Referendumul pentru redefinirea familiei: În 6 şi 7 octombrie, între orele 7-21, bistriţenii sunt aşteptaţi la vot!

Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot. Întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „Da” sau „Nu”.

Guvernul a adoptat în ședința de marți,  actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției.

Astfel, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, precum și pentru unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției, precum și Hotărârile privind aprobarea Programului calendaristic al referendumului și pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018.

Ordonanța de urgență conține măsuri organizatorice de natură să asigure integritatea procesului de votare.

Având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actul normativ stabilește folosirea dimensiunilor buletinului de vot şi ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare. Regia Autonomă „Monitorul Oficial” va prezenta macheta buletinului de vot pentru bun de tipar în cel mult 48 de ore de la data intrării în vigoare a ordonanței.

Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, confecționarea ștampilelor cu mențiunea „Votat” va fi realizată de către Regia Autonomă „Monetăria Statului”, iar confecţionarea timbrelor autocolante de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională” - S.A.. Aceste soluţii legislative au fost utilizate şi cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014.

Pentru efectuarea cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei.

La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate.

Totodată, se creează cadrul legal prin care referendumul național privind revizuirea Constituției să se poată organiza în același timp cu referendumul cu privire la o problemă de interes local, astfel încât organizarea de către autorităţile administrației publice locale a unui referendum local să nu afecteze buna desfășurare a referendumului național.

În conformitate cu actele normative aprobate de Guvern, se vor constitui comisii tehnice, la nivel central şi local, din care vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor implicate în organizarea referendumului naţional cu rolul de a coordona şi urmări îndeplinirea sarcinilor care revin ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi instituţiilor prefectului.

Ministerul Afacerilor Interne dispune măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice în localităţile ţării, pe întreaga perioadă de organizare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Autoritățile administrației publice centrale și locale iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziția primarilor spații în vederea organizării de secții de votare, precum și pentru sprijinirea cu personal a operațiunilor tehnice la secțiile de votare.

Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, va organiza instruirea prefecţilor şi a subprefecţilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

           Prefecţii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral.

            Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în limita sumelor repartizate.

 

 

Comentarii

19/09/18 10:45
Carcotas

Domnilor... 3 milioane de " solicitanti " nu reprezinta populatia din Romania cu dreptul de a decide MODIFICAREA UNEI LEGI ! Efectiv, este o bataie de joc la adresa banilor publici, pentru o teorie religioasa " pro.steasca " a unor preoti extremisiti , care nu stiu sa deosebeasca CASATORIA de notziunea de FAMILIE .
Ce veti face daca modificati Constitutia si anumite drepturi pe care le au sustinatorii de "familii " cu copii dinafara casatoriei , ori care au batrani ascendenti in intretinere... nu vor mai putea beneficia de aceste drepturi ptr ca " nu mai constituie o familie " dupa teoria voastra " tam. pi. ta " ?!
Veti desfiintza si legile civile, prin care OAMENII traiesc si isi gospodaresc impreuna bunurile prin concubinajul recunoscut oficial de noul cod civil si al familiei ? Cate legi veti mai modifica ptr ca altfel nu le veti mai putea pune in aplicare ?
Efectiv NICI NU MA DUC LA VOT , pentru ca este o bataie de joc la adresa banului public , azvarlit aiurea , deoarece oricum in Romania casatoria dintre persoane de acelasi sex este interzisa si care asa va ramane in veci , FARA SA MAI AZVARLIM BANI PE NISTE PROSTII !

26/09/18 11:01
Cititor

Ca sa mearga lumea la vot, s-au gandit edilii nostri de la Bistrita, sa mai puna niste intrebari, cu privire la alte nazbatii si idei ale primarului nostru... ( Cu defrisarea pomilor din Centrul vechi, cu pasarela aia metalica aiuristico-fantastica pe Independentei si cu bani azvarliti aiurea, sa faca nu stiu ce varianta de circulatie cu autobuzele prin municipiu ) . Mai exista o astfel de "pasarela " in Bistrita , peste calea ferata in zona Artarilor, peste care n-am vazut pe absolut nimeni, niciodata trecand peste ea si oamenii tot peste sinele de cale ferata trec... deoarece este foarte incomod, sa te sui pe niste scari inguste si abrupte si sa cobori dincolo, mai ales ca de la o varsta iti vine greu sa mergi si in " linie dreapta "...
Ca nu se face cate un Referendum separat pentru fiecare astfel de nazbatie si se face intr-o singura " sedintza " este ok , dar zau... cu toate te apuca un "gust amar " ce idei de om care trebuie sa iasa la pensie mai degraba sunt ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]