Proiecte iniţiate de primar – aprobate de legislativ

Încă o suplimentare a bugetului local

Legislativul local a aprobat rectificarea bugetului prin suplimentarea acestuia cu suma de 50 mii lei, atât la partea de Venituri, cât şi la Cheltuieli. Astfel, bugetul rectificat la „Venituri” ajunge la 17.775 mii lei, iar cel de „Cheltuieli” la 18.062 mii lei, suplimentare care asigură salariile dascălilor şi lucrările de asfaltare în cartierul Luşca. Pe de altă parte, din rezerva bugetară au fost redistribuiţi 120.000 lei necesari pentru izolarea termică a Grădiniţei cu program prelungit şi 24.000 lei pentru asigurarea deszăpezirii străzilor oraşului, în total 144.000 lei.

Bugetul general consolidat, total, rectificat al CL Năsăud a crescut la 26.015 mii lei la „Venituri” şi la 26.349 mii lei la „Cheltuieli”.

Consilieri locali în consiliile de administraţie ale şcolilor

În şedinţa de luni după-amiaza, consilierii locali şi-au desemnat reprezentanţii în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ din oraşul Năsăud, persoane care vor face parte şi din comisiile de evaluare şi asigurarea calităţii în grădiniţe, şcoli şi licee.

Aceştia sunt: la Grădiniţa cu Program Prelungit a fost desemnat Vasile Pavelea; la Clubul Copiilor – Cornel Cifor; la Şcoala Generală „Mihai Eminescu” – viceprimarul Ovidiu Maghiar; la Colegiul Naţional „George Coşbuc” – Florin Grigore Rogozan; la Colegiul Economic – Filip Zachei; la Grupul Şcolar Silvic – Macedon Iepure, iar la Şcoala Generală Valea Spinului – Petru Drăgan şi Ovidiu Maghiar.

Două burse de merit

Aleşii locali au hotărât cui să acorde cele două burse de merit în cuantum de 250 lei/lună, valabil pentru întreg an şcolar 2011-2012. Astfel, elevii care au întrunit cel mai mare punctaj, în conformitate cu criteriile stabilite prin regulamentul aprobat de Consiliul Local, sunt de la ciclul gimnazial şi de la cel liceal: Aura Miron – clasa a IX-a şi Cristian Căldărea – clasa a VIII-a, ambii de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”.

Cuantumul chiriilor pentru terenurile agricole

În aceeaşi şedinţă de Consiliu Local a fost stabilit cuantumul minim pentru închirierea terenurilor agricole, cuprinse în domeniul public şi privat al oraşului Năsăud pe anul 2012, după cum urmează: păşune deal – 0,025 lei/mp/an; fânaţ deal – 0,060 lei/mp/an: arabil deal – 0,070 lei/mp/an; arabil şes, inclusiv Grădina lui Aron – 0,085 lei/mp/an. De asemenea, a fost aprobat şi Regulamentul pentru urmărirea, încasarea, vărsarea şi folosirea chiriilor percepute pentru terenurile agricole cuprinse în domeniul public şi privat al oraşului Năsăud, pe anul 2012. Acestea se închiriază prin licitaţie publică, încasarea chiriilor pe baza contractului de închiriere făcându-se prin virament sau cu numerar la casieria biroului „Impozite şi taxe” din cadrul Primăriei. Vărsarea acestor sume se va face în conturile de venituri ale CL, deschise la Trezoreria oraşului Năsăud. Sumele provenite din chirii constitui venit la bugetul local.

Unele măsuri în activitatea agenţilor economici

Agenţii economici – persoane fizice sau juridice – care desfăşoară activităţi de fast-food, patiserie, plăcintărie şi alte activităţi similare au obligaţia să asigure starea de permanentă curăţenie a trotuarelor situate în locurile unde există puncte de lucru, prin îndepărtarea substanţelor uleioase rezultate de la produsele pe care le comercializează. Aceştia au obligaţia să amplaseze în faţa punctului de lucru recipienţi pentru colectarea deşeurilor – ambalaje, hârtii, pungi, pahare de unică folosinţă, bonuri de casă etc. Atât recipienţii, cât şi trotuarul situat în zona punctului de lucru vor fi menţinute curate.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

„Biblionet – Lumea în biblioteca ta”

Legislativul local năsăudean este „pentru” susţinerea programului „Biblionet – Lumea în biblioteca ta” la Biblioteca orăşenească „Veronica Micle” Năsăud. În calitate de co-partener în acest program, Consiliul Local se angajează să suporte următoarele costuri aferente administrării spaţiului din Biblioteca „Veronica Micle”, unde vor funcţiona calculatoarele cu acces public gratuit la Internet: abonament Internet; asigurarea echipamentelor donate prin programul Biblionet; plata utilităţilor şi asigurarea securităţii spaţiului prin instalarea unor sisteme de siguranţă.

De asemenea, CL Năsăud se angajează să finanţeze costul transportului şi cazării bibliotecarilor pentru a participa la cursurile de instruire organizate de Biblionet, la Biblioteca Judeţeană BN.

Până la data de 15 noiembrie 2011 se vor încheia renovările, modernizările, lucrările necesare deschiderii noilor servicii de acces public gratuit la Internet. Biblioteca va funcţiona 8 ore pe zi, susţinerea financiară pentru implementarea programului se face din bugetul local.

Primarul oraşului Năsăud, ing. Dumitru Mureşan, se împuterniceşte să semneze în numele şi pe seama CL al oraşului Năsăud, protocolul de parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Judeţeană BN şi Biblioteca orăşenească „Veronica Micle” Năsăud.

Bunuri concesionate către „Aquabis” SA Bistriţa

Consilierii locali au aprobat modificarea şi completarea Listei de bunuri din domeniul public al oraşului Năsăud, aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, care vor fi concesionate către operatorul SC „Aquabis” SA Bistriţa, astfel: extindere reţea de alimentare cu apă potabilă pe strada Bistriţei – 192 m; extindere reţea de alimentare cu apă potabilă în cartierul Liviu Rebreanu – 125 m; lungimea totală a extinderilor la reţea – 317 m; lungimea totală reţea – 6072 m, cu o valoare totală de 9.840.408 lei, cu TVA.

Primarul – reprezentant al oraşului în Consiliul Director al UCGN

În şedinţa legislativului local de săptămâna trecută, primarul oraşului Năsăud, ing. Dumitru Mureşan, a fost desemnat să reprezinte oraşul Năsăud în Consiliul Director al Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene, conform Hotărârii Adunării Generale nr. 2/2011 prin care s-a adoptat actul adiţional de modificare a Statutului UCGN, a adresei UCGN înregistrată la Primăria oraşului Năsăud sub nr. 16.953/2011.

Varianta finală a noii steme a oraşului Năsăud

Deoarece, anul trecut, Comisia Judeţeană de Analiză a Proiectelor de Stemă a respins propunerea de stemă a oraşului Năsăud, săptămâna trecută, legislativul local şi-a însuşit o altă variantă (care se speră să fie şi cea finală) a proiectului de stemă a oraşului Năsăud. Noua stemă se compune dintr-un scut tăiat pe diagonală cu un brâu undat, de argint, care reprezintă râul Someş. Scutul este timbrat cu o coroană murală, cu trei turnuri de argint, care semnifică faptul că aşezarea are rang de oraş. Câmpul superior (din dreapta sus), pe fond albastru, are ca semn distinctiv o carte deschisă care reprezintă educaţia şi cultura ca elemente definitorii pentru Năsăud. În câmpul inferior (stânga jos), pe fond roşu se regăseşte un grănicer năsăudean de argint, văzut din faţă cu arma la picior, care-i simbolizează pe vechii grăniceri năsăudeni ca apărători ai libertăţii, demnităţii şi culturii naţionale.

Vor trebui obţinute avizele comisiei judeţene, zonale şi naţionale abilitate în acest sens, după care propunerea va ajunge la Ministerul Administraţiei şi Internelor care va elabora proiectul de hotărâre şi nota de fundamentare în vederea aprobării de către Guvernul României.

Taxele locale din 2012, aproape la fel cu cele din 2011

Pentru al treilea an consecutiv, Primăria oraşului Năsăud nu măreşte taxele locale şi impozitele pentru a nu împovăra şi mai mult cetăţenii urbei, dar şi pentru a reuşi mai uşor să le colecteze. Legislativul local a adoptat acest proiect de hotărâre iniţiat de primarul oraşului, ing. Dumitru Mureşan, care, împreună cu şeful serviciului IT – Cornel Magdea, au prezentat noutăţile regăsite în plata dărilor locale.

Astfel, taxa de căsătorie va creşte de la 55 la 100 lei; taxele din reclamă şi publicitate cresc cu 10%; creşte de la 55 la 60 lei şi taxa pentru întocmirea documentaţiei în vederea eliberării autorizaţiei de liberă practică, în timp ce taxa hotelieră scade de la 4 la 1%. De asemenea, se modifică puţin şi cota de impozitare a agenţilor economici: 1,6% pentru cei cu reevaluările făcute în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă; 10% pentru cei care nu şi-au făcut reevaluările în cei trei ani anteriori anului fiscal de referinţă; 30% pentru cei care nu şi-au făcut reevaluările în ultimii cinci ani anteriori anului fiscal de referinţă.

Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, respectiv, a impozitului pe teren datorat pentru întregul an de către persoanele fizice, până la data de 31 martie 2012 se acordă o bonificaţie de 10% ca şi în anii anteriori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5