alp

Prof. dr. Maria Pop: Despre terapia cu plante în afecţiuni genitale

10.2. Terapia cu plante în afecțiuni genitale bărbătești

10.2.1. Prostatita și hipertrofia de prostată

Prostata este o glandă anexă a aparatului genital masculin, situată sub vezica urinară într-un țesut musculo-conjunctiv și prin partea sa centrală trece uretra și în care se secretă cea mai mare parte de lichid seminal.

Prostatita este o infecție acută a prostatei cu diverși germeni patogeni (mai ales gonococi și mai rar colibacili). Poate fi acută sau cronică. Se manifestă prin sclerozarea sau atrofierea țesutului glandular. Poate provoca ejaculare precoce, erecție dureroasă cu cantitate redusă de lichid la ejaculare, până la impotență sexuală. Prin hipertrofia de prostată se ajunge treptat la îngustarea uretrei până la închiderea totală. Se produc micțiuni frecvente, dureroase, uneori cu sânge sau chiar blocarea urinării.

Se recomandă băi calde și clisme cu flori de Pufuliță-cu-flori-mici (Epilobium parviflorum), Ghimpe (Xanthium spinosum), Mușețel (Flores Chamomillae) și Coada-șoricelului (Herba Millefolii) sub forma de infuzie din 4 linguri plante la 1 litru apă.

                                                                         

                  Epilobium parviflorum                  Xanthium spinosum

Adenomul de prostată – congestionarea prostatei datorită unei tumori benigne, necanceroase, după vârsta de 60 ani. În prima fază crește frecvența urinărilor, în special noaptea însoțite de senzația de arsură pe uretră. În această etapă putem beneficia de fitoterapie și dietoterapie. Uneori boala evoluează spre greutatea în micțiune până la blocaj renal, ceea ce afectează rinichii.

Se impune eliminarea constipației cu plante laxative, în caz de urinare frecventă se fac băi calde de șezut, eliminarea băuturilor alcoolice, consumul de fructe sau siropuri naturale din fructe, în special pere.

Terapia cu plante recomandă băi de șezut de 3 ori pe săptămână cu Flori de Fân sau următorul amestec de plante: Pufuliță-cu-flori-mici, Ghimpe, Coada-șoricelului, Paie de Ovăz, Coada-calului,Valeriană.

Amestec de plante pe cale internă: Pufuliță-cu-flori-mici (Epilobium parviflorum), Ghimpe (Xanthium spinosum), Lichen-de-piatră (Cetraria islandica), Osul-iepurelui (Ononis spinosa), Țintaură (Centaurium erythraea), Urzica-moartă (Lamium album).

Din acest amestec se prepară ceai sau extract natural sub formă de capsule care se administrează pe cale internă.

10.2.2. Impotența sexuală și sterilitatea masculină

Sunt două probleme distincte. În cazul infertilității masculine se folosesc aceleași plante ca și în cazul infertilității feminine.

Plante afrodisiace: Năpraznicul (Geranium robertianum), Obligeană (Acorus calamus), Țelina (Apium graveolens), Coriandru (Coriandrum sativum), Păpădia (Taraxacum officinale), Hrișca (Fragopyron esculentum), Menta SP., Leurda (Alium ursinum).

       

      Geranium        Acorus               Apium             Fragopyron esculentum

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]