PSD atacă în contencios administrativ hotărârea prin care CJ a împărţit banii către primării

Consilierul judeţean Daniel Suciu a anunţat ieri, în cadru unei conferinţe de presă, că la începutul săptămânii viitoare, Partidul Social Democrat va depune o acţiune în contencios administrativ prin care reclamă nerespectarea prevederilor legale în organizarea şedinţei prin care Consiliul Judeţean a adoptat repartizarea unor venituri de la bugetul de stat către unităţile administrativ-teritoriale. Consilierul judeţean al PSD a invocat încălcarea prevederilor cuprinse în Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, în Statutul aleşilor locali, dar şi în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean. Potrivit lui Daniel Suciu, indiferent de natura şedinţei – ordinară sau extraordinară – documentaţia şi proiectele de hotărâre supuse adoptării ar fi trebuit prezentate aleşilor judeţeni odată cu convocarea. Mai mult, convocarea de şedinţă, susţin social-democraţii, ar fi trebuit făcută în scris, iar nu telefonic.

În ceea ce priveşte împărţirea banilor, social-democratul a ţinut să precizeze că DGFP Bistriţa-Năsăud a distribuit sumele în baza unor formule matematice, având drept criterii populaţia, suprafaţa, realizarea veniturilor etc., astfel încât nu se poate invoca faptul că cea mai mare pondere a banilor au mers spre localităţi conduse de primari PSD. Daniel Suciu a menţionat că în istoria preşedinţiei PSD a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, doar o singură dată au fost omise de la împărţire primăriile portocalii, şi anume în 2007, când patru autorităţi locale conduse de PD nu au primit niciun ban.

Consilierul judeţean Daniel Suciu i-a cerut prefectului Cristian Florian „să mai lase activitatea firmei tatălui său, să mai lase banii şi să se mai ocupe de legalitatea actelor emise de Consiliul Judeţean pentru că este pus să vegheze la respectarea legilor”, asta „dacă nu e dus într-un concediu prin Cuba”.

Cele 17 primării PSD „uitate” de CJ nu vor plăti cofinanţarea pentru depozitul ecologic

Consilierul judeţean Daniel Suciu a anunţat că cele 17 autorităţi locale care nu au primit bani de la CJ BN nu vor mai plăti banii datoraţi pentru cofinanţarea proiectului de management integrat al deşeurilor solide (pentru depozitul ecologic de la Tărpiu). „Cât am primit atâta dăm, adică zero lei”, au anunţat primarii prezenţi la conferinţa de presă a PSD. Potrivit edililor PSD, aceasta ar fi o formă de răspuns la acţiunile preşedintelui CJ, însă gestul este motivat şi de lipsa propriu-zisă a fondurilor.

Ştefan Sângeorzan (Feldru): Strângem bani în cutia milei pentru consilierul PD-L

Primarul Ştefan Sângeorzan susţine că îi va ruga pe preoţii şi pe cetăţenii comunei să pună câte 50 bani în cutia milei, astfel încât să adune indemnizaţia pentru consilierul judeţean Călin Sbârciu de la PD-L, iar acesta să nu se mai prezinte la şedinţe şi „să nu mai facă această comună de ruşine”. Edilul din Feldru a spus că regretă că Doris Moldovan a renunţat la statutul de ales judeţean, pentru că altfel nu ar fi ajuns „un nenorocit din Feldru” la Consiliul Judeţean, care a jurat cu mâna pe Biblie să apere interesele locuitorilor şi cu aceeaşi mână a votat împotriva lor.

Sângeorzan a mai spus că prin alocarea a zero lei de la CJ, au de suferit şi cei 1500 de oameni (din cei 8300 locuitori ai Feldrului) care au votat cu PD-L. Potrivit acestuia, şi în alte state europene, primarii puterii sunt avantajaţi la distribuirea fondurilor, însă „influenţa” este de doar 20%. Una peste alta, pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, Feldru a primit mai puţin de jumătate din necesar, fondurile nu sunt suficiente nici pentru cheltuielile cu personalul propriu, „nimeni nu ştie cum trebuie numărate bibilicile” pentru acordarea ajutorului social. În toată această dezamăgire, a anunţat Sângeorzan, a apărut şi o ameninţare telefonică de genul: „Şobolan roşu, următorul legat vei fi tu după Nicolaescu (n.n. – preşedintele CJ Argeş)”.

Romeo Florian (Lechinţa): Cer demisia de onoare a consilierilor locali PD-L

Prezent la conferinţa PSD, primarul comunei Lechinţa a ţinut să precizeze că preşedintele CJ, Liviu Rusu, nu a călcat nici măcar o dată pe la primăria din localitate, astfel încât să ştie problemele comunităţii. Totuşi, primarul Florian a transmis o adresă în care a precizat că are nevoie de fonduri pentru a asigura cele 18 miliarde lei vechi, parte a cofinanţării lucrărilor de canalizare/staţie de epurare de pe raza comunei. Această solicitare a ajuns şi la preşedintele PD-L din Lechinţa, tocmai pentru a face lobby la superiorii din partid. Cu toate acestea, Lechinţa nu a primit nimic, iar banii pentru cheltuielile de personal ajung doar pentru primele trei trimestre.

„Marţi, în şedinţa de Consiliu Local, voi cere demisia de onoare a consilierilor PD-L. De asemenea, voi cere să rupem colaborarea cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud atâta timp cât este păstorit de Liviu Rusu. Nu vom mai participa la nicio şedinţă a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Pentru mine, preşedintele Consiliului Judeţean nu mai există”, a declarat Romeo Florian. El a adăugat că va solicita europarlamentarilor PSD să prezinte situaţia în Parlamentul Europei pentru a-i informa pe oficialii de la Bruxelles „despre marea democraţie din România”.

Cornel Săsărman (Braniştea): Nici pentru cetăţenii maghiari împărţirea nu este corectă

Primarul din Braniştea crede că localitatea a fost omisă de la împărţirea banilor, deoarece UDMR nu a avut prin cine să-şi susţină punctul de vedere. „Nu am venit să mă plâng, dar nu este corect faţă de cetăţenii acestei comune, care în pondere de peste 70% sunt de etnie maghiară”, a declarat Cornel Săsărman, care a reliefat faptul că Braniştea a fost nedreptăţită în toţi aceşti ani pentru că niciodată culoarea politică a primarului nu a coincis cu cea a preşedintelui CJ. Edilul Braniştei şi-a exprimat speranţa că măcar în al 12-lea ceas, CJ BN va aloca fonduri pentru asfaltarea unui tronson de 1,8 km de pe DJ 172, Braniştea – Cireşoaia.

Nicolae Anghel (Coşbuc): N-am primit bani pentru că n-am adus un sac de voturi

Nicolae Anghel susţine că Primăria Coşbuc a fost uitată la repartizarea fondurilor deoarece nu este una din fiefurile PD-L. Anghel a dezvăluit în conferinţa de presă că actualul preşedinte CJ i-a cerut sprijinul în campania electorală din 2008. Ulterior, după aprobarea bugetului pentru 2009, Liviu Rusu i-ar fi spus primarului că nu a primit bani pentru că nu a venit „cu un sac de voturi”. Primarul din Coşbuc a precizat că în acea campanie i-a lăsat pe democrat-liberali să-şi facă propagandă fără restricţii, chiar dacă, susţine Anghel, „Moldovan Petrică împărţea bani prin comună”.

Autorităţile din Coşbuc susţin că se vor descurca cu banii pe care-i au, chiar dacă au datorii către anumite societăţi. Totuşi, primarul Anghel se gândeşte să instaleze o barieră „ca la Mamaia”, pe DN 17 C, pentru a colecta fonduri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5