Prof. Florin I. Bojor: Vreau înțelegere între maghiari și români, nu ură între copiii noștri!

Datorită istoriei multietnice a bistrițenilor vocația noastră este una pur europeană. Noi, bistrițenii suntem chemați a arăta în România și în Comunitatea Europeană tradiția dragostei, a înțelegerii, a respectului, a aprecierii dintre diferitele naționalități: română, maghiară, săsească, rromă, evreiască, etc. Toate aceste etnii formează identitatea de bistrițean, iar plecarea din comunitatea noastră a oricărui bistrițean e o lipsă spirituală, financiară, culturală, religioasă, socială pentru prezentul și viitorul nostru comun.
Văd însă cum tradiția noastră de a trăi unii cu alții în pace, libertate, armonie și bucurie existențială este pusă la îndoială de unii politicieni locali. Mai precis, chiar în aceste zile sub pretextul unii politicieni doresc segregarea elevilor bistrițeni de etnie maghiară într-o singură școală.
În aparență am putea felicita acest demers, însă în substanță, a crea un liceu maghiar la Bistrița prin divizarea Colegiului Național Andrei Mureșanu și prin colonizarea elevilor maghiari într-un singur spațiu în care aceștia să nu mai fie în legătură cu prietenii lor români este total greșită.
Noi bistrițenii nu avem nevoie de viitoare focare de război civil! Îmi aduc aminte, cum în timpul liceului la Cluj-Napoca, îmi povesteau prietenii mei maghiari cât de șovin era directorul unui liceu maghiar din capitala Transilvaniei care îi punea în pauză să asculte numai muzică maghiară spre nemulțumirea lor. Elevii doreau muzică românească și unii profesori le interziceau acest lucru…
Să nu fiu înțeles greșit: identitatea de bistrițean înseamnă , adică fiecare limbă și cultură este parte constitutivă a noastră, aceasta neînsemnând anihilarea culturii maghiare. Maghiarii din județul nostru sunt extrem de importanți pentru binele nostru comun, al tuturora.
Dar a face ghetouri de radicalizare extremistă indiferent pentru ce etnie nu este bine pentru noi și pentru Europa unită în aceste vremuri tulburi!
Cel mai bine este să urmăm exemplul regelui Ştefan cel Sfânt al Ungariei care considera că un stat este mai puternic dacă în el se vorbesc mai multe limbi. La fel și învățământul bistrițean este mai puternic, dacă la Colegiul Național Andrei Mureșanu se vorbesc mai multe limbi!
Prof. Florin I. Bojor

Comentarii

29/05/15 12:09
Cititor

Pai, in mod normal, nici nu exista aceasta ura ci este doar ceva artificial facut si intretinut de mai marii partidelor de tot ra.ha.tul din tara asta .
Daca nu terminam cu ”ma... ai vosti l-au omorat pe mosu ... si eu o sa-l spanzul pe tata-to...” niciodata ura si dezbinarea nu vor dispare. Aici cred eu, rolul prioritar il are Sfanta Biserica, prin care indiferent de confesiune, ritual, culoare sau rasa umana ori zona geografica, noi toti trebuie sa intelegem ca intr-un anume spatiu geografic, nu putem trai singuri si izolati unul fata de altul si ca pacea, armonia si buna intelegere, trebuie sa urmeze sfant Cuvantul Lui Dumnezeu din Sfanta Biblie .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5