Proiectul Erasmus + SILVAforum. Elevi şi profesori de la 5 licee silvice europene, la Năsăud

SILVAforum este un proiect de parteneriat strategic VET din cadrul programului ERASMUS +, având codul de identificare 2015-1-LU01-KA202-001344 și o durată de 30 de luni și implică școli silvice din Finlanda, Suedia, Austria, Franța, România ca organizații partenere și LTA Ettelbruk din Luxembourg ca organizație coordonatoare. Proiectul are drept obiectiv principal schimbul de bune practice între școlile partenere și crearea unor instrumente de lucru utile în activitatea de învățare cum sunt videotutorialele cu tematică silvică și perfectarea glosarului forestier sub forma unei aplicații pe smartphone pe care elevii s-o folosească în timpul workshopurilor. Astfel, timp de o săptămană, elevi și profesori din 5 licee silvice europene au participat la Năsăud la workshopul intitulat ”Pădurea transilvană în context European”.

Firul roșu care leagă aceste instituții silvice europene îl reprezintă Campionatul Forestier European, instituțiile partenere fiind implicate în această competiție care a devenit foarte populară și care se desfășoară după un regulament propus de școlile de profil din Austria. Totodată școlile partenere care fac parte din proiect sunt membre ale asociației EUROPEA Internațional, care reunește în prezent peste 1000 de școli agrosilvice din 25 de țări membre. Bazele proiectului s-au pus la seminarul de contact din Bergen, Norvegia, din octombrie 2014.

Workshopul organizat în România s-a desfășurat între 25.06-1.07.2017, și a avut în program vizite profesionale la fabrica de cherestea Valea Secii din Anieș, arta lemnului în Maramureș, analiza unui parchet de produse accidentale la Valea Șoimului, Bistrița Bârgăului, vizită de studii la Pădurea pedagogică Tășuleasa Social, identificarea biodiversității din Parcul Național Munții Rodnei pe Valea Anieșului Mic, participarea elevilor la confecționarea draniței, avându-l drept mentor pe badea Ilie Timiș din Baia Borșa, lucrare în urma căruia se face și un videotutorial, la sugestia partenerilor, care va fi utilizat de școlile de profil în cadrul lecțiilor demonstrative de folosire tradițională a lemnului. Totodată elevii silvicultori au participat o zi la aplicații tematice pe Valea Strâmbă de la Romuli, reluând câteva probe de la Concursul Național de Competențe în Silvicultură, lucrând astfel în echipe mixte, transnaționale. Vizita în Transilvania s-a încheiat cu o călătorie făcută cu trenul turistic ”Mocănița” pe calea forestieră a Văii Vaserului. Noi le mulțumim pe această cale tuturor persoanelor implícate în derularea acestui workshop, directorului liceului Cristian Cosma, inginerului Gavrilă Neamț, primarului Ioan Monița, doamnei Doina Jauca, echipei de lucrători forestieri de la Prundul Bârgăului, voluntarilor de la Tășuleasa Social, oenologului Octavian Harsianu, rangerului de la Parcul Munții Rodnei și forestierilor de pe Valea Anieșului.

În concluzie redăm câteva cuvintele scrise de un participant în jurnal său:

Passage à Maramures! Cette région de Roumanie est absolument extraordinaire! Nous engageons nos amis qui chercheraient des destinations de vacances d'envisager un séjour en Transylvanie et plus particulièrement à Maramures! Tout le monde tombe amoureux des gens particulièrement gentils et chaleureux, des paysages fabuleux et de l'ambiance générale.”

 

Coordonator proiect Romania,

Prof. Gioconda NEAMȚ,

Colegiul Silvic Transilvania Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5