Raed Arafat, cetățean de onoare la Beclean

Aflat în proceduri de omologare încă de la finalul anului trecut, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a devenit operațional și la Beclean, datorită implementării unui proiect derulat prin fonduri europene, în cadrul unui program destinat îmbunătăţirii dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord. Prin acest proiect, pompierii din Beclean au mai primit, în vara anului 2011, o autospecială cu apă şi spumă de mare capacitate, cu modul de descarcerare în caz de accidente rutiere. Infrastructura (clădirile) a fost extinsă și pusă la punct prin sprijinul administrației publice locale, cu susținere de la bugetul orașului Beclean, în cadrul unor lucrări derulate pe parcursul mai multor ani.
Festivitățile oficiale de inaugurare a SMURD în cadrul Gărzii locale de intervenție Beclean, aparținând de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, s-au derulat avându-l ca invitat de onoare pe subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, fondatorul serviciului SMURD în România. Oficialul guvernamental a venit la Beclean la invitația primarului Nicolae Moldovan, pentru a participa la momentele inaugurale desfășurate în curtea pompierilor din Beclean, și a plecat de pe aceste meleaguri cu o distincție locală, de “Cetățean de Onoare” al orașului de pe Someș; diploma cu titlul de onoare amintit i-a fost înmânată în cadrul oficial al manifestărilor inaugurale, fiind acordată ca urmare a unei hotărâri a Consiliului Local. Totodată, ministrul Raed Arafat a fost invitat să semneze în Cartea de Onoare a orașului Beclean.
Ceremoniile începute cu o primire tradițional românească, în costume populare, cu pâine și sare, și continuate cu momente religioase și defilări în uniformă pe ritm de fanfară au fost cadrul acordării aceluiași titlu onorific, de Cetățean de Onoare al orașului Beclean și pentru locotenent - colonelul doctor inginer Constantin Florea, șeful ISU Bistrița-Năsăud, distins cu același loc de frunte în rândul populației din oraș. Însemnele i-au fost acordate de un alt om de vază al Becleanului, Vasile Tuhar, veteran de război,și el la rândul său tot Cetățean de Onoare al orașului Beclean.
Evenimentul a avut parte de prezența unui public numeros, dar și a unor reprezentanți de nivel instituțional local și județean, ca și politicieni: prefectul Ani Bob, președintele Consiliului Județean Liviu Rusu, șeful D.S.P. Anca Andrițoiu, managerul S.J.A. Annabella Muzsi, comandanții Poliției și Jandarmeriei, cms-șef Ioan Ovidiu Mureșan și col. Ionel Cimuca, medici, profesori, funcționari publici, deputații Emil Radu Moldovan și Ioan Țintean, senatorul Dan Prunea, alte oficialități județene și locale.
Luările de cuvânt din cadrul evenimentului au avut menirea de a sublinia importanța momentului inaugural prilejuit de intrarea în acțiune a SMURD la Beclean, pe de o parte pentru siguranța localnicilor , pe de altă parte pentru creșterea promptitudinii și a eficienței intervenției în situațiile de urgență din teritoriu, atunci când acestea se produc, mai ales de când există punctele noi de la Beclean și Prundu Bârgăului, pe lângă mai vechile existente la Bistrița, Năsăud și Sângeorz-Băi.
Subsecretarul de stat Raed Arafat a subliniat conceptul SMURD: parteneriat interinstituțional (Ministerul Sănătății și cel al Administrației și Internelor, cu autorităţi locale, între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă, între Spitalul Judeţean şi Unitatea de Primiri Urgenţe) pe de o parte, și colaborare cu populația, pe de altă parte, concretizată și demonstrată cel mai bine în sumele direcționate (anul trecut, în jur de 1,25 milioane de euro, mai mult decât în 2010) din impozitul pe venit (2 %) către Fundația SMURD. Din această resursă financiară se va achiziționa un avion sanitar second-hand (Piper Cheyenne III A cu 5.000 de ore de zbor și stare de funcționare catalogată drept bună), utilizat ca ambulanță aeriană, de fabricație americană; acesta va opera din București și este așteptat să sosească în România în august.“Din păcate în Bistriţa-Năsăud nu este aeroport, dar cei cu probleme grave vor putea fi transportaţi de la aeroporturile din Cluj sau Tg. Mureş”, a explicat oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, deocamdată s-a plătit jumătate din cei 750.000 de euro cât e prețul avionului (inclusiv cu revizii, echipamente medicale, targă suplimentară), la care se vor adăuga, până la circa 800.000 – 900.000 de euro, costuri legate de pregătirea piloților, tehnicieni etc. În altă ordine de idei, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat că din cele 67 de posturi pentru serviciile de ambulanță deblocate de Guvern acolo unde erau “probleme majore”, opt sunt din Bistrița-Năsăud și că trei medici rezidenți și-au anunțat deja interesul pentru ele.
În privința noutăților SMURD din județul nostru, la Prundu Bârgăului a fost înființat vineri echipajul de urgență, pentru ca peste noapte acesta să aibă prima acțiune, la limita cu județul Suceava, într-un timp de intervenție scurtat cu circa 20 de minute decât cel calculat din Bistrița. “Până la sfârşitul lunii iunie ne dorim să integrăm Dispeceratul de Ambulanţă cu cel al ISU, pentru ca intervenţiile să fie coordonate dintr-un singur loc. Îi mulţumesc primarului Nicolae Moldovan că a acordat importanţă siguranţei cetăţenilor. Echipajul SMURD Beclean va deservi cetăţenii pe o rază de 15-20 de km în jurul Becleanului, pentru a salva cât mai multe vieţi”,a concluzionat Raed Arafat.
Garda de intervenție în situații de urgență de la Beclean are o acțiune în partea de vest a județului, de la Chiochiș la Târlișua.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5