Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiuni metabolice şi boli de nutriţie

12.1. Diabetul zaharat - este o afecțiune a pancreasului endocrin care constă în lipsa sau insuficiența secretorie de insulină care controlează metabolismul glucozei (de ardere a glucozei cu eliberare de energie). Insuficiența sau lipsa de insulina duce la acumularea glucozei în sânge (hiperglicemie) şi eliminarea prin urină. Exista 3 simptome constant întâlnite în caz de diabet : polifagie (bolnavul mănâncă foarte mult), polidipsie (bea foarte multă apă), poliurie (urinează foarte mult). Este întâlnit atât la copii (diabet zaharat juvenil) care este ereditar cât și la adulți.

La adulți există 2 forme de diabet zaharat :

Diabet zaharat de tip I, insulino-dependent, când insulele beta din

pancreas nu secretă de loc sau foarte puțină insulina și atunci este obligatorie administrarea pe cale injectabilă de insulină sau administrarea de sulfamide antidiabetice toată viața. În acest tip de diabet plantele medicinale ameliorează sau întârzie apariția unor boli caracteristice care însoțesc diabetul: ateroscleroza, arteritele, hipertensiunea arterială, afecțiunile retiniene. Se recomandă un regim alimentar sever, fără zaharuri.

Diabetul zaharat de tip II, insulino-sensibil, apare după vârsta de 50-55 ani ca urmare a epuizării funcției secretorie a pancreasului endocrin. În acest caz plantele medicinale pot substitui funcția pancreasului, completând lipsa hormonului insulină cu insulină vegetală și în același timp pot să refacă țesutul pancreatic degradat. Se recomandă și respectarea unui regim alimentar specific, rareori ajungându-se la administrarea de insulină injectabilă.

Glucoza crescută în sânge distruge unele elemente minerale în special calciu, ceea ce grăbește apariția unor afecțiuni, ca : osteoporoza, slăbirea funcțiilor psihice (memoria, gândirea, atenția), impotența. Secreția de insulina este controlată de hormonul hipofizar adreno-corticotrop, de hormonii sexuali androgeni și estrogeni, de hormonul tiroidian. Dacă secreția de insulina crește peste valorile normale determină scăderea glucozei din sânge și apare fenomenul de hipoglicemie. Insulina este o proteină cu grupări disulfidice.

Terapia cu plante recomandă :

Momordica sau Castravetele amar (Momordica charantia și Momordica foetida) – plante din Extremul Orient dar aclimatizate și la noi, sub formă de extracte naturale. Conțin substanțe active numite charantina și foetidina care sunt de fapt insulina vegetală. Au rolul de a completa necesarul de insulină și de a reface țesutul pancreatic. Administrarea de insulină pe cale injectabilă duce la atrofierea funcției pancreatice.

  Momordica (Momordica charantia)

Afinul (Folium et fructus Vaccinii myrtilli) conține mirtilină și neomirtilină (insulina vegetală) cu rol antidiabetic. Efectul hipoglicemiant se manifestă prin acțiunea de hipergeneză la nivelul insulelor beta din pancreas corelată cu scăderea glicemiei. Este indicat în formele incipiente a diabetului dar și în diabetul insulino-dependent întrucât stimulează circulația sângelui, îmbunătățește activarea coronarelor, regenerează purpura retiniana și protejează vederea ; au și acțiune bacteriostatică.

 Afinul (Vaccinium myrtillus)

Mod de preparare: infuzie din 1 lingură frunze Afin la 200 ml apă, se beau 2 căni de ceai pe zi, tratamentul durează 10 zile. Decoct din 1 lingură fructe uscate de Afin la 250 ml apă, se fierbe 10 minute, se beau 2-3 căni de ceai pe zi, timp de 2 săptămâni. Poate alterna cu infuzia de frunze. Siropul natural din fructe proaspete de Afin obținut prin presare la rece, îndulcit cu îndulcitor din Stevia rebaudiana  este foarte eficient întrucât nu este prelucrat termic și își păstrează substanțele active, vitaminele și mineralele în forma naturală. Se consuma câte 3-4 linguri pe zi în cure de 6 săptămâni.

Anghinare (Folium Cynarae) – infuzie din 1 lingură frunze la 1 cană apă, se beau 2-3 căni pe zi, în cure de 20-30 zile cu pauze de o lună. Efectul hipoglicemiant se datorește acidului clorogenic și derivaților acestuia care inhibă enzima răspunzătoare de sinteza enzimei endogene. Acidul clorogenic la nivelul intestinului reduce absorbția glucidelor, fapt important pentru diabetici.

  Anghinare (Cynara scolymus)

Dud (Folium Mori)infuzie din 2 linguri la 1 cană apă, se beau 2-3 căni de ceai pe zi.

Dud (Morus alba, Morus nigra)

Fasole (Fructus Phaseoli sine semine) – decoct din 1 lingură teci la 1 cană apă, se fierbe 10 minute, se beau 2-3 căni pe zi. Tecile de Fasole  sunt hipoglicemiante prin conținutul în arginină ; compușii organo-sulfurici sunt capabili să neutralizeze factorii care inactivează insulina.

    Teci de Fasole (Phaseolus vulgaris)

Nuc (Folium Juglandis) - infuzie

Salvie (Folium Salviae) - infuzie

Urzică (Folium Urticae) - infuzie

Rădăcină de Brusture (Radix Bardanae) – decoct. Acțiunea hipoglicemiantă este dată de conținutul bogat în inulină care reduce absorbția glucozei în organism.

         Brusture (Arctium lappa)

În plafare și farmacii există combinații de plante antidiabetice care au calitatea de a acționa sinergic.

Îndulcitor natural din planta Stevia rebaudiana, un îndulcitor non-caloric care are și proprietăți hipoglicemiante, hipotensive, reglează mecanismul tractului intestinal, creează o senzație de sațietate, este antibacterian, antiviral, antimicotic, diminuează dorința de a fuma și de a consuma alcool.

   Stevia rebaudiana

Acțiunile mai sus menționate nu se manifestă la omul sănătos.

Legume recomandate în diabet: ceapa, usturoi, spanac, țelina, varza-albă, urzici, morcovi, salata-verde.

12.2. Obezitatea - este o creștere ponderală prin acumularea de grăsimi peste limitele normale. Factorii care duc la obezitate: abuzul alimentar, predispoziția genetică, dereglări glandulare, sedentarismul, cauze psiho-morale. De multe ori obezitatea este însoțită de diabet, ateroscleroza, afecțiuni ale colecistului, disfuncții neuro-endocrine. De obicei obezitatea se instalează după menopauză, fenomen fiziologic normal.

Terapia cu plante recomandă plante medicinale cu rol de accelerare a tranzitului intestinal, plante diuretice pentru a elimina surplusul de apă pe cale renală și sudoripară, plante cu rol laxativ care corectează constipațiile cronice și plante cu rol de echilibrare al funcțiilor glandulare.

Cicoarea (Radix Cichorii) cu acțiune anorexigenă, sub formă de infuzie sau decoct de 10 minute din 1 linguriță rădăcină Cicoare la 1 cană apă, se bea în cursul unei zile, în cură de o lună.

 Cicoarea (Cichorium intybus)

Păpădia (Herba Taraxaci) este o plantă cu proprietăți diuretice, depurative, hipocolesterolemiante, hipoglicemiante. Păpădia normalizează digestia, reglează drenajul biliar, frânează depunerea grăsimilor în organism și stimulează oxidarea totală a glucidelor.

           Păpădia (Taraxacum officinale)

Mătase de Porumb (Stigmata Maydis) este diuretică prin sărurile de potasiu, flavone și saponine. Stimulează eliminarea apei în exces, uneori sub formă de edeme.

Mătase de Porumb (Zea mays)

Socul (Flores Sambuci) este diuretic și diaforetic prin flavonoide și acizi fenolici. Este antioxidant prin inhibarea peroxidării lipidelor și protecția celulelor endoteliale de radicalii peroxid. Este recomandat în constipații, în special de natură nervoasă, edeme cu diverse cauze, în reducerea depozitelor de grăsime, eliminarea uraților.

 Soc (Sambucus nigra)

Volbura (Herba Convolvuli) este laxativă prin conținutul în rezine (convolvulina, jalapina) care sunt mai puțin iritante. Este coleretic-colagogă prin stimularea fluxului biliar. Se prepară un decoct de 5 minute din 1 lingură amestec plante la 1 cană apă, se bea un ceai dimineața și 2 ceaiuri după mesele principale. Cura durează 1 lună.

Volbura (Convolvulus arvensis)

Crușinul (Cortex Frangulae) este laxativ prin stimularea contracțiilor colonului și accelerarea tranzitului intestinal. Mărește conținutul intestinal în apă și electroliți datorită agliconilor care sunt absorbiți în intestinul subțire. Beta-glicozidele din Crușin nu sunt absorbite în tractul intestinal superior și ajung în colon unde se degradează în antrone care sunt metaboliți cu acțiune laxativă. În stare proaspătă sau uscat natural, Crușinul conține antrone libere care produc vomă și spasme.

  Scoarță de Crușin (Rhamnus frangula)

Amestec: Soc (Flores Sambuci), Păpădie (Herba Taraxaci), Cicoare (Herba Cichorii), Volbură (Herba Convolvuli), Salvie (Folium Salviae), Urzică (Folium Urticae), Sunătoare (Herba Hyperici), Frasin (Folium Fraxini) Mușețel (Flores Chamomillae), Coriandru (Fructus Coriandri). Infuzie din 2 lingurițe amestec la 1 cană apă, se beau 3 căni de ceai pe zi între mese, timp de 4-6 săptămâni.

Ceaiul verde (Camellia sinensis) acționează ca reglator al metabolismului lipidelor, reducând cantitatea de colesterol și lipide din sânge, fapt pentru care este recomandat și în ateroscleroză, boli cardio-vasculare.

Ceai-verde (Camelia sinensis)

Frunzele si fructele arborelui Garsinia (Garcinia cambogia) ajută la scăderea rapidă în greutate, controlând pofta de mâncare prin conținutul în rezine care reduc pofta de mâncare dând o stare de sațietate, prin conținutul în minerale menține echilibrul normal la nivel celular. Prin conținutul în acizi tartric și hidroxicitric scade gradul de transformare a glucidelor în lipide și se intensifică procesul de oxidare totală a zaharurilor.

Garsinia (Garcinia cambogia)

Spirulina (Spirulina platensis) normalizează schimburile de substanțe la nivel celular, și reglează secreția hormonală. Reduce nivelul grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride) și împiedică depunerea acestora în organism. Reglează regimul hidric.

      Spirulina (Spirulina platensis)

Acidul lipoic este o substanță produsă de organism cu rol antioxidant, de protejare a celulelor și țesuturilor de atacul oxidativ. Este implicat în conversia glucidelor în energie, asigurând un aport optim energetic necesar tuturor celulelor organismului, mușchilor și miocardului. Are rol neuroprotector în cazul neuropatiei diabetice. Îmbunătățește funcțiile cerebrale, în special memoria. Produce o regenerare și o reîntinerire a organismului, fiind considerat un produs antiîmbătrânire. Este recomandat persoanelor care vor să slăbească și să-și întărească vitalitatea.

Acetil-L-carnitina este unul dintre elementele esențiale ale metabolismului energetic. Transportă grăsimile în mitocondrii, unde sunt arse. Ca rezultat se produce energie și se scade în greutate. Acetil -L-carnitina are efect benefic asupra utilizării oxigenului în mușchi și reducerea acumulării acidului lactic.

Grifonia (Griffonia simplicifolia) conține 5-hidroxitriptofanul, precursorul direct al serotoninei, neurotransmițătorul encefalic al –fericirii. Controlează pofta de mâncare, în special senzația pentru dulciuri, care pe timp îndelungat duce la îngrășare. Are rol tonifiant asupra sistemului nervos central, antidepresiv, sedativ și calmant. Înlătură insomniile.

Grifonia (Griffonia simplicifolia)

Ananasul (Ananas comosus) conține bromelaina, o enzima vegetală care asigură o digestie bună până la nutrienți finali și eliberare de energie. Inhibă depunerea grăsimilor în organism. Are proprietăți anticelulitice și diuretice. Se recomandă consumarea zilnică de legume și fructe proaspete.

Ananas (Ananas comosus)

Este interzis consumul de băuturi alcoolice și sucuri cu conținut mare de zahăr. Nu se amesteca carbohidrații (cartofi, pâine, orez, făinoase) cu proteinele (carne, ouă, lactate) pentru că îngrașă. Preparatele din carne sau făinoasele se mănâncă separat cu salate de legume.

12.3. Cura de îngrășare

Se referă la starea ponderală deficitară ca urmare a unor afecțiuni cronice digestive (sindroame de malabsorbție intestinală, anaciditate, ulcer), existența unor focare infecțioase cronice de tuberculoză, hipertiroidie, anemie, cancer. Se poate adaugă alcoolismul, tabagismul, drogurile. Este necesar în primul rând să găsim cauza consultând medicul sau terapeutul și să o eliminăm.

Terapia cu plante recomandă plante tonic-amare care luate înainte de mâncare stimulează apetitul : Țintaura (Herba Centauri), Pelinul (Herba Absinthii), Anghinare (Folium Cynarae), Hamei (Strobulu Lupuli), Păpădia (Herba Taraxaci) sub formă de infuzie din 1 lingură plante la 1 cană apă, se beau 2-3 căni. Ceaiurile se pot consuma și între mesele principale.

Siropuri naturale din fructe prin presare la rece, prin aportul de vitamine și minerale contribuie la creșterea în greutate.

Spirulina (Spirulina platensis) normalizează schimburile de substanțe la nivel celular și reglează secreția hormonală

Bitterele amare din multe plante pentru stimulare poftei de mâncare și reglarea tranzitului intestinal.

Vitamine naturale (B, C), Calciu natural, Fier organic, pentru tonifierea organismului și sporirea în greutate.

12.4. Celulita - este o modificare sau alterare vizibilă a țesutului subcutanat, uneori de origine inflamatorie. Este o modificare a pielii ca urmare a depunerii de grăsime subcutanată. Mai frecventă la femei decât la bărbați. Cauze: ereditatea, aport caloric prea mare, retenție de apă cauzată de multe ori de excesul de estrogeni înaintea fluxului menstrual și în timpul sarcinii care dau o insuficiență circulatorie venoasă și limfatică. Se poate datora și purtării îmbrăcămintei prea strâmte.

Terapia cu plante recomandă:

Iedera (Folium Hederae helicis) sub forma de decoct din 2 linguri plantă la 300 ml apă, se fierbe 10 minute, se aplică comprese și cataplasme pe zonele cu celulita. Cataplasme cu frunze de Iederă macerate în alcool 8 zile. Baie parțială sau generală cu decoct de frunze proaspete, 500 g la 3 l apă, se fierbe 30 minute. Se adaugă la apa de baie 15 picături ulei esențial de Brad sau Pin. Masaj energic uscat sau cu frunze de Iedera pe regiunile cu celulită.

  Iedera (Hedera helix)

Păpădie (Folium Taraxaci) – infuzie

Anghinare (Folium Cynarae) –infuzie.

Mărar (Fructus Anethi) – infuzie.

Din fiecare plantă sau împreună se prepară  3 ceaiuri pe zi, se consumă  între mese, în cură de o lună.

12.5. Guta - este o afecțiune produsă de creșterea acidului uric în sânge și depunerea la articulații sau la nivelul rinichilor. Guta debutează cu dureri la degetul mare de la picioare și mai rar la genunchi, mâini, coate. Durerile apar sub forma de crize nocturne, însoțite de roșeață, căldură și inflamație locală. Criza este însoțită de febră. Pentru calmarea durerilor recomandăm: repaus la pat, băi calde parțiale sau generale cu paie de Ovăz, Flori de Fân, frunze de Pin, Feriga, Rozmarin; cataplasme cu: Ovăz, Varză, frunze de Mesteacăn, frunze de Coacăz-negru, coajă și fructe de Vâsc, Usturoi zdrobit, Flori de Fân; băuturi calde și îndulcite.

 Ovăz (Avena sativa)

Între crize Terapia cu plante recomandă:

Frasin (Folium Fraxini) – infuzie din 1-2 linguri la 1 cană apă pentru creșterea diurezei și eliminarea acidului uric, se beau 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.

Cătina-albă (Fructus Hippophae) infuzie sau Sirop natural

Decoct din Coada-calului (Herba Equiseti), 1 linguriță la 1 cană apă, se beau 3 căni pe zi, 3-4 săptămâni.

Păpădie – infuzie sau decoct

Troscot (Herba Polygonii), infuzie, 2-3 ceaiuri pe zi, timp de 3 săptămâni.

Porumbar (Fructus Pruni spinosi) – decoct din 1 linguriță fructe la 1cană apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Pentru creșterea diurezei și transpirației:

Afin (Folium Myrtilli) - decoct

Anghinare (Folium Cynarae) - infuzie

Soc (Flores Sambuci) infuzie din 1-2 lingurițe plantă la 1 cană apă, se beau 3-4 căni pe zi.

 

 

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]