Prof. Nicolae Zăpârţan, antrenor emerit: Bilanţ extraordinar pentru boxul feminin bistriţean, în 2015

L-am abordat pe antrenorul emerit de box al CS Municipal Bistriţa, prof. Nicolae Dumitru Zăpârţan, şi am rămas impresionat de rezultatele obţinute de boxul bistriţean în anul 2015. Ştiam demult că omul care menţine boxul bistriţean în elita naţională, europeană şi mondială face eforturi extraordionare, deşi are doar un contract de colaborare cu CSM Bistriţa, l-am abordat pentru a-mi acorda un scurt interviu, lămuritor, despre boxul feminin.
Rep.: - D-le antrenor emerit, vă rog un scurt bilanţ al boxului pe anul 2015.
Nicolae Zăpârţan: 19 medalii la Campionatele Naţionale şi Cupa României, din care 12 de aur, 4 campioane naţionale, 3 vicecampioane şi 2 medalii de bronz la Campionatul Naţional, 8 medalii de aur la finala Cupei României şi una de bronz; 1 medalie la Campionatul Naţional de Seniori masculin şi două medalii de bronz la Centura de Aur – un mare turneu internaţional organizat în România de peste 40 de ani, cu peste 10 ţări participante. Un loc 5 la Campionatul Mondial din Taiwan şi 3 locuri 5 la Campionatul European din Ungaria.
Rep.: - Rezultate spectaculoase, după părerea mea, dar după ceea ce am văzut cum se munceşte la antrenamente, eram convins că aceşti sportivi vor reuşi să onoreze emblema clubului şi oraşului nostru, de aceea aş fi curios să ştiu cum reuşiţi să îi motivaţi, cum reuşiţi să îi ţineţi în sală?
N.Z.: - Nu pot să spun că este un lucru uşor să ai sportivi în sală, dar după ce îi atragi, cel mai greu este să îi faci să rămână. Este o muncă dificilă, cu multă uzură fizică şi psihică, dar cu mult tact, dăruire, modestie şi înţelepciune se pot realiza performanţe frumoase, dar cel mai important indicator este cel de ordin financiar. Poţi să fii cel mai mare antrenor din lume, fără o susţinere financiară este aproape imposibil să faci performanţă.
Rep.: - Cu toate neajunsurile pe care le aveţi, aţi avut trei sportive care au participat la Campionatul Mondial şi cel European cu rezultate excelente. Cum aţi reuşit?
N.Z.: - Da, într-adevăr, am avut 5 sportive care au făcut parte din Lotul Naţional al României, dar pentru că Federaţia Română de Box trece prin momente dificile am plecat doar cu 3: Andreea Seni, Dana Borzei şi Cristina Cosma, cele mai titrate sportive din lot şi care, cu puţină şansă, se puteau întoarce toate cu câte o medalie. Totuşi, rezultatele lor sunt remarcabile, Andreea Seni locul 5 în lume şi locul 5 în primii zece sportivi ai judeţului, iar la Campionatul European toate trei au ocupat locul 5. Toate aceste deplasări nu se puteau face dacă nu existau nişte oameni de bine care ne-au sprijinit financiar. La Campionatul Mondial o firmă din Taiwan şi CSM Bistriţa, iar la Campionatul European CSM Bistriţa şi doi prieteni foarte buni - Luca Roiban şi Gelu Suciu.
Rep.: - Ce se întâmpla dacă toţi aceşti oameni, pe care vreau să-i felicit, nu se implicau?
N.Z.: - Din păcate acest fenomen s-a întâmplat mereu în ultimii ani, fiecare participare la un campionat mondial sau european era pusă sub semnul întrebării, sportivii, cât şi antrenorii erau tensionaţi, stresaţi, erau cu gândul mai mult dacă pleacă sau nu, dacă de iveşte cineva să ne ajute sau nu. Munca titanică depusă la antrenamente, slăbirea, pumnii încasaţi la fiecare sparing, transpiraţia şi sângele, visul de a deveni campion mondial sau european, toată munca lor şi a noastră erau spulberate din vina banilor. Trist, dar adevărat.
Rep.: - Sunteţi mereu cu sportivii dvs. în clasamentul primilor 10 sportivi ai judeţului, aveţi sportivi în Lotul Naţional al României, campioni naţionali, medaliaţi la campionatele europene şi mondiale. Ce vă mai doriţi în anul 2016?
N.Z.: - În primul rând sănătate, după 34 de ani de antrenorat oricât de puternic ai fi uzura fizică şi cea psihică se vede şi se simte, apoi sănătate maximă sportivilor mei, colaboratorilor şi prietenilor. Medalii cât mai multe şi, poate Cristina Cosma, care este titulară în Lotul Naţional de Senioare la cat. 60 kg, să facă o mare surpriză şi să se califice la Olimpiana de la Rio de Janeiro. Va fi extrem de dificil, mai ales că este în primul an de seniorat şi are în acest an examenul de bacalaureat.
Rep: - Anul acesta CSM Bistriţa împlineşte 30 de ani de activitate şi după câte ştiu eu, sunteţi cel mai vechi antrenor în viaţă. Este acesta un privilegiu?
N.Z.: - Da, într-adevăr, în anul 1982, CSM Gloria m-a angajat pe o perioadă nedeterminată, eram unul dintre cei mai tineri antrenori de box din ţară, apoi în anul 1986, CSM Gloria a rămas doar cu secţia de fotbal, iar celelalte secţii au fost trecute la noul club CSM Bistriţa. Din păcate mulţi colegi de atunci, în frunte cu preşedintele clubului – Alexandru Fabi, au trecut la cele veşnice şi cred că acolo, în ceruri, ne vor ţine pumnii la toate concursurile la care vom participa.
Rep.: Din păcate interviul nostru se apropie de final. Dacă mai doriţi să completaţi...
N.Z.: Aş vrea să le mulţumesc pe această cale sportivilor, conducerii clubului CSM Bistriţa – Adrian Moldovan, Marius Bachner, colaboratorilor mei – Alexandru Burz, omul care mă sprijină şi mă ajută cel mai mult, Stelian Lăcătuş, Marian Marinel, Ion Dragomir, Luca Roiban, Gelu Suciu şi Vasile Rognean. Mulţumesc profesorilor şi directorilor de la şcolile unde învaţă aceşti sportivi – LPS Bistriţa, Liceul Tehnologic Agricol şi Liceul Tehnic Forestier.
Rep.: - Vă felicităm şi vă dorim noi succese, mai ales că în 2014 aţi primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Bistriţa, împreună cu cosmopoetul Al. C. Miloş şi cu directorul SC Rombat - ing. Ioan Repede.
b

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5