Întâmplări cu miez

Puterea de.. blestem a unui cântec

Rezso Seress a fost un compozitor maghiar care s-a zbătut mult să aibă succes cu piesele sale de muzică uşoară, dar norocul fugea de el ca alungat de un vânt vrăjmaş. Aceasta l-a făcut să cadă în depresie şi să aibă certuri cu soţia. Într-o duminică, prilej de sărbătoare ,el a avut parte de o nouă durere: soţia l-a părăsit. După o vreme, se aşeză la pian, încercând să-şi alunge nemăsurata tristeţe. Se ridică apoi şi privi afară. Cerul era plin de nori, ca şi sufletul său. ”Ce duminică tristă!”- spuse el. Se aşeză iar la pian şi cu aceste gânduri alcătui în numai o jumătate de oră un cântec căruia-i puse titlul: ,,Szomoru vasarnap”(„Duminică mphprâtă”).

În mod ciudat, această melodie fu repede primită de un producător, care o impriă pe disc şi făcu să se răspândească în întreaga lume aproape. Îndată ce se făcu acest lucru, se observară un şir de evenimente stranii, nişte sinucideri legate de această melodie.

În Berlin, un tânăr ceru să asculte această melodie, după care merse acasă şi comunică rudelor sale că este într-o stare deprimantă, după ce a ascultat un cântec pe care nu şi-l mai poate scoate din suflet.. Apoi s-a sinucis trăgându-şi un glonţ în cap..

În Berlin, o secretară s-a sinucis, iar în dormitorul ei, poliţia a găsit un disc cu această melodie, care arăta că a fost recent audiată. Un mesaj rămas de la ea, cerea ca la înmormântare să i se cânte acest cântec.

La New-York, un bătrân de 82 de ani s-a aruncat pe fereastră de a etajul al şaptelea după ce interpretase la pian mortala melodie. La Roma, un tânăr s-a aruncat de pe un pod, înecându-se, după ce a ascultat melodia.

Lumea a început să semnaleze o ploaie de întâmplări ciudate, sinucideri îndeosebi, legate de acest cântec bizar. La Londra, o femeie a dat la maximum această melodie şi zgomotul produs i-a înfuriat pe vecini, mai ales că la un moment dat, acul discului a început să repete acelaşi fragment, încât oamenii s-au repezit la uşa apartamentului şi fiind închisă, au forţat-o. Stăpâna casei se sinucise.

La Paris, Seress se gândi la soţia lui, în speranţa că îşi va fi schimbat sentimentele faţă de el şi se adresă poliţiei, rugând să o caute. Primi răspunsul ciudat că aceasta se otrăvise, având alături discul cu melodia ”Szomoru Vasarnap”. BBC- postul de radio britanic a interzis difuzarea în continuare a acestui cântec. Apoi a izbucnit al II-lea război mondial şi lumea n-a mai luat n seamă alte cazuri misterioase, când moartea cosea sute şi mii de oameni într-o singură zi.

Cântecul poate fi accesat pe Youtube şi ne face azi mai atenţi la ceea ce numim”generaţia emo”. Dacă cuvântul are puterea de a zidi sufleteşte sau a distruge, pentru ce n-ar fi valabil acest lucru în cazul muzicii?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5