Profesorii şi medicii dau statul în judecată

Tăierea salariilor se va tranşa în instanţă. Medicii şi profesorii au început deja procedurile, furioşi că au rămas fără un sfert din leafă. Salariaţii s-au înscris pe liste comune, au cerut ajutorul sindicatelor, iar cifrele arată acţiuni de amploare. În total, peste 6.000 de profesori şi cadre medicale vor să-şi recupereze banii pierduţi.

Peste 2.000 de procese doar în Sănătate

Sindicatul "Sanitas" Bistriţa-Năsăud va începe demersurile legale pentru a putea contesta în instanţă diminuările salariale cu 25%. Potrivit liderului judeţean Viorel Viţelariu, în prima etapă se vor strânge semnături de la cei peste 2.500 angajaţi din sistemul sanitar bistriţean. În paralel, sindicaliştii vor discuta cu avocaţii pentru a stabili modalitatea în care vor fi promovate acţiunile.

Foarte probabil, fiecare membru Sanitas va da în judecată, individual, unitatea medicală în care îşi desfăşoară activitatea. Motivul invocat va fi nerespectarea contractului colectiv de muncă, mai exact reducerea cu 25% a salariilor. De altfel, procedura a fost adoptată de mai multe filiale Sanitas din ţară.

Angajaţii din sistemul sanitar bistriţean susţin că reducerile salariale au fost mai mari de 25 de procente, tăierile ajungând chiar şi la 40% din leafă.

Nici dascălii nu stau degeaba

Profesorii nu vor sta nici ei degeaba. Peste 4.000 de cadre didactice, aparţinând Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor începe, în perioada imediat următoare, demersurile legale pentru a da în judecată Ministerul Educaţiei, din cauza reducerii salariilor cu 25%.

De altfel, liderul judeţean al Federaţiei Sindicatelor libere din Învăţământ, Titu Rauca, a declarat, pentru Răsunetul, că în acest moment, peste 4.000 de profesori, membri de sindicat, au dat deja în judecată ministerul pentru plata majorărilor salariale conform Legii 221/2008. Potrivit lui Rauca, în acest moment procesele au ajuns la Curtea de Apel Cluj.

,,Imediat după vacanţă vom demara acţiunea de a da în judecată ministerul, pentru că, prin această reducere salarială, s-au încălcat mai multe prevederi din Contractul colectiv de muncă. Urmează să întocmim tabele nominale cu semnăturile celor care vor să fie reprezentaţi în instanţă de sindicat. Noi avem 4.625 membri de sindicat, după ultimul recensământ. Cum vom primi tabelele nominale cu semnături, vom şi demara acţiunea în instanţă. Durează mult timp pentru că sunt multe acte care trebuie depuse la dosar”, ne-a declarat Titu Rauca.

Procesele, care pot dura ani, nu vizează direct Guvernul, ci angajatorul - adică tot instituţiile statului. Bugetarii condamnă faptul că nu le-au fost respectate contractele colective de muncă şi lasă la latitudinea judecătorilor să decidă de partea cui e dreptatea.

Prin tăierea salariilor cu 25 %, Guvernul speră să economisească un miliard de euro. Pierderea proceselor în favoarea bugetarilor ar însemna înapoierea banilor opriţi acum din lefuri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5