi cu o carte de la Biblioteca „Vasile Rebreanu” a Căminului Cultural.
S-au adus mulţumiri cotidianului „Răsunetul”, inclusiv jurnalistului Ioan Lazăr, pentru modul obiectiv şi prompt de relatare a activităţilor desfăşurate în acest cartier.
Consilierul Ionel Pop a specificat faptul că acest „Joc al Bătrânilor”, organizat la sfârşitul Sărbătorilor de Iarnă, de Sfântul Ioan Botezătorul, reprezintă o revigorare a tradiţiilor străvechi româneşti, o socializare necesară şi utilă pentru prislopeni în aceste momente, fiind la prima ediţie reluată şi speră în continuitatea acestei manifestări culturale de suflet.
Fiecare pereche şi familie participantă au adus un coş cu bunătăţi culinare specifice prislopenilor, cât şi băuturi specifice zonei – vin, vinars fiert, sucuri, apă minerală etc., iar organizatorii au oferit delicioasele „găluşte” – sarmale ardeleneşti.
„Jocul Bătrânilor” din Prislop a fost un joc al tinereţii veşnice, păstrat cu sfinţenie şi demnitate în sufletul şi inima prislopenilor.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]