alp

Prof. dr. Maria Pop: Despre afecţiunile tumorale

Afecțiuni tumorale

Cancerul este un flagel care ocupă locul doi după bolile cardiovasculare privind rata mortalității pe plan mondial. Boala este mai frecventă în țările civilizate datorită poluării cu factori cancerigeni:

 - factori fizici: radiații ultraviolete, ionizante, examinări radiologice, explozii nucleare;

- factori chimici: pesticide, îngrășăminte chimice, coloranți sintetici, nicotină, fum, derivați ai petrolului;

- stres cronic, dezechilibre hormonale, factori virotici.

Există factori favorizanți, precum fumatul, băuturi alcoolice tari, carențe vitaminice, exces de cafea și condimente, abuzul de medicamente de sinteză. Acești factori acționează pe organismele cu imunitate slabă. O tumoare benignă, necanceroasă sub acțiunea factorilor favorizanți poate ajunge malignă care se înmulțește anarhic, iar pe calea sângelui și a nervilor formează metastaze (tumori fiice).

Cele mai extinse sunt tumorile digestive datorită alimentației încărcate cu substanțe sintetice. La femei predomină tumorile mamare și de col uterin. Există o predispoziție genetică pentru tumori.

Terapia cu plante propune o dezintoxicare generală a organismului pentru a opri proliferarea celulară și o resorbție treptată a tumorii maligne. Cu cât este depistată mai devreme cu atât reușita de vindecare este mai mare. Alimentația este foarte importantă. Nitriții proveniți din îngrășămintele chimice se combină în tubul digestiv cu amine alimentare formând nitrozamine care sunt factori cancerigeni puternici. La fel și pesticidele sunt transformate enzimatic la nivelul stomacului în factori cancerigeni. Aciditatea organismului favorizează aceste transformări nefaste. Echilibrul acido-bazic este influențat în proporție de două treimi de gândire și emoții și o treime de alimentație. De aceea reducerea acidității trebuie urmărită pe plan spiritual, sufletesc și fizic (alimentația, apa).

Iertarea, iubirea și smerenia ne refac legătura cu Dumnezeu. Cauza spirituală a cancerelor este lipsa iubirii de sine, supărarea, mânia, neputința, tristețea, egoul, conflictul permenanent cu tine. Soluția este să avem puterea iubirii de sine, să ne acceptam așa cum suntem, să eliminăm indignarea și supărarea. Gândirea pozitivă și firea activă sunt arme împotriva cancerului. Mediul acid favorizează dezvoltarea tuturor microorganismelor patogene. Dezvoltarea imunității prin folosirea unor antioxidanți puternici care vor contribui la creșterea numărolui limfocitelor T Killer care distrug tumoarea malignă.  Inozitolul sau vitamina B9 ajută la întărirea sistemului imunitar. Borul și vitamina E induc fenomenul de apoptoză celulară adică moartea programată celulară.

Fructoboratul de calciu are efecte benefice atât în metabolismul oxidativ, cât şi în apoptoza celulară (moartea celulară programată) având capacitatea de a o induce pe aceasta în celulele canceroase. Apoptoză este definită ca moartea celulară, izolată şi programată, care încheie ciclul celular normal al unei celule şi creează condiţii fiziologice pentru înlocuirea sa (reînnoirea sa). Apoptoza celulară este valabilă la celulele sănătoase. Celulele canceroase au aceste mecanisme blocate, procesul de apoptoză (de autodistrugere)  nu mai are loc, iar celulele canceroase se înmulţesc haotic, necontrolat şi devin “nemuritoare”. Apoptoza este cea mai puternică apărare a organismului împotriva cancerelor deoarece acest proces elimină potenţialele celule mutagene deteriorate. Majoritatea tratamentelor anticancer mediază moartea celulară apoptotică prin activarea elementelor cheie ale programului apoptotic şi răspunsul la stres celular. Celulele canceroase au o afinitate exagerată pentru fructoboratul de calciu, îl includ excesiv în metabolismul lor, stopându-şi dezvoltarea. Celulele sănătoase au o afinitate normală pentru fructoboratul de calciu, acestea îl folosesc doar în măsura în care au nevoie de el pentru a contracara efectele stresului oxidativ. Celulele canceroase, în schimb, preiau fructoboratul de calciu peste măsură incluzându-l în metabolismul lor până se autodistrug, până îşi declanşează apoptoză, care la aceste celule este blocată. Datorită acestei proprietăţi fructoboratul de calciu are o importanţă deosebită în terapia anticanceroasă întrucât “obligă” celula canceroasă să-şi declanşeze apoptoză, să se autodistrugă.

 

Fructoboratul de calciu şi cancerul la sân

Studiile recente sugerează că borul are un rol chemo-preventiv faţă de cancerul de prostată (Baranco, 2006, Curthis Ecker, 2007). În lucrarea recentă s-au investigat efectele fructoboratului de calciu şi acidului boric la activarea căii apoptotice în celulele umane de cancer la sân MDA-MB-231 (Scorei, 2008). Expunerea la acid boric şi fructoborat de calciu a inhibat proliferarea celulelor de cancer la sân într-o manieră dependentă de doze. Tratamentul cu fructoborat de calciu, dar nu cu acid boric a rezultat într-o creştere a p53 şi bcl-2 la nivelul de proteine. Mai mult, urmând tratamentul cu fructoborat de calciu, creşterea expresiei proteinei pro-caspase-3, nivelului citocrom citosolic c şi activitate a caspasei-3 au fost observate, indicând inducţia morţii celulei prin apoptoză. Aceasta a fost de asemenea demonstrată de analiza TUNEL. În concluzie, datele noastre furnizează argumente pentru faptul că atât acidul boric cât şi fructoboratul de calciu au inhibat creşterea celulelor de cancer la sân, în timp ce numai fructoboratul de calciu a indus apoptoză. Va fi nevoie de studii adiţionale pentru a identifica mecanismul de subliniere responsabil pentru răspunsurile celulare observate ale acestor compuşi şi pentru a determina dacă acidul boric şi fructoboratul de calciu pot fi evaluate mai târziu ca agenţi chemoterapeutici pentru cancerul uman.

 

Plantele medicinale sunt de mare folos în tumori, fie în combinație, fie cu acțiune dominantă în diferite forme de cancer:

 • Gălbenele (Calendula officinalis) pentru cancer de stomac, colon, intestine, mamar;
 • Ghimpe (Xanthium spinosum) și Vâsc de stejar (Viscum album) pentru cancer de prostată;
 • Pedicuță (Lycopodium clavatum) și Gălbenele (Calendula officinalis) pentru cancer de ficat;

  Pedicuță (Lycopodium clavatum)

 • Roiniță (Melissa officinalis) pentru cancer de creier;
 • Urzică-mare (Urtica dioica) pentru cancer de rinichi, oase, mamar;
 • Coada-șoricelului, Trifoi roșu (Trifolium pratense), Crețișoară (Alchemilla vulgaris), Tătăneasă, Traista-ciobanului (Capsella bursa pastoris) pentru cancer de col uterin;
 • Sânziana- galbenă și albă pentru tumori ale tiroidei;
 • Coada-șoricelului, Năpraznic, Troscot, Salvie, stigmate de șofran (Crocus sativus), flori de Magnolie roșie (Magnolia susan), rădăcină de Cârmâz (Phytolacca americana) pentru cancer mamar.

   

   Șofran (Crocus sativus)        Magnolia susan    Phytolacca americana

Plante antitumorale cu spectru larg:

 • Trifoi-roșu (Trifolium pratense), Tătăneasă (Symphytum (officinale), Cimișir (Buxus sempervirens), Rostopască (Chelidonium majus), Coada-șoricelului (Achillea millefolium), Arborele-vieții (Thuja orientalis), Salvia (Salvia officinalis), Năpraznic (Geranium roberthianum), Coada-calului (Equisetum arvense), Sânzienele (Galium sp.), Obligeana (Acorus calamus), Plop-negru (Populus nigra).

                                       

        Buxus sempervirens                               Thuja orientalis

 

Regimul de viață pentru prevenirea și vindecarea cancerului:

 • Adoptarea unei diete vegetariene cu accent pe crudități pentru înfometarea celulelor canceroase și a vaselor de sânge care o alimentează;
 • Limitatea consumului de carne roșie care induce în corp un mediu acid foarte propice creșterii celulei canceroase și înlocuirea cu carne de pește. Digestia cărnii roșii are nevoie de multe enzime. Evitarea acesteia face ca enzimele să atace proteinele din celula canceroasă creând teren favorabil atacului celulelor specializate asupra celulei canceroase;
 • Cura cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, 50 ml, dimineața, înainte de mâncare.
 • Cura de dezintoxicare de dimineață cu 1 lingură ulei care se amestecă 10-20 minute, apoi se aruncă și se spală gura;
 • Cura cu suc de orz care conține potasiu, vit. A și B1, C, Ca, Fe, Biotină. Semințele se pun 24 ore în apă. Se acoperă 1 cm cu pământ, după 7 zile răsar, după 10 zile au 2-3 cm și sunt bune pentru suc.
 • Evitarea alimentelor prăjite, afumate;
 • Reducerea preparării termice care nu trebuie să depășească 20%. Crestul de 80 % trenuie să fie legume, fructe, semințe proaspete sau sub formă de suc care favorizează creșterea celulelor sănătoase;
 • Eliminarea consumului de zahăr alb care este o sursă de hrană a celulei canceroase și a dulciurilor concentrate, înlocuirea cu îndulcitor natural din planta Stevia rebaudiana, melasă, miere de albine;
 • Limitarea clorurii de sodiu care conține substanțe chimice și înlocuirea cu sare de mare;
 • Laptele dulce favorizează formarea mucusului pe tractul gastro-intestinal care hrănește celula canceroasă, înlocuirea cu lapte de soia neîndulcit;
 • Apa bună de băut nu este cea distilată întrucât este acidă, este bună apa purificată sau apa de izvor;
 • Limitarea alimentelor cu aditivi chimici, coloanți sintetici;
 • Interzicerea consumului de tutun și băuturi alcoolice;
 • Reglarea stării ponderale (obezitate);
 • Respectarea unei bune oxigenări celulare prin exerciții fizice, plimbări în aer liber; Practicarea inspirației și expirației în 7 secunde cu pauze de 3 secunde, de 9 ori în 3 reprize pe zi. Celula tumorală nu se dezvoltă în prezența oxigenului;
 • Evitarea stresului excesiv. În stresul cronic crește hiperactivitatea celulară și hiperaciditatea care produc un dezechilibru între energie și materie, în sensul că se acumulează mai multă energie în spațiile intercelulare și mai multă materie în interiorul celulelor.
 • Realizarea unui somn bun (de 9 ore) deoarece în timpul somnului se sintetizează melatonina, un hormon care are rol în păstrarea integrității moleculei de ADN și în reducerea de estrogeni care stimulează creșterea tumorilor ovariene și mamare;
 • Prezența uleiului de măsline în alimentație datorită conținutului de polifenoli care au acțiune antioxidantă de prevenire a tumorilor. Acidul oleic are rol de neutralizare a unor gene canceroase implicate mai ales în cancerul mamar;
 • Lunar să se facă o cură de 3-7 zile cu sucuri de fructe și legume, vitamine naturale, minerale (Mg, Zn, Se). Fructele se mânâncă pe stomacul gol întrucât trec repede din stomac în intestin și digestia este rapidă. Consumate ca desert nu pot ajunge în intestin și produc fermentații și balonări
 • Nu se vor folosi vase de plastic pentru congelator sau cuptor cu microunde pentru că se eliberează dioxină, o substanță foarte cancerigenă;
 • În cancerul de sânge (leucemie) să fim atenți la lipsa de cupru care poate accelera evoluția bolii. Un pahar de apă într-un vas de cupru de seară până dimineață poate să regleze acest element în corpul nostru. Cu se găsește în fructe de pădure, nuci, carne și ficat de pește.

Metodele moderne de tratarea cancerului:

Chimioterapia asigură otrăvirea celulelor canceroase dar distruge și celule sănătoase.

Radioterapia distruge celulele canceroase dar în același timp arde, cicatrizează, distruge celule sănătoase.

Chirurgia poate împrăștia celulele canceroase (metastaze).

 

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: office@hypericum-plant.ro
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]