Regele Mihai, Salvatorul

Regele Mihai este bărbatul care la nici 23 de ani a reuşit să schimbe harta Europei printr-un sincer gest de curaj şi patriotism şi să salveze de la dispariţie statul România.

23 august 1944. La Bucureşti are loc o lovitură de palat urmată de o insurecţie armată cu consecinţe extraordinare asupra viitorului Europei. Regele Mihai îl invită la Palatul Regal pe Primul ministru Ion Antonescu care se autointitulase „Conducător al Statului” cerîndu-i acestuia să întrerupă ostilităţile militare cu Aliaţii (URSS, SUA şi Marea Britanie) şi să declanşeze imediat operaţiunile militare antigermane şi antimaghiare de recuperare a nordului Transilvaniei, cedat Ungariei în urmă cu 4 ani sub presiunea lui Hitler. După aproximativ două ore de discuţii, Antonescu refuză solicitînd pentru aceasta un răgaz de două zile pentru a se consulta cu...HITLER!!, situaţie în care Regele îl demite şi dispune arestarea acestuia. Numeşte un nou prim ministru în persoana generalului Constantin Sănătescu care în aceeaşi noapte formează un nou guvern, lovitura de palat fiind încununată de succes fără vărsare de sînge. Noul guvern declanşează de îndată insurecţia armată menită să anihileze în următoarele săptămîni trupele germane de ocupaţie aflate pe teritoriul României şi să declanşeze operaţiunile militare de recuperare a teritoriilor cedate Ungariei.
Evenimentele din 23-24 august 1944 din România, deşii previzibile, au provocat derută în rîndurile oficialităţilor politice şi militare din cele două tabere aflate în conflict, reacţia Germaniei fiind mai rapidă dar fără consecinţe foarte importante. Surprinzător, dar se pare că nici Aliaţii nu au fost foarte încîntaţi. Chiar şi astăzi mulți politicieni și alegători înțeleg încă acele evenimente așa cum le-a fost predată la școală în perioada comunistă, anume ca o lovitură de stat care a inaugurat comunismul în România .În realitate, această lovitură de stat comunistă a avut loc la data de 6 martie 1945.
Pentru o mai corectă înţelegere a acelor evenimente vom prezenta pe parcursul mai multor ediţii ale suplimentului „COROANA ROMÂNĂ” contextul, acţiunile şi autorii lor, consecinţele imediate şi pe termen lung a acelor evenimente.

CONTEXTUL ISTORIC 23-24 august 1944.
Cu cîteva luni mai devreme, în noiembrie-decembrie 1943, la Teheran s-au întîlnit „Cei Trei Mari”: adică Franklin Delano Roosevelt - Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Winston Churchill - Primul Ministru britanic şi Iosif Visarionovici Stalin, dictatorul sovietic pentru a hotărî asupra a două chestiuni principale:
1. modul în care se va purta războiul împotriva Germaniei hitleriste şi aliaţilor săi şi
2. modul în care va fi organizată lumea după încheierea războiului şi îndeosebi cum va arăta viitoarea hartă politică a Europei.
În scenariul postbelic al “Celor Trei Mari” , cu nimic mai puţin sumbru decît scenariul hitlerist, aceştia au împărţit Europa în două printr-o altfel de linie “ribentrop-molotov”, linie de demarcaţie care ar fi trecut pe teritoriul României, urmînd linia crestelor carpatine şi continuînd prin mijlocul a ceea ce a fost cîndva Iugoslavia. Acestă linie de demarcaţie urma să separe imperiul sovietic de cel britanic imperii ce au fost desemnate în documente oficiale semnate de către aceştia prin sintagma cod “zone de influenţă”. Atunci americanii au renunţat la orice pretenţii în Europa în schimbul hegemoniei absolute asupra Pacificului şi paritar cu britanicii asupra Atlanticului. Acestă linie de demarcaţie, care se mai află şi astăzi pe diverse hărţi secrete fie de strategie militară fie ale unor grupări oculte, a fost atît de explicit făcută publică şi “argumentată” drept linie naturală de separaţie prin publicarea în 1993 a cărţii “Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale” de către un peronaj ciudat cu numele de Samuel P. Huntington, supranumit „un Machiavelli al vremurilor noastre”.
Surprinzător de puţină lume cunoaşte faptul că atunci s-a hotărît printre altele dezmembrarea Germaniei în 7 părţi/state din care două urmau să fie alipite Rusiei şi respectiv Poloniei, celelalte 5 state urmînd să aibă suveranitate proprie. Aceasta dealtfel s-a şi întîmplat: Prusia Orientală revine Rusiei; partea de est a Germaniei este cedată Poloniei în schimbul amputării teritoriale făcute de sovietici în anul 1939, Polonia fiind practic „mutată” spre vest, alipindu-i-se un teritoriu populat în proporţie covărşitoare de populaţie germană, populaţie care a fost jefuită şi obligată să migreze spre vest dacă a scăpat cumva de deportare în Siberia; Austria redevine stat independent; celelalte 4 state au exista temporar sub ocupaţia aliaţilor. La cîţiva ani dela terminarea războiului statele germane aflate sub ocupaţie americană, britanică şi franceză s-au unificat sub titulatura de Republica Federală a Germaniei, iar ceea ce a rămas a purtat pînă în anul 1990 numele de Republica Democrată Germană, stat comunist aflat sub hegemonia Uniunii Sovietice.

Tot atunci, în 1943 la Teheran cei trei mari au hotărît desfiinţarea ca stat a pricipalului aliat militar din Europa al Germaniei, adică România prin împărţirea în cinci:
1. Moldova integral, dela Carpaţi la Nistru, inclusiv Galaţiul revenea sovieticilor,
2. Banatul revenea Serbiei, inclusă „zonei de influenţă” sovietică
3. Transilvania revenea integral Ungariei, inclusă „zonei de influenţă” britanice. Asupra viitorului Transilvaniei s-au purtat discuţii şi negocieri mai intense, ruşii revendicînd de la început, se pare fără succes, Transilvania de Nord sau măcar Maramureşul.
4. Dobrogea se diviza în două: jumătate din Dobrogea, incluzînd Delta Dunării şi Constanţa revenea direct sovieticilor iar cealaltă parte a Dobrogei, care includea Mangalia, revenea Bulgariei, graniţa dintre acestea urmînd aproximativ traseul actual al canalului Dunărea-Marea Neagră. Astfel că se realiza un vechi vis rusesc: stabilirea unui contact direct cu slavii din sud.
5. Se constituia un mic regat inclus „zonei de influenţă” sovietice compus din Muntenia şi Oltenia, care probabil chiar aşa s-ar fi numit „Regatul Munteniei şi Olteniei”, sugerîndu-se astfel posibilitatea dezmembrării ulterioare şi a acestei entităţi. Numele de ROMÂNIA urma să dispară definitiv şi irevocabil din conştiinţa şi depe harta lumii.
Aceste împărţiri teritoriale sugerează şi estimările dela acea vreme a aliaţilor asupra teitoriilor pe care se vor fi aflat la sfîrşitul războiului, armatele statelor învingătoare.
Tot atunci „Cei Trei” au mai hotărît că
• se vor informa reciproc asupra oricăror încercări venite din partea inamică, fie de la putere fie din opoziţie, de a negocia o pace sau un armistiţiu separat
• Nu vor accepta din partea niciunui inamic nici un fel de propunere de pace sau armistiţiu ci numai CAPITULAREA NECONDIŢIONATĂ. Aici consider important să citez declaratia făcută de către un spion britanic paraşutat în România în acelaşi an 1943, după conferinţa dela Teheran: „La sfîrşitul anului 1943, participanţii la Operaţiunea AUTONOMUS au fost trimişi să-l informeze pe Iuliu Maniu, liderul opoziţiei române, că România devenise o chestiune de resortul sovieticilor şi că singura cale ce-i mai rămăsese era capitularea necondiţionată în faţa Armatei Roşii. Cu toate acestea, Maniu, anglofil îndîrjit, a ignorat mesajul şi a continuat pregătirile pentru lovitura antigermană ce avea să grăbească victoria noastră asupra Reich-ului. Nici măcar progermanul Antonescu nu credea că Occidentul a abandonat România; el a refuzat să ne dea pe mîna Gestapo-ului şi asfel că probabil ne-a salvat viaţa ”- Ivor Poters, Operation Autonomus, ed. Chatto&Windus, London, 1989

CONSECINŢE IMEDIATE
Gestul de la 23 august 1944 al Regelui Mihai a schimbat însă total datele problemei, cu următoarele consecinţe:
• Războiul iremediabil pierdut de către România, s-a scurtat după aprecierea analiştilor militari de atunci sau de mai tîrziu cu 180 de zile
• Frontul de est s-a mutat în numai două luni spre vest cu peste 400 km
• România a fost scutită de distrugerile imense soldate cu enorme pagube materiale şi cu milioane de vieţi omeneşti pierdute sau duse în robia siberiană, aşa cum s-a întîmplat cu germanii
• Au fost cruţate sute de mii de vieţi ale soldaţilor sovietici care ar fi pierit într-o inverşunată rezistenţă româno-germano-maghiară
• Purtarea războiului s-a făcut în continuare în baza unui ARMISTIŢIU şi nu a unei capitulări necondiţionate.

Fără gestul Regelui Mihai comunismul ar fi fost stăvilit probabil pe crestele Carpaţilor şi anglo-americanii ar fi ajuns pînă în Ungaria şi Transilvania în aceste 180 de zile. Dar întrebarea este: Regele tuturor românilor avea voie să nu încerce totul pentru a evita desfiinţarea României, doar pentru a salva o pretinsă democraţie occidentală, pentru a asigura o pretinsă reparaţie istorică în favoarea Ungariei, pentru a proteja populaţia Germaniei de invazia sovietică şi pentru a obţine în schimb coroana a unui stătuleţ care s-ar fi numit „Regatul Munteniei şi Olteniei”?

M.F.

Comentarii

29/08/13 19:20

Majestatea Sa REGELE este si ramane un exemplu de demnitate pentru toti romanii.Plecat departe de tara sa si-a educat fiicele in stil pur romanesc,astfel ca
si nepotii sai gandesc pur romaneste si iubesc din tot sufletul Romania.Nihil Sine deo,Nihil Sine Rex.

12/03/15 06:51
KWs

Hi mates, how is the whole thing, and what you wish for to say about this paragraph, in my view its genuinely remarkable designed for me.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5