Protopopii din judeţ, prezenţi la sărbătoarea a 11 ani de la reîntemeierea Mitropoliei Clujului

sursa Radio Renaşterea

11 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului au fost sărbătoriți sâmbătă, 25 martie 2017, de Praznicul Bunei Vestiri, la Catedrala Mitropolitană.
Mii de clujeni au participat cu acest prilej la Sfânta Liturghie oficiată de la ora 10:00 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Împreună cu Mitropolitul Clujului au slujit Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Din judeţul nostru au fost prezenţi cei trei protopopi din Bistriţa-Alexandru Vidican, Năsăud-Ioan Dâmbu şi Beclean-Doru Zimveliu.
Au luat parte la slujbă oficialități locale și județene, academicieni și oameni de cultură, precum și reprezentanți ai autorităților civile şi militare.

„Astăzi este începutul Mântuirii noastre”

La marea sărbătoare din inima Transilvaniei, Episcopul Sloboziei și Călărașilor a ținut un cuvânt de învățătură despre însemnătatea Bunei Vestiri: „La șase luni după ce preotul Zaharia a primit vestea cea bună despre nașterea Înaintemergătorului, cel despre care au vorbit proorocii, numindu-l pe el „Îngerul Domnului” și „Glasul celui ce strigă în pustie: gătiți calea Domnului”, același voievod al oștilor cerești, îngerul Gavriil, a poposit în Nazaretul Galileii la o fecioară, salutând-o: „Bucură-te ceea ce ești plină de dar, Domnul este cu tine!” Desigur, mare mirare trebuie să fi trezit în inima Fecioarei Maria! Mirarea, nedumerirea, am văzut-o și la preotul Zaharia în templul din Ierusalim, dar mirarea lui Zaharia a fost umbrită de neîncredere, de necredință, iar el a fost pedepsit pentru puțina credință pe care a arătat-o față de arhanghelul lui Dumnezeu. Iată că Dumnezeu este nemincinos în promisiunile Lui! L-a trimis pe unicul său Fiu să se nască dintr-o fecioară curată din Nazaretul Galileii”.

Oricât este de mică, credința mută munții

Preasfințitul Vincențiu le-a explicat de asemenea clujenilor cât de importantă este credința în viața creștinilor. Oricât este de mică, credința mută munții.
„Fiecare zi din acest Post, dreptmăritori creștini, trebuie să fie o zi de împlinire, o zi de urcuș pe treptele nevoinței spirituale! Să conștientizăm datoria noastră de a ne asuma crucea lui Hristos, de a-L urma pe Hristos pe această cale a crucii! Să nu uităm cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: „celui ce crede, toate îi sunt cu putință”! Avem nevoie de credință cât un bob de muștar. Bobul de muștar nu-l vezi pe vârful degetului, dar aruncat în pământ, acesta dă naștere unui copac în care păsările cerului își fac cuiburi și se apără de vitregiile vremii. Iată cât de puțină credință avem nevoie, să spunem unui munte: „mută-te”, și acela va asculta porunca noastră! De ce se vaită creștinii acestui început de secol? Pentru că nu au reușit să-și păstreze acest bob de muștar al credinței lor!”, a spus Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

În finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului a amintit de trecutul istoric al Eparhiei Clujului și de unele reușite pe care nu le-ar fi realizat fără sprijinul autorităților locale.
Pentru aceasta i-a oferit vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, Crucea Transilvană în semn de apreciere pentru efortul depus în primirea autorizației de construcție a Centrului Misionar „Sfântul Andrei” care va avea sediul în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii.

Ajunul Bunei Vestiri, la Catedrala Mitropolitană

Sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului a început vineri seara cu Slujba Pavecernitei Mari cu Litie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Praznicul Bunei Vestiri, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Hramul Mitropoliei Clujului, de Sărbătoarea Bunei Vestiri

Ziua de 25 Martie are o însemnătate deosebită pentru credincioșii din Arhiepiscopia Clujului.
De Buna Vestire, în anul 2006, arhipăstorul Eparhiei Clujene, Bartolomeu Anania, era ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, datorită reînființării în noiembrie 2005 a Mitropoliei de aici. 5 ani mai târziu, tot pe 25 Martie, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Cluj era întronizat noul Mitropolit al Clujului, în persoana Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.
Așadar, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării celor doi Mitropoliți.
„Evenimentul naşterii noii Mitropolii, ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea, confirmă implinirea acestor idealuri ale Ortodoxiei românești, dar şi faptul că Biserica trăieşte mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5