“Regina științelor”, “muzica rațiunii”, în concert la Beclean

Unii în pragul vacanței, alții mai aproape de matematică

Pe final de an școlar, când cei mai mulți participanți la actul didactic se gândesc deja la marea vacanță, peste 250 de elevi din opt județe ale țării se întrec, la Beclean, în abilitatea de a rezolva probleme de matematică corespunzătoare nivelului de studiu din clasele a III-a - a VIII-a. Concursul a adus în orașul de pe Someș participanți din Bihor, Cluj, Gorj, Timiș, Maramureș, Sălaj, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, într-o competiție de inteligență și cunoaștere dedicată celui care a fost profesorul universitar Sever Aurel Groze. Ediția din acest an, a doua în cronologia evenimentului, este organizată în perioada 16 – 18 mai de Școala Gimnazială “Grigore Silași” Beclean, în parteneriat cu Primăria, Colegiul Național “Petru Rareș” din aceeași localitate și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud. Competiția propriu-zisă are loc pe tot parcursul zilei de sâmbătă, iar duminică, de la ora 10.00, începe festivitatea de premiere cu diplome și bani a celor care se vor dovedi a fi cei mai buni (se consideră prima jumătate clasată).

Invitați de rang ministerial

Cuvântul de întâmpinare și de bun venit i-a aparținut președintelui executiv al concursului, Lazăr Margareta, în cadrul unei scurte și la obiect festivități petrecute vineri după-amiaza în sala de spectacole a Casei de Cultură “Radu Săplăcan”. Oficialitățile au fost onorate de către amfitrionul manifestării, profesorul Vasile Marc, cel din inițiativa căruia a luat ființă, anul trecut, concursul dedicat, pe de o parte, memoriei universitarului Sever Aurel Groze, pe de altă parte, “reginei științelor”, matematica. La invitația sa, alocuțiuni au rostit inspectorul general al Ministerului Educației Naționale, Daniel Grigorescu, prof. univ. dr. Ioana Chiorean, fiica regretatei personalități care dă nume și anvergură evenimentului de la Beclean, și inspectorul de Bistrița-Năsăud, Lucia Iacob.

Trei evenimente, un numitor comun: matematica

Nu întâmplător, parcă, “muzica rațiunii” este, acum, la ordinea zilei, și la Beclean, și în Bistrița-Năsăud: pentru că barajul faimosului “Cangur” matematic se desfășoară acum la Năsăud, iar concursul muzical “Sigismund Toduța” e la Bistrița. În fapt, județul nu face decât să fie parte, prin cele trei evenimente de profil, la o sărbătoare cu anvergură mondială. Tonul acesteia l-a dat chiar motorul de căutare Google, prin modificarea logoului, pentru a o celebra pe matematiciana, filozoafa și lingvista italiană, Maria Gaetana Agnesi, la împlinirea a 296 de ani de la nașterea acesteia; acesteia i se atribuie scrierea primei cărți despre calculul diferențial și cel integral, publicată în 1748. Asocierea dintre toate acestea i-a aparținut inspectorului Lucia Iacob, care a amintit aici și manifestarea dedicată melomanilor tocmai pentru a constata legătura specială dintre cântec și matematica ce “se face prin muzica rațiunii”, conexiune găsită de Pitagora, atunci când a spus că “Dumnezeu geometrizează prin intermediul sunetului”.

“Încăpățânare” potrivită

“Omul potrivit la locul potrivit face minuni”, a constatat inspectorul ministerial Daniel Grigorescu fericita potrivire dintre “încăpățânarea” profesorul Vasile Marc, aceea de a înființa și a continua concursul interjudețean de matematică Sever Aurel Groze, și cooperarea benefică dintre școală, comunitate și primărie pentru a face ca totul să devină posibil.

Să învingă cel mai bun!

“Să dea Dumnezeu să vă țină obiceiurile!” – a conchis Daniel Grigorescu, cu gândul la olimpiada internațională de matematică ce se va desfășura în 2018 în România, când, poate, unii acum concurenți la Beclean se vor regăsi în lotul care să ne reprezinte țara între elitele lumii. Onorată de ocazia participării s-a declarat prof. Ioana Chiorean, fiica universitarului Sever Aurel Groze, exprimând, în memoria tatălui său, o singură dorință: cel mai bun să învingă!

“Avarul”, în încheiere

Dacă elevii participanți au plecat să se cazeze și să mănânce, iar profesorii însoțitori s-au dus împreună cu organizatorii la ședința tehnică, spectatorii au rămas să guste din talentele artistice ale trupei de teatru “Instinct” a Colegiului Național “Petru Rareș” din Beclean, etalate prin reprezentația “Avarul” (adaptare după Moliere).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5