Prof. Vasile Nicoară, o viaţă închinată şcolii şi familiei

Ajuns „în toamna vieţii”, după cum însuşi autorul declară, profesorul Vasile Nicoară, care şi-a dedicat 40 de ani din viaţă învăţământului, aduce în faţa cititorilor, la marcarea vârstei de 68 ani, o carte în care se oglindeşte atât viaţa dedicată educaţiei, cât şi parcursul său ca om.
Volumul „O viaţă închinată şcolii şi familiei”, apărut la Editura Barna’s, suprinde în cele 400 de pagini A4, o poveste a unui om care a lăsat urme pe pământ atât prin dragostea pentru carte pe care le-a sădit-o zecilor de generaţii, cât şi prin cei doi fii şi nepoţi care duc mai departe numele Nicoară.
Autorul spune că volumul s-a născut din dorinţa de a aşeza pe hârtie informaţii despre satul natal – Cozma, din judeţul Mureş, despre rădăcinile familiei, fiind ca un testament scris pentru cei care vor dori să cunoască povestea acestei familii.
Timp de doi ani, Vasile Nicoară a lucrat efectiv la carte, însă datele le-a adunat în mult mai mulţi ani de la oamenii satului, de la mama, de la colegii de şcoală, rămânând întipărite în suflet până au văzut lumina tiparului.
Monografia familiei Nicoară debutează cu date geografice şi istorice despre satul natal, Cozma, situat la limita judeţului Mureş cu judeţul Bistriţa-Năsăud, şi atestat documentar în jurul anului 1231. Se vede aici pana profesorului care descrie cu minuţiozitate coordonatele localităţii din care a pornit în lume. Urmează datele biografice ale membrilor familiei Nicoară.
Absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie, Vasile Nicoară a fost nu doar un dascăl renumit şi îndrăgit atât de elevi, cât şi de profesori, ci şi un bun manager, conducând colectivele şcolilor gimnaziale Socolul de Câmpie, iar mai apoi a Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” de la înfiinţare până în anul 2011, când s-a pensionat. A editat Monografia Şcolii „Lucian Blaga”, „Istoria judeţului Bistriţa-Năsăud. Manual pentru curriculum la decizia şcolii”, în colaborare cu prof. Ioan Sigmirean şi „Povestiri istorice locale. Modalităţi de valorificare în învăţământul preprimar”, în colaborare cu educatoarea Ana Nicoară. De-a lungul timpului a apărut cu materiale în diferite publicaţii, meritele lui în domeniul învăţământului culminînd cu gradul didactic I, gradaţia de merit, Diploma „Gheorghe Lazăr”. De asemenea, este prezent în enciclopedia managerilor educaţionali din 2010. Merită amintite câteva date şi despre cea care i-a fost alături o viaţă, educatoarea Ana Nicoară, născută şi ea în acelaşi sat, Cozma, şi absolventă a Institutului Pedagogic de la Blaj. Despre doamna Nicoară putem spune nu doar faptul că a fost, timp de 32 de ani educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2 din Bistriţa, că a fost iubită ca o mamă de generaţiile de micuţi care au trecut pragul grădiniţei, ci şi faptul că a fost un bun solist de muzică populară, chiar dacă acest lucru a fost lăsat pe planul secund. A obţinut locul I la Concursul „Flori de pe Mureş” şi la un concurs în Alba Iulia, participând, de asemenea, cu succes la Festivalul Naţional „Maria Tănase”. Se întâmpla în anii 70, iar mai apoi, doamna Nicoară a preferat să se dedice educaţiei, până în prag de pensionare, când a editat două CD-uri, în colaborare cu Orchestra „Dor Românesc”, unul cu folclor, şi altul cu pricesne. Printre cele mai emoţionante pagini sunt cele dedicate părinţilor – Alexandru şi Marişca.
Poveşti din vatra satului tradiţional, cu întâmplările comunităţii în care oamenii ştiau să se respecte între ei. În această familie apar, după o perioadă tristă, în care moare un copil, cei care vor fi alinarea părinţilor – Vasile, Silvia şi Maria.
Dacă tata a trecut la cele veşnice mult prea repede, în 1979, mama rămâne ca un stâlp al familiei, bucurându-se de şase nepoţi, până la onorabila vârstă de 84 ani.
Vasile Nicoară are şi darul povestirii, rememorând detalii care rămân întipărite mai apoi şi în mintea cititorului, cum este cel în care mama, tânără fiind, a avut un accident la plug sau cel în care, pe ultimul drum, a fost plânsă de căţeluşa Mura.
Dar viaţa merge mai departe prin nepoţi şi strănepoţi, din partea fiului Vasile, părinţii având doi nepoţi şi trei strănepoţi. Vasile Nicoară, la fel ca orice părinte, este mândru de fiii lui, iar nepoţii par a fi cel mai de preţ dar. Fiul Ciprian este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul informaticii în Capitala Transilvaniei, cea mai mare bucurie din partea lui fiind pentru bunici venirea pe lume a nepoatei Ana Carolina. Al doilea fiu, Alex este absolvent al Facultăţii cu profil economic din Alba Iulia, iar mai apoi a studiat în SUA, unde a cunoscut-o pe Claire Flint, o tânără englezoaică cu care mai apoi se va stabili în Anglia. Din partea lui Alex, familia Nicoară are doi nepoţei, pe Sebastian şi pe Leonard. Actualmente, Alexandru urmează cursurile Universităţii Babington Grup. Aceasta ar fi, în mare, povestea familiei Nicoară, însă în carte ea este descrisă mult mai amănunţit, iar ilustraţiile întregesc povestea.
Segmentul învăţământ este şi el bine reprezentat în carte, cuprinzând evenimentele cele mai importante din viaţa de dascăl, cu precădere cele din perioada 1994-2011, cât Vasile Nicoară a condus Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistriţa, declarată, pentru modul în care se derula aici activitatea, încă din anul 2007, „Şcoală europeană”. Selecţia de discursuri de la diferite evenimente din viaţa şcolii surprind prin acurateţea mesajelor.
O carte care se citeşte cu plăcere, aducând în faţa noastră atmosfera din şcoala şi familia unui om care, prin tot ceea ce a făcut pentru judeţul nostru, poate fi considerat un nume în învăţământul bistriţean – Vasile Nicoară.
Lansarea va avea loc marţi, de la ora 17.00, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga”, fiind aşteptaţi cu drag toţi cei care doresc să se întâlnească cu povestea de viaţă a profesorului Vasile Nicoară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5