Oameni ai locului

Prof. univ. dr. Stelian Tofană, cetăţeanul de onoare al comunei Budeşti, în ceas aniversar

Prof. Rus Augustin

Îţi este dat în viaţa pământească să întâlneşti tot felul de oameni pe care poţi să îi iei ca exemplu, să înveţi ceva de la ei, să cauţi să fii cât mai mult timp în preajma lor sau dimpotrivă, să îi eviţi. Ca să îi poţi cunoaşte mai bine trebuie să faci o selecţie cât mai riguroasă din care să rezulte asupra cărora ar merita să îţi îndrepţi atenţia, să vezi apoi prin ce s-au remarcat ei în decursul vieţii, cum îi privesc contemporanii şi care le este moştenirea spirituală atunci când viaţa pământească se sfârşeşte.
Un asemenea om, care a văzut lumina zilei în data de 2 aprilie 1958 în satul Budeşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, este Preotul şi Profesorul Universitar Doctor Stelian Tofană. Simţind chemarea pentru viaţa religioasă ( poate şi datorită faptului că tatăl său era făt la Biserica Ortodoxă a satului), după absolvirea în anul 1973 a Şcolii Generale din Budeşti, a urmat între 1973-1978 Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar între 1979-1983 cursurile Institutului Teologic cu grad universitar din Sibiu fiind licenţiat în teologie după susţinerea tezei Sinodul al IV-lea ecumenic de la Calcedon şi importanţa acestuia. Profesorii săi din aceea perioadă şi-au dat seama că au în faţa lor un tânăr cu perspective frumoase, de aceea l-au sprijinit şi îndrumat spre a-şi continua şi aprofunda studiile prin însrierea la doctorat la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti, secţia biblică, specializarea principală Studiu Biblic şi Exegetic al Noului Testament şi limba greacă. Încununarea experienţei profesionale şi a studiului a venit la 20 mai 1996 când a obţinut titlul de Doctor în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti cu teza Iisus Hristos, Arhiereu veşnic, după Epistola către Evrei. Pentru a avea acces la surse de informare publicate şi în limbi străine şi-a însuşit, datorită faptului că era un autodidact perseverent, limbile germană şi engleză, beneficiind şi de perioade cu burse în Germania şi Anglia. Pregătirea profesională i-a permis să ocupe prin concurs posturi şi funcţii importante în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a Universității Babeş-Bolyai, a unor Comisii de dialog interconfesional a unor centre de studii biblice, a unor organizaţii profesionale şi seminarii. Numărul cărţilor publicate este impresionant, ele scot în evidenţă capacitatea autorului de a dezbate teme foarte diverse, unele mai greu accesibile publicului neavizat, cu elemente de noutate pentru mulţi cititori, cu concluzii care arată faptul că învăţăturile creştine sunt perene, că interpretarea lor nu se va termina decât odată cu sfârşitul omenirii, că pot trezi interesul fiecărei generaţii pentru a descoperi în ele suficiente repere ce călăuzesc la adevărata cunoaştere a sensului vieţii.
Fiind fiu al satului Budeşti, se străduieşte ca împreună cu soţia Maria
( şi ea o fiică a satului Budeşti), cu fetele Ana-Laura şi Maria-Carmen, cu băiatul Vasile-Gabriel să revină în locurile natale, să participe la liturghiile de Duminică sau din sărbători, la alte evenimente ale comunităţii în sânul căreia şi-a petrecut copilăria. Predicile rostite sunt ascultate cu mare atenţie de credincioşi; unii dintre ei îşi dau seama că au în faţa lor un erudit ce le poate vorbi ore întregi fără a folosi o sursă de informare, ce poate face trimiteri la modul cum trebuie urmată dreapta credinţă, îi poate emoţiona pînă la lacrimi, astfel că la sfârşit poţi să exclami fără teamă de a greşi „...am ascultat un om ce are ...cuvântul care zideşte”.
Conducerea Comunei Budeşti i-a acordat în anul 2012 titlul de cetăţean de onoare, pentru că oriunde s-a aflat ( a afirmat asta de mai multe ori ), a amintit cu plăcere de meleagurile natale devenind în acest fel ambasadorul prin excelenţă al acestei comunităţi.
La ceas aniversar întreaga comunitate a satului natal îi doreşte sănătate, putere de muncă în activitatea didactică şi misionară, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să-l ocrotească, să-l întărească şi să-i înmulţească talantul. Părinţii Vasile şi Ana, comunitatea sătească îl aşteaptă ca atunci când timpul îi permite să zăbovească printre cei dragi şi apropiaţi, să nu uite o clipă aprecierea scriitorului şi filosofului Lucian Blaga „ ...eternitatea s-a născut la sat...”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5