Rareş Niculescu cere subvenţii mai mari pentru „agricultorii români activi”

Eurodeputatul Rareş Niculescu, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, este iniţiatorul unui amendament care prevede ca agricultorii din România să obţină o subvenţie cel puţin egală cu media europeană a subvenţiilor primite de orice agricultor din Uniunea Europeană.

Amendamentul susţinut de parlamentarul eureopean Rareş Niculescu va produce o echilibrare a nivelului subvenţiilor de stat în agricultură acordate în spaţiul comunitar.

“Acum, România are dreptul să acorde doar o treime din media subvenţiilor acordate în Franţa, în Germania. În aceste condiţii, fermierii români n-au nicio şansă în competiţia cu ceilalţi”, susţine Niculescu. “Va fi impusă şi o restricţie, în sensul că subvenţie vor primi doar lucrătorii activi, cei care lucrează terenul pe care îl au. Aici, noi, românii, avem, într-adevăr, o problemă, pentru că avem foarte multe terenuri necultivate”, precizează europarlamentarul. De altfel, iniţiativa privind majorarea subvenţiei acordate producătorilor români a fost anticipată şi în cadrul întâlnirii pe care eurodeputatul Rareş Niculescu a avut-o la Bistriţa cu factori de decizie din zona agricolă.

Prin amendamentele propuse de Rareş Niculescu “se consideră că se impune scurtarea perioadei de introducere progresivă a plăţilor directe pentru România şi Bulgaria, astfel încât aceste state să atingă nivelul integral prevăzut al plăţilor directe înainte de aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune”. Niculescu propune ca fiecare stat membru să primească cel puţin media UE a plăţilor directe, măsura impunându-se a fi aplicată cât mai repede. În plus, europarlamentarul solicită Comisiei să elaboreze o definiţie a agricultorului activ care să poată fi administrată de către statele membre fără eforturi birocratice şi costuri administrative suplimentare. Modernizarea sistemului de plăţi directe în vederea reducerii costurilor de administrare a acestuia de către statele membre şi menţinerea plăţilor compensatorii pentru zonele defavorizate sunt alte prevederi pe care deputatul european le promovează.

Demersul are la bază o serie de argumente precum explozia preţurilor le alimente, coroborat cu faptul că patru state din UE se află în topul statelor cele mai vulnerabile la creşterea preţului alimentelor, iar agricultura este singurul sector capabil să răspundă acestei provocări. Niculescu subliniază şi faptul că ponderea cheltuielor cu agricultura din bugetul UE a scăzut de la aproape 75 % în 1985 la un procent de 39,3 % prevăzut pentru 2013, în timp ce, în urma extinderilor succesive ale Uniunii Europene, suprafaţa terenului agricol a crescut cu 40%, iar numărul de agricultori s-a dublat faţă de anul 2004.

OK pentru cultivarea produselor modificate genetic

O alta problematică stringentă aflată pe agenda Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală se referă la Organismele Modificate Genetic. Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European a aprobat eliminarea restricţiilor privind cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), aprobate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (AESA). Membrii Comisiei de agricultură au aprobat cu 40 de voturi "pentru" şi 10 "împotrivă", propunerea de a permite tuturor statelor UE să decidă singure ce cantităţi de OMG să cultive.

“Condiţia este să cultive doar plantele modificate genetic aprobate de AESA. În acest moment, au aprobare porumbul şi cartoful modificaţi genetic şi sper să fie aprobată cât de repede şi soia modificată genetic, care se află spre finalul procedurii. Noi n-avem voie să cultivăm soia modificată genetic şi o importăm din Argentina. Cu ce ar fi mai dăunătoare soia modificată genetic cultivată aici decât cea de import? În plus, OMG-urile nu necesită fertilizatori, ceea ce este o veste bună pentru susţinătorii agriculturii ecologice”, menţionează Rareş Niculescu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5