Prof. dr. Maria Pop: Protonic, supliment alimentar funcional cu rol adjuvant în vitaminizarea organismului, reglarea funcţiei digestive şi control ponderal (I)

Supliment alimentar funcţional cu rol adjuvant în vitaminizarea organismului, reglarea funcţiei digestive şi control ponderal
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Suplimentele alimentare şi produsele cosmetice concepute de laboratoarele Hypericum sunt obţinute din surse naturale atent verificate. Astfel, plantele medicinale şi produsele stupului folosite ca materie primă provin din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanţi toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide şi îngrăşăminte chimice. Noutatea pulberilor şi a capsulelor noastre este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate şi o mai bună asimilaţie în organism a substanţelor active benefice.
Produsul de faţă este obţinut din pulberi atomizate de polen poliflor şi Nap porcesc (Topinambur - Helianthus tuberosus), la care s-au adăugat şi culturi vii de probiotice complexe. Atomizarea un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obţinerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obţine din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 şi 70°C; uneori pentru a creşte randamentul uscării se creşte temperatura chiar şi până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanţe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forţat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esenţiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelenţă, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă faţă de alte instalaţii de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluţii, suspensii), în cazul produsului de faţă, extractul proaspăt obţinut din polenul poliflor ce a fost exinizat în prealabil (i.e. i s-a îndepărtat învelişul protector de exină în vederea creşterii biodisponibilităţii) şi tuberculii de Topinambur ce au fost presaţi la rece în prealabil. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Lichidul de la suprafaţă se evaporă rapid datorită suprafeţei mari de contact şi a venirii în contact cu gazul purtător. Astfel, extractul se menţine rece datorită vaporizării lichidului, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc datorită îndepărtării lor rapide din zona de uscare.
În consecinţă, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obţinută este mai stabilă în timp decât produsele obţinute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilităţi este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât şi dozarea în capsule este mult mai exactă şi mai uşoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obţinut prin presarea mecanică la rece a plantelor aromatice păstrează nealterate toate uleiurile esenţiale pe care acestea le conţin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină sau gumă de acacia. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă de acacia prin atomizarea extractului în care aceasta a fost adăugată în prealabil. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma de acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, creşte stabilitatea substanţei active şi se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanţele instabile în mediul acid din stomac.
De aceea, pulberea obţinută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic şi păstrează toate vitaminele, minerale şi alţi compuşi valoroşi din materia primă, compuşi ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracţie prin atomizare, se obţine un produs foarte valoros din punct de vedere nutriţional, un produs a cărui matrice nutriţional-informaţională este intactă. Se obţine un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât şi cea liposolubilă din polen şi plantele medicinale proaspete sau congelate.
Caracteristici generale ale produsului:
Suplimentul alimentar de faţă este un produs atent formulat pentru vitaminizarea organismului şi refacerea echilibrului florei intestinale. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât ritmul vieţii noastre devine tot mai alert şi stresant, iar alimentaţia noastră devine tot mai haotică, procesată şi plină de toxine, aditivi şi carbohidraţi rafinaţi (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă şi derivatele acesteia, sucuri ş.a.). Mai mult, profilul lipidic este şi el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” şi cele „rele” (e.g. omega 3: omega 6) fiind şi el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toţi aceşti factori de stres afectează organismul, microbiomul (i.e. flora intestinală) nostru fiind greu încercat mai ales din cauza prezenţei tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale şi a pesticidelor şi îngrăşămintelor în cele vegetale. În cazul în care culturile benefice sunt afectate, scăzând în număr şi diversitate, se poate produce stricarea echilibrului microflorei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (e.g. acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale). Spre exemplu acest dezechilibru poate fi indus de tratamente cu antibiotice, radiografii abdominale, alimentaţie săracă în fibre sau, aşa cum s-a menţionat mai sus, de către alimente contaminate cu antibiotice sau diverşi agenţi patogeni.
Curele cu suplimente pe bază de culturi vii probiotice şi fructooligozaharide (FOS) cum ar fi inulina din plante precum Topinamburul sau Cicoarea, sunt una dintre soluţiile cele mai naturale şi eficiente în această situaţie. Datorită formulei concentrate, produsul de faţă asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată uşor de administrat. Pentru realizarea extractului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum tuberculii de Topinambur nemodificat genetic, neiradiat şi necontaminat cu metale grele sau alt fel de poluanţi, polen poliflor exinizat şi culturi vii de Lactobacili. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acţiune vitaminizantă, mineralizantă, de reglare a funcţiei digestive şi de control ponderal, imunostimulatoare, energizantă şi tonică.
În continuare, vom prezenta principalele proprietăţi benefice ale produsului Protonic şi a ingredientelor sale:
Polenul poliflor exinizat este o sursă excelentă de carbohidraţi, vitamine, minerale, oligoelemente şi aminoacizi esenţiali. În plus, polenul poliflor de albine mai conţine hormoni, enzime şi acizi graşi, fiind deosebit de nutritiv. Datorită faptului că acesta a fost exinizat (a fost îndepărtat învelişul său dur ce îl protejează - exina), polenul devine uşor de asimilat de către organism, în caz contrar acesta neputând fi utilizat eficient de către corp.
Culturile probiotice sunt formate din microorganisme benefice ce au rolul de a menţine echilibrul florei intestinale şi, astfel, de a regla funcţiile intestinale şi digestia. De asemenea, aceste microorganisme sunt esenţiale pentru procesarea şi absorbţia corectă a anumitor nutrienţi şi contribuie la sinteza unor vitamine şi a unor enzime. În plus, probioticele reglează peristaltismul (i.e. motilitatea intestinală) şi fortifică sistemul imunitar. În produsul de faţă, culturile probiotice sporesc biodisponibilitatea celorlalte ingrediente şi sinergizează cu acestea.
Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o plantă de cultură înrudită cu Floarea-soarelui. Tuberculii acestuia sunt o sursă naturală excelentă de fructooligozaharide precum inulina, ce are proprietăţi prebiotice, hrănind flora intestinală benefică şi favorizând echilibrarea diverselor tipuri de microorganisme din intestine. Tot fructooligozaharidele sunt responsabile şi de gustul plăcut, dulceag, al tuberculilor, fapt ce îi recomandă spre consumul crud, în salate sau smoothieuri, sau gătiţi precum cartofii (fierţi, copţi). Mai mult, polizaharidele conţinute de Topinambur sunt tolerate şi de către persoanele cu diabet, acesta devenind tot mai popular în alimentaţia celor care au probleme cu glicemia.
Putem spune, deci, că Protonic este un supliment alimentar funcţional format dintr-o componentă polenică, una probiotică şi una prebiotică (i.e. produs sinbiotic) cu acţiune de reglare a funcţiei digestive şi control ponderal. Datorită bogăţiei în substanţe active, produsul este util pentru cei cu afecţiunilor cardiovasculare şi de prostată, cei cu boli metabolice (e.g. obezitate, diabet), cei cu afecţiuni autoimune (e.g. boli inflamatorii ale intestinelor, alergii şi intoleranţe alimentare) şi pentru cei cu boli degenerative. Astfel, produsul acţionează ca un detoxifiant, neurotonic, având şi efecte geriatrice. Datorită acţiunii simbiotice a prebioticelor (inulina) cu probioticele (culturile lactice) acesta are şi proprietăţi imunomodulatoare, iar stimularea sistemului endocrin şi efectul vitaminizant şi mineralizant asupra organismului se datorează conţinutului în polen.
O caracteristică esenţială a produsului este aceea că polenul a fost susceptibilizat printr-un procedeu enzimatic crescând, astfel, biodisponibilitatea acestuia prin distrugerea exinei care împiedică asimilarea substanţelor valoroase din polenul nativ. Mai mult, polenul exinizat a fost stabilizat şi biodisponibilizat şi mai mult datorită atomizării, proces ce îi creşte rezistenţa în mediul acid al stomacului pentru ca substanţele active să poată fi absorbite la nivelul intestinelor. Similar, şi extractul de Topinambur a fost atomizat în vederea creşterii rezistenţei froctooligozaharidelor şi a celorlalţi compuşi în faţa acţiunii sucurilor gastrice. Astfel, o proporţie mai mare din inulina conţinută ajunge la nivelul colonului unde sunt hrănite microorganismele benefice.
Produsul conţine o cantitate semnificativă de proteine cu valoare biologică înaltă şi echilibrată datorită faptului că sunt alcătuite din toţi aminoacizii esenţiali. Pe lângă aminoacizi esenţiali, Protonic conţine aminoacizi neesenţiali precum prolina şi hidroxiprolina, compuşi cunoscuţi ca având o puternică acţiune proteogenică (i.e. de formare a proteinelor) şi glucogenică (i.e. de transformare în glucoză prin glucogeneză). Prolina este un component esenţial al colagenului, proteină extrem de importantă pentru aspectul şi sănătatea pielii, a tendoanelor, a sistemului osos şi a articulaţiilor.
Protonic conţine şi fosfolipide, steroli, acizi graşi esenţiali. Acizii graşi esenţiali cu catenă lungă (omega 3, omega 6) au un rol metabolic deosebit de important, participând la structurarea fosfolipidelor membranelor celulare, fiind şi activatori ai unor enzime ce acţionează atât în metabolismul lipidic cât şi în procesele inflamatorii, intervenind în modularea expresiei fenotipice a genomului. Aceste componente lipidice au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, sistemului nervos şi pielii.
De asemenea, produsul conţine şi vitamine hidrosolubile din grupa B, vitamina C, dar şi vitaminele liposolubile A şi E. De remarcat conţinutul în vitamina B12 cu activitate biologică extrem de ridicată. Protonic are o activitate antioxidantă naturală ridicată datorită acţiunii sinergice a vitaminelor A, C, E şi a microelementelor Seleniu şi Zinc. Această activitate îl recomandă în combaterea stresului oxidativ la nivelul celular, stres cauzator al maladiilor grave cardiovasculare, neurodegenerative, inflamatorii, cancerelor şi îmbătrânirii precoce.
Observăm, astfel, că produsul conţine numeroase macroelemente necesare organismului. Rolul macroelementelor în nutriţia umană este bine cunoscut, iar microelementele acţionează catalitic sau sunt componente ale sistemelor biocatalitice din celulele corpului uman. Carenţele acestora determină stări patologice cu manifestări uşoare sau grave. Spre exemplu, Iodul este esenţial pentru funcţionarea glandei tiroide care la rândul ei gestionează metabolismul energetic cu impact asupra ponderalităţii (i.e. greutatea corporală). Zincul şi Seleniul sunt esenţiali în funcţionarea normală a prostatei şi în protejarea împotriva diferitelor ei afecţiuni (e.g. adenom, cancer de prostată).
Probioticele din Protonic sunt microorganisme vii, care administrate în cantităţi adecvate exercită o acţiune benefică asupra sănătăţii. Probioticele conţinute sunt reprezentate de bacterii lactice din genurile Lactobacillus şi Streptococcus. Datorită lor, suplimentul induce un confort digestiv fiind indicat în Sindromul colonului iritabil precum şi în cazul altor afecţiuni gastrointestinale: constipaţie, diaree non-patogenă, balonări (meteorism), flatulenţă, crampe, halenă fetidă (i.e. respiraţie urât-mirositoare) de origine digestivă, intoleranţă la lactoză. Componenţa probiotică şi cea polenică au o acţiune netă în controlul ponderal, produsul fiind util şi celor ce doresc să slăbească (e.g. obezi, supraponderali).
Produsul Protonic poate exercita acţiuni benefice şi asupra alergiilor: dermatită atopică, alergii la lapte, poliartrită reumatoidă. Prin acţiunea de absorbţie a substanţelor mutagene şi stimularea sistemului imunitar, produsul exercită o acţiune de inhibiţie a producţiei de carcinogeni ai microflorei intestinale, oferind protecţie împotriva apariţiei tumorilor canceroase. Mai exact, produsul induce un răspuns imunitar prin efecte complexe de excludere competitivă şi translocaţie/efect barieră, împotriva diareii de origină virală (i.e. Rotavirus), a diareii generate de disbacteriemia consecutivă tratamentelor cu antibiotice, a colitelor (C. difficile) şi a diareii nosocomiale (i.e. luate din spitale).
Se remarcă şi o activitate antipatogenă faţă de germenul Helicobacter pylori, agent cauzator al gastritelor, ulcerelor şi cancerelor gastrice. Tot prin acţiunea sa antipatogenă şi de excludere competitivă, produsul exercită şi un efect pozitiv asupra vaginozelor şi infecţiilor urinare. O explicaţie pentru această acţiune este dată de efectul imunomodulator (status imunitar, răspuns vaccinal) al produsului, acesta interacţionând cu celulele imunitare sau cu receptorii celulari şi determinând o creştere a activităţii de fagocitoză a celulelor albe şi o sporire a sintezei de citokine.
Prin componenţa polenică ce sinergizează puternic cu cea probiotică, produsul Protonic are şi efect de detoxifiere, fiind indicat şi persoanelor dependente de alcool, diminuând dorinţa de a consuma băuturi alcoolice, precum şi celor care doresc să renunţe la consumul de substanţe stimulatoare de sinteză. Produsul, prin componentele sale active, are capacitatea de a stimula mecanismele de metabolizare a xenobioticelor (i.e. substanţe pe care organismul nu le recunoaşte) din organism. Datorită inhibiţiei producerii de endotoxine de către microflora intestinală produsul este indicat şi în endotoxemia asociată cirozei.
Produsul Protonic, prin componenţa sa probiotică, acţionează asupra deconjugării acizilor biliari reducând nivelul colesterolului din sânge şi, deci, riscul de apariţie a arteriosclerozei şi bolilor cardiovasculare. Produsul conţine, de asemenea, un raport corect între vitamina B6 şi metionină, ceea ce face ca homocisteina inductoare de arterioscleroză să-şi reducă toxicitatea. Anumiţi compuşi generaţi de microfloră probiotică se comportă ca inhibitori de ACE (Angiotensin Converting Enzyme) având un efect de scădere a tensiunii arteriale, indicând produsul şi suferinzilor de hipertensiune arterială.
Reamintim că Protonic conţine, în forme organice, microelementele Seleniu şi Zinc cu acţiune puternic antioxidantă, sinergizând cu vitaminele A, C, E pentru neutralizarea radicalilor liberi şi a stresului oxidativ ce sunt cauza majorităţii maladiilor cronice. Produsul mai conţine şi alţi antioxidanţi naturali precum: cisteină, metionină, glutation, catalază şi flavonoizi, cu acţiune favorabilă în afecţiuni de prostată, cancere, cardiovasculare.
Protonic conţine precursori hormonali de tip androgen precum şi acizi hidroxamici, conferind o capacitate protectoare faţă de afecţiunile benigne de prostată (e.g. prostatite, hidrocel, prostato-veziculite, adenom de prostată). Aceste efecte sunt potenţate şi de activitatea antioxidantă a microelementelor amintite mai sus (Zn, Se, vit. A, C, E, flavonoizi naturali) ce sunt prezente în produs.
În concluzie, datorită complexităţii componentelor sale, produsul Protonic manifestă şi o acţiune tonică, revitalizantă şi energizantă şi are efecte geriatrice, sporind calitatea vieţii. Consumul regulat de Protonic are efecte benefice directe asupra sistemului nervos, îmbunătăţind capacitatea mentală, procesele de memorare şi cognitive, oferind energie şi vitalitate, combătând stările de slăbiciune, stres, oboseală fizică şi mentală, stările de anxietate, psihotice, dependenţele şi procesele degenerative ce duc la îmbătrânirea precoce. Ingredientele naturale active din produs determină funcţionarea corectă a tuturor sistemelor organismului uman, cu influenţe benefice şi asupra înfăţişării, prin menţinerea aspectului tânăr, suplu, elastic al pielii şi prin întărirea părului.
Protonic este recomandat în special: persoanelor devitalizate, sedentare, stresate, care-şi desfăşoară activitatea în medii poluate, fumătorilor, celor care nu beneficiază de mese echilibrate (în grăsimi, în fibre) şi care fac exces de dulciuri, alcool, medicamente şi/sau substanţe energizante, copiilor, adolescenţilor, adulţilor, bătrânilor şi celor aflaţi în convalescenţă. Produsul are efecte generale benefice asupra celor care suferă de maladii metabolice (obezitate, diabet), degenerative (cardiovasculare, neurodegenerative, cancere, inflamatorii) şi îmbătrânire precoce. Sunt recomandate minim 3 cure pe an.
Contraindicaţii: Nu se consumă de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauţii:
Nu se va asocia cu alcool sau cu băuturi fierbinţi!
Femeile gravide sau care alăptează sunt sfătuite să ceară părerea unui specialist înainte de începerea curei;
Poate interacţiona cu medicamentele care suprimă sistemul imunitar (e.g. sulfasalazina) sau cu antibioticele, la administrare concomitentă;
Dacă luaţi antibiotice, se va administra, de preferinţă, la minimum 30 de minute după administrarea acestora;
A nu se depăşi doza zilnică recomandată;
A nu se lăsa la îndemâna şi la vederea copiilor;
Acesta este un supliment alimentar şi nu trebuie să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată şi un stil de viaţă sănătos.
Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să le adresaţi la numărul de telefon: 0745.088.574 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Vă stăm cu plăcere la dispoziţie!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]