Programul „Casa Verde” a fost amânat din nou

Programul „Casa Verde” a fost amânat din nou, pe termen nedeterminat, atât pentru ca bugetul fondului de mediu nu a fost aprobat, cât şi din cauză că Ministerul Mediului a identificat câteva probleme ale programului, a declarat ministrul de resort, Nicolae Nemirschi. Potrivit acestuia, Administraţia Fondului pentru Mediu nu a putut publica lista instalatorilor validaţi în programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energiile regenerabile.

„Am identificat patru probleme care au determinat amânarea acestui program. Prima tine de o incapacitate la nivelul Administraţiei Fondului de Mediu de a îndeplini prima sarcina, şi anume validarea instalatorilor. A doua se refera la nişte nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului „primul venit, primul servit'. De asemenea, cred ca mulţi solicitanţi vor cere aceşti bani pentru case de vacanta şi nu mi se pare oportună cheltuirea atâtor bani pentru aceste locuinţe, pe care oamenii le folosesc de cel mult câteva ori pe an", a spus Nemirschi. În plus, el este nemulţumit de faptul ca ghidul nu precizează câţi dintre producătorii echipamentelor de energie eoliana, de panouri solare sau pompe geotermale trebuie sa provină din România sau din Uniunea Europeana, deoarece nu vrea ca „produse din Asia, care au preturi mici si o calitate necorespunzătoare, sa fie cele mai vândute prin acest program".

Administraţia Fondului pentru Mediu nu a putut publica lista instalatorilor validaţi din cauza neaprobării bugetului pentru anul 2009. Conform Ghidului de Finanţare al programului mai sus menţionat, publicarea listei instalatorilor trebuie să conţină şi cotele financiare alocate de către AFM fiecărui instalator in parte, lipsa acestor informaţii făcând imposibila publicarea listei instalatorilor validaţi la data de 15 ianuarie 2009.

Ministrul mediului a menţionat că Ghidul de Finanţare al programului necesita o analiza în amănunt, la nivel de Guvern, întrucât in forma actuala suferă grave carenţe atât din punct de vedere al stimulării eficientei energetice în Români, cât şi din punct de vedere a modalităţii de accesare a acestui program de către persoanele fizice interesate. Altfel spus, noua conducere a Ministerului Mediului consideră că regula stabilita prin Ghidul de Finanţare care prevede ca „primul venit" să fie şi „primul servit" de către instalatorul validat, poate conduce spre o lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte întocmirea listei cu persoanele fizice care solicita nota de acceptare de la instalatori. Totodată, o alta neregula identificata este aceea ca ghidul de finanţare nu face referiri la montarea de echipamente de încălzire care utilizează energii regenerabile pe locuinţe de vacanţă, folosite de proprietarii lor doar în mică măsură, banii publici neavând astfel o utilizare adecvata.

Un alt aspect subliniat de Ministrul Mediului se referă la faptul că, in România, producătorii de astfel de echipamente sunt, practic, inexistenţi, agenţii economici fiind astfel puşi în situaţia în care acest proces fi considerat a fi nepotrivit, ţinând cont că ne aflăm în situaţia de criza economica. În aceste condiţii, ministrul mediului a înaintat primului ministru Emil Boc, i propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti. Motivul acestei decizii constă în nerespectarea termenului de publicare a listei instalatorilor validaţi (din cadrul programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energiile regenerabile), conform Ordinului Ministrului Mediului nr. 1632 din 24.12.2008.

Până în 15 ianuarie, fuseseră validate 367 de firme din întreaga ţară, iar pentru restul de 1.490 de companii interesate au fost întocmite scrisori de refuz, care cuprind şi motivul respingerii.

Bugetul pentru programul Casa Verde anunţat, iniţial, pentru acest an, de 520 milioane lei, îl depăşeşte de 2,3 ori pe cel de înlocuire a parcului auto (Programul Rabla), de 228 milioane lei.

Programul Casa Verde de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire cu surse alternative de energie este finanţat din taxa de poluare auto, iar bugetul alocat pentru 2009 este de 520 milioane lei - 400 milioane lei pentru populaţie, iar restul pentru autorităţi locale, ONG-uri, scoli, ocoluri silvice. Daca guvernul va decide continuarea programului in forma actuala, populaţia va primi subvenţii de 90% din cheltuielile cu aceste instalaţii, dar nu mai mult de 25.000 lei de instalaţie, banii urmând sa fie viraţi direct firmelor instalatoare, acestea fiind cele care vor decide, de altfel, si tipul de instalaţii necesare, în funcţie de locuinţele solicitanţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5