Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud

Proiectul Aquabis, al 40-lea ca valoare din România, finanţat din fonduri europene

O analiză a Institutului pentru Politici Publice (IPP) arată că 50 de proiecte acoperă aproximativ 37% din valoarea tuturor contractelor semnate din toate Programele Operaţionale, adică în total 7,35 miliardeld euro (din care 4,72 miliarde euro este valoarea contribuţiei UE). Cele mai multe proiecte s-au finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (38 din 50, cu o suma totală de 3,15 mld euro- valoarea contribuţiei UE) şi prin cel de Transport.
Cel mai mare proiect cofinanţat din fonduri europene este cel implementat de Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România SA, în valoare de 3,174 miliarde lei (peste 750 milioane euro) şi vizează construcţia autostrăzii Orăştie-Sibiu. În cadrul POS Mediu, cel mai mare proiect aparţine SC RAJA SA Constanţa pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa (valoare totală 194,5 milioane euro, valoare fonduri UE - 146,3 mil. euro).

„Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Bistrița‐Năsăud”, proiect al cărui beneficiar este SC AQUABIS SA Bistriţa-Năsăud are o valoare totală de 344.328.828 lei (81.594.509 euro), dintre care 265.021.293 lei sunt fonduri UE. La nivel naţional, proiectul este pe poziţia 40 ca valoare totală. Perioada contractului de finanţare (dată semnare/dată finalizare) este 22.03.2010 - 31.12.2013.
Proiectul constă în măsuri de reabilitare a staţiilor de tratare a apei potabile şi a conductelor de aducţiune, extinderea sistemului de distribuţie a apei potabile, staţii de pompare noi şi reabilitate, extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare, construirea şi reabilitarea a patru staţii de epurare cu treaptă terţiară şi a unei staţii de epurare cu treaptă secundară. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 134. 101 locuitori. Numărul locuitorilor care se vor conecta la sistemul de apă potabilă este de 18.389, iar numărul locuitorilor care se vor conecta la sistemul de apă uzată este de 30. 034.
Indicatorii fizici aproximativi ce vor fi atinşi la sfârşitul proiectului sunt: 61 km conducte de aducţiune noi, 31 km conducte de aducţiune reabilitate, 59 km reţele de distribuţie a apei noi, 35 km reţele de distribuţie reabilitate, 15 km colectoare noi de apă uzată, 73 km reţele de canalizare noi, 11 km reţele de canalizare reabilitate. La aceste lungimi de reţele se mai adaugă 8 rezervoare de apă noi, 5 rezervoare reabilitate, 5 staţii de hidrofor noi, 13 staţii de pompare a apei uzate noi. Va fi reabilitată o staţie de tratare a apei potabile şi vor fi realizate sau reabilitate cinci staţii de epurare.
Aceste investiţii vor fi realizate prin şapte contracte de lucrări şi două contracte de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor.
La data de 13 februarie, stadiul de implementare a lucrărilor era de
12,89 % (stadiul fizi) şi 11,58 % (valoric) pentru componenta 3 - Reabilitare și extindere conducte de transport și aducțiuni apă potabilă în sistemul zonal de alimentare cu apă Bistrița şi de aproape 40% pe asistența tehnică pentru managementul proiectului. Pentru serviciile de supervizare a lucrărilor, contractul a fost realizat doar în procent de 3,1% (fizic) şi 11% (ca valoare a lucrărilor).

Comentarii

16/03/12 11:25
Un cititor

Pe strazile adiacente "soselei nationale ", in cartierele Viisoara si Unirea - localitati "alipite" de Bistrita, pe cand vom vedea macar "canalizare", ca ne "imputec" de-a bine-lea fosele septice si apa din panza freatica este de neichipuit cat este de poluata din cauza infiltratiilor ?
Este de neimaginat, cum de este apa curenta,gaz-metan, curent electric si canalizare in Prundul Bargaului de exemplu ( la tara deci... ) si in intravilanele municipiului traim ca in evul mediu... !!! Bine ca sunt bani pentru "fantani arteziene", pentru "wonderlanduri" si pentru " bordusi si covorase rosii " la trecerile pentru pietoni ! Bine ca sunt bani pentru parcuri, sali de sport si bazine de inot la tara, unde n-a mai ramas aproape nimeni... sau... probabil ca PDL-ustii dupa ce or "pica de la putere" s-au gandit sa "plece" sa repopuleze zonele ramase pusti... ???? !!!!!!!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5