Război pe asistenţii personali între Primărie şi Prefectură

Asistenţii persoanelor cu handicap din Bistriţa au rămas fără locuri de muncă din 1 februarie. Conducerea Primăriei Bistriţa a decis să suspende contractele de muncă ale celor 250 de asistenţi ai persoanelor cu handicap. Edilul Ovidiu Creţu a precizat că această decizie a fost luată în consens cu asistenţii personali, care au refuzat "alternativa" ajutorului de şomaj.

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, în cazul în care Guvernul revine asupra deciziei, asistenţii personali care alegeau varianta ajutorului de şomaj riscau să-şi piardă definitiv contractul de muncă, din cauza criteriilor riguroase impuse de reîncadrarea în muncă, şi atunci, majoritatea au optat pentru suspendarea contractelor de muncă.

Instituţia Prefectului ameninţă să dea în judecată Primăria Bistriţa care nu renunţă la suspendarea contractelor de muncă.

Municipalitatea şi-a justificat decizia invocând un ordin de Guvern dat la începutul anului care limitează cheltuielile de personal şi imposibilitatea de a se încadra în plafonul impus fără a renunţa la asistenţi. Aşa că a hotărât să dea banii de salarii direct persoanelor cu handicap şi nu asistenţilor, la serviciile cărora renunţă.

Edilul a mai spus că va ataca în instanţă ordinul venit de la Ministrul Administraţiei şi Internelor şi de la Ministerul Finanţelor prin care au fost obligaţi să scadă plafonul pentru cheltuielile de personal de la 57.000.000 de lei la 52.160.000 de lei.

,,Daca plafonul ar fi rămas aşa cum a fost iniţial atunci nu am fi avut probleme şi ne încadram la plata salariilor pentru asistenţii personali”, a subliniat Ovidiu Creţu.

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a încercat rolul de mediator, dar în stilul caracteristic, a mediat în aşa fel problema, încât a inflamat şi mai tare spiritele: reprezentanţii Prefecturii au decis că procedura aleasă de Primăria Bistriţa, respectiv suspendarea contractelor de muncă ale asistenţilor personali nu este legală şi au oferit o soluţie de moment, marca Guvernul Boc, decizii şi ordine care se bat cap în cap… până în septembrie, să nu se opereze nicio schimbare, după care vor mai vedea…Dumnezeu cu mila!

Primarul Bistriţei nu renunţă, însă, la suspendarea contractelor de muncă ale asistenţilor personali, punându-şi speranţa în instanţă sau în revenirea Guvernului asupra deciziei, sugerând că solicitarea Prefecturii nu are niciun fundament juridic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5