RAPORT DE ȚARĂ. Bistrița, un oraș împânzit de monumente istorice

Puțini sunt cei care știu că orașul Bistrița a fost cândva centrul de putere al Transilvaniei. Istoria a lăsat în urma dovezi.
Bistriţa este un oraş pe cât de mic, pe atât de împânzit de monumente istorice. Între acestea, Biserica Evanghelică din centrul oraşului sau ansamblul Sugălete sunt cele mai reprezentantive pentru vechiul burg al Transilvaniei. Promovarea acestora ca obiective turistice importante este însă timidă, deşi autorităţile bistriţene au demarat câteva proiecte inedite de mediatizare.
Biserica Evanghelică din centrul Bistriţei a fost construită de sași in secolul al XIV-lea. Mult timp, turnul a fost folosit drept punct de supraveghere al oraşului. Astăzi, acesta este dotat cu un ascensor modern şi oferă turiştilor sau localnicilor o panoramă superbă asupra oraşului.
Vizavi de Biserica Evanghelică se află un monumente istoric mai puţin valorificat. Este vorba vechea piaţă centrală din Bistriţa sau şiragul Sugălete. Construit la sfârşitul secolului al XIV-lea, acesta este compus din clădiri etajate, care comunică între ele printr-un pasaj de tip galerie, cu 20 de bolţi spectaculoase cu ogive.
Culoarea medievală e completată fericit de „Casa cu lei”, o construcţie ce datează din secolul al XVIII-lea , reabilitată de curând din fonduri europene. Monumentul a fost ridicat de unul dintre membrii breslei măcelarilor din Bistriţa. Acum, el adăposteşte un centru de artă tradiţională care a adunat sub acelaşi acoperiş artizanii din zona. Turiştii care vin aici pot să înveţe meşteşuguri, dar şi să cumpere produse tradiţionale.
În Casa Argintarului încă mai poate fi admirată cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe din Transilvania.
La fel de importantă este şi casa lui Ion Zidarul, una dintre cele mai vechi clădiri din Bistriţa, construită în jurul anilor 1500. Denumirile păstrate după ocupațiile celor care le-au locuit sunt încî o dovadă a dezvoltării orașului ca important centru meștesugăresc.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5