Prundu Bârgăului în retrospectivă şi perspectivă

Dintre proiectele finalizate, de administraţia locală, în perioada iunie – decembrie 2012, în comuna Prundu Bârgăului, se pot menţiona cele din sectorul Brujeni II, unde s-a realizat o deviere de apă şi s-a construit un pod.
Aceste proiecte au fost în derulare, dar sumele prevăzute erau în valoare de circa 400.000 de lei, lucrările realizându-se mult mai ieftin, doar cu suma de 120.000 lei, pentru ambele proiecte.
În acelaşi sector Brujeni II, s-a realizat şi un proiect pentru alimentarea cu apă, făcând legătura între Brujeni II şi Suseni, pe o lungime de 2 kilometri, urmând a se finaliza şi alţi 6 kilometri de alimentare cu apă şi 1 km de canalizare.
Racordarea la apă este de mare prioritate, având în vedere seceta din timpul verii trecute, posibilă şi în următorii ani, care trebuie rezolvată căt mai rapid. Dar şi apele curgătoare trebuiesc îngrijite, sens în care s-a acţionat la decolmatarea Pârâului Sărăţii.
După zece ani de litigiu, s-a reuşit încheierea unei înţelegeri cu comuna Bistriţa Bârgăului, în legătură cu o suprafaţă de 349 hectare de pădure, care au fost recuperate cu ajutorul primarului şi al şefului Ocolului Silvic din comuna vecină.
S-au finalizat lucrările la piaţa de animale, care a fost îngrădită şi dotată cu o toaletă modernă, fiind extinsă pe încă două ha de teren, unde vor fi comasate cele două pieţe de animale şi cereale, într-un singur loc, modernizate.
Proiectul de modernizare a drumurilor este în derulare, având licitaţia în curs de finalizare, urmând a se asfalta uliţele principale din Susenii Bârgăului, iar prin alt proiect este prevăzută modernizarea unui drum la Brujeni, din DN 17 înspre Pătărie, care va degaja circulaţia pe şoseaua europeană. În aceeaşi fază se află şi proiectul de asfaltare prevăzut pentru Valea Ciorii.

Pe agenda de lucru a edilului prundean se află şi actualizarea PUG-ului. Între proiecte se mai întrevede şi construirea în anul viitor a unui ştrand, prin GAL, iar în perspectivă o casă de cultură şi o telegondolă pe Heniu, lângă releu, precum şi o pârtie de schi. Sunt planuri necesare dar şi îndrăzneţe, care ar trebui mai mult dezbătute în public.
Propuneri din partea Fundaţiei culturale “Valea Bârgăului”
Am înţeles, din afirmaţiile făcute în presă, pe facebook, televiziune şi în discuţia pe care am avut-o cu edilul prundean, că are în gând demolarea actualului cămin cultural, care este o clădire încă rezistentă şi de puţin timp renovată, un unicat tradiţional, cu balcoane şi lemnărie, ideale pentru găzduirea unui muzeu al Văii Bârgăului, pentru care Fundaţia Culturală “Valea Bârgăului” are deja în vedere un proiect.
Pozele pe care le publicăm sunt propunerile primarului Doru Crişan, luate de pe situl Primăriei Prundu Bârgăului, pe care sperăm să le analizaţi şi comentaţi.

Construirea unei case de cultură este un lucru necesar şi măreţ, pentru care se poate găsi spaţiul necesar alături şi puţin în faţa actualului cămin cultural, cu extindere pe jumătatea actualei curţi a şcolii generale, sau, pe o altă locaţie, în partea nordică a pieţei agro-alimentare, de lângă primărie, piaţa planificată a se muta pe noul amplasament fixat.

Dacă în 22 de ani, în Prundu Bârgăului, nu s-a construit de la zero nici măcar o singură clădire, ca instituţie, făcându-se doar renovări, adăugiri şi fundaţii ajunse ruină, credem că nu este cazul să începem să demolăm, ceea ce mai este bun şi necesar şi apoi să construim ceva modern, când spaţii libere, în proprietatea comunei, mai există.
Facem precizarea, pentru cei care nu sunt informaţi, că actuala clădire a Şcolii Generale din Parcul cu castani, a fost înainte de anul 1800, conform documentelor de arhivă, “Crâşma Regală”, devenită ulterior “Hotelul restaurant grăniceresc”, declarat monument istoric deja clasificat, având un perimetru de protecţie care trebuie respectat, la fel şi întregul parc din faţă, spaţiu în care a fost prima “piaţă capitală”, unde a funcţionat “Târgul săptămânal” al Văii Bârgăului, înfiinţat prin Diploma Imperială semnată la Viena, de Împăratul Iosif al II-lea, în anul 1785.
Această piaţă istorică trebuie să rămână în continuare parc şi zonă pietonală, menţinându-se parcarea din faţa bisericii care mai are, foarte des şi rolul de adunare a nuntaşilor, uneori cu călăreţi tradiţionali sau maşini, oficierea ceremoniilor la Hramul Bisericii, când lumea nu mai are loc în biserică şi la sărbătorile naţionale, cînd defilează armata, se adună lume şi are loc depunerea de coroane de flori.

Spaţiul cu flori, brad de iarnă şi bazine de apă, nu îşi au locul acolo, când la doar 50 m curge Secu, ce poate fi regularizat, îndiguit şi parţial acoperit, o parte cu vegetaţie ornamentală şi bănci de odihnă pentru pietoni şi alta pentru parcari. Pomul de Crăciun şi Anul Nou trebuie să fie bradul central, natural, din faţa Monumentului istorc (actuala şcoală generală), împodobit cu lumini de sărbătoare şi simbol al Festivalului Internaţional de Folclor “Regele Brazilor”, unde nu-i loc de parcare fiind perimetru de protecţie.
Alte noi şi încăpătoare parcări, se pot amenaja, pe malul pârâului, între gară şi podu Secului, cu ronduri de vegetaţie ornamentală şi salbă de fântâni arteziene, alimentate cu apă din pârâu, pe principiul curgerii libere, fără prea multe costuri.
O clădire momument arhitectonic, în stil brâncovenesc, este şi vechea Şcoală de Arte şi Meserii, înfiinţată în toamna anului 1923, acum 90 de ani, care va trebui păstrată ca emblemă şcolară, unică în Valea Bârgăului.
Prundul are multă istorie, uitată sau necunoscută, faţă de care avem obligaţia de a o restabili şi valorifica, în scop cultural şi turistic, pentru păstrarea identităţii comunei şi a întregului ţinut bârgăuan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5