Radu Săplăcan la Bistriţa

După momentele de comemorare de la Braniştea, întâlnirile Radu Săplăcan au continuat la Bistriţa, în aceeaşi zi, la Centrul Judeţean pentru Cultură, fiind deschise de către directorul instituţiei, Florin Vasile Şomlea, care a vorbit despre necesitatea unor astfel de manifestări culturale, bine organizate, salutând şi felicitând participanţii, după care a înmânat Premiul celei de a IV-a ediţie “Radu Săplăcan”, 2010, cunoscutului eseist şi critic literar Luigi Bambulea, originar din Dej, redactor la revista clujeană de cultură „Verso”..

Discuţiile despre Radu Săplăcan au fost preluate de scriitorul Ioan Pintea, ca moderator, care, la propunerea directorului Florin Vasile Şomlea a dat primul cuvânt chiar câştigătorului premiului, Luigi Bambulea. Acesta a spus, de la început, că acest premiu nu doar obligă ci este de fapt o investiţie, după care a intrat direct în subiectul întâlnirii, vorbind documentat şi bine argumentat despre creaţia literară a lui Radu Săplăcan, caracterizându-l drept un intelectual deosebit, foarte activ, în deosebi în critica literară, dar şi în istoria literară, care a adus un important aport culturii, în general.

Scriitorul Andrei Moldovan a intrat primul în dialog, completându-l pe antevorbitor cu faptul că Radu Săplăcan era o personalitate recunoscută şi respectată, fiind considerat un adevărat lider de grup literar, care privea în perspectivă având numeroase proiecte literare. În intervenţia sa, poetul George Vulturescu a atras atenţia că nu trebuie să-l descriem pe Radu Săplăcan aşa cum vrem noi să apară ci aşa cum ar fi vrut el să fie, un formator de opinie, bine informat şi generos, un veşnic căutător dar şi bun cunoscător. „Aureolele poetice”, ale fiecăruia nu trebuie să se ştirbească sau chiar să fie şterse. Cei care l-au ridicat pe Săplăcan au fost ardelenii, dar şi primii care l-au abandonat. S-au „hrănit din el”, după care l-au uitat. În acest sens, scriitorul Ioan Pintea sublinia că este nevoie de a-l păstra pe Săplăcan într-o zonă de neuitare, de aducere aminte şi atenţie literară, aşa cum era cuprins în dicţionarul scriitorilor al lui Ioan Bogdan Lefter. Scriitorul Vasile Gogea îl consideră pe Radu Săplăcan mai bun decât Alex Ştefănescu, subliniind faptul că întreaga Generaţie '80 a suferit şi a plătit scump, în vremurile care au urmat, precum şi Mircea Scarlat sau Radu G. Ţeposu, despre care sa afirmat că sunt trecuţi în manuale şcolare iar Radu Săplăcan a fost omis, deşi a fost un mare critic şi om de acţiune culturală întinsă, având şloganul „fii nervos”, care înseamnă să fii activ. Poetul Viorel Mureşan aduce în discuţie faptul că Săplăcan ar fi fost primul dintre tinerii scriitori, care a folosit sintagma “generaţia '80”, încă din anii 70, la Dej.

Dialogul a fost încins, devenind un adevărat colocviu despre Radu Săplăcan, în care au intervenit, alături de Ioan Pintea, care comparându-l pe Apostol Bologa cu Apostolul Pavel, a fost făcut praf de către Săplăcan, au mai vorbit şi alţi poeţi, din grupul de la Sighet, prin Vasile Muste, Echim Vancea şi Nicolae Scheianu de la Baia Mare. Dintre scriitorii bistriţeni şi-au exprimat opinii poetul Al Cristian Miloş, care l-a apreciat pe Săplăcan, ca poet şi scriitor, considerându-l un apărător al demnităţii scriitoriceşti, având un „caracter cioranian”, dar fiind şi un mare luptător pentru rezistenţa în cultură, precum şi scriitorul Ion Moise, care a sintetizat faptul că lui Radu Săplăcan nu-i era frică de urechile care îl ascultă.

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, Alexandru Câţcăuan, a vorbit despre scriitorul şi omul Radu Săplăcan, amintind şi de împlinirea unui deceniu de la trecerea în eternitate a lui Luca Onul, în memoria căruia este realizată o antologie.

Considerăm că ar fi trebuit să se amintească şi de scriitorul George Vasile Raţiu, a cărui trecere în veşnicie s-a produs exact acum un an, dar mai era bine ca la această fructuoasă întâlnire a scriitorilor transilvani, să fie felicitaţi cei doi bistriţeni, poeta Adriana Rodica Barna şi scriitorul Icu Crăciun, prezenţi la manifestare, care au fost primiţi, recent, în Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj..

Colocviul dedicat lui Radu Săplăcan s-a încheiat cu o bogată lansare de carte cuprinzând recentele apariţii literare ale următorilor scriitori, care şi-au prezentat volumele: Vasile Gogea (“Voci în vacarm” - dialoguri cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca), Adriana Rodica Barna (“Lentila de contact” – poezii), Echim Vancea (“Laureanţiu Ulici – 10 ani de posteritate” – evocări), Gavril Moldovan (“Inechinoxidabile” – microeseuri), Victoria Fătu-Nalaţiu (“Somnul călătorilor” – proze), Andrei Moldovan (“Butelia cu Oxigen” - consemnări critice, şi “Mâhnirile limbii române” - opinii despre limbă), Viorel Mureşan (“Buchetul de platină”, “Locul unde se deschide cartea” - poeme, şi”Colecţia de călimări” - critică literară), Nicolae Şcheanu. (“Antologia poeziei maramureşene – de la poezia populară până în 2009”).

La această întâlnire au mai participat şi alţi numeroşi scriitori, pe care-i amintim: Icu Crăciun, Flore Pop, Ioan Mărginean, Ioan Pavel Azap, Ştefan Mariş, Ionela Nuşfelean, Zoe Mureşan, Cornel Cotuţiu, Aurel Podaru, Sandu Al. Raţiu, Valentin Ajder, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Borşa, Florin Săsărman ş.a.

Manifestările dedicate lui Radu Săplăcan, din acest an, au fost o reuşită acţiune culturală, organizată la Braniştea cu sprijinul Primăriei şi a Şcolii Generale, de către Centrul Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud, prin implicarea personală a directorului instituţiei, Florin Vasile Şomlea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5