Regizorul Ioan Filip, la crucea Valeriei Peter Predescu

La un an de la trecerea spre veşnicie a doamnei cântecului năsăudean, Valeria Peter Predescu, cunoscutul regizor Ioan Filip, cel care a realizat unele dintre cele mai frumoase filmări cu artista, a pus o floare la mormântul din curtea bisericii din Telciu. Aici, împreună cu echipa a realizat un documentar cu Alina Ceuca şi Cristina Livia Scurtu, două dintre cele mai apreciate tinere interprete din Grupul Mioriţa, coordonat de Valeria Peter Predescu. Alina Ceuca a doinit pe versurile scrise de rapsodul popular Genuca Ceuca: „ Foicică viorea/ Am crescut lângă o stea/ De mânuţă m-o purtat/ Cântecu m-o învăţat”. Momente emoţionante completate de priceasna Cristinei Scurtu. Cele două moştenitoare au învăţat ce e autenticul şi merg pe acest filon cu dragoste şi respect pentru valorile neamului. Documentarul inedit s-a terminat la crucea interpretei cu versurile”când dorul vă ajunge/ Aicea să veniţi/ Ş-o floare lângă cruce/ Vă rog să-mi răsădiţi”. Apoi echipa l-a vizitat acasă şi pe maestrul Căşbuc, căruia i-a dat bineţe şi i-a mulţumit pentru frumoasele versuri scrise pentru poporul român.

Regizorul Ioan Filip este unul dintre cei mai apreciaţi oameni din breaslă de numele lui legându-se Nunta Zamfirei, filmările de Paşti la Salva, pelicule ce au rămas în filmoteca de aur a României. Tot el a regizat "Cântarea Ro¬mâniei", difuzată la 18 iunie 1989, din judeţul Bistriţa-Năsăud. Desfăşurarea de "forţe" muzicale a fost cu adevărat impresionantă. Au interpretat corurile reunite: Corul bărbătesc al IUT, corul de cameră "Interludiu", corul Liceului "George Coşbuc", corul Liceului sa¬nitar, grupurile corale de la IPE şi FLP din Bistriţa, corul minerilor din Rodna, corurile ţărăneşti din Maieru şi Feldru, corul din Uriu, corul Întreprinderii metalurgice din Beclean şi corul Sindicatului de Învăţământ Năsăud. De asemenea, au mai participat grupuri folclorice din Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Tăg¬şor, Zagra, Breaza, Sântioara, Ma¬ie¬ru, Coşbuc, Runcu Salvei.

Realizatorii reuşeau să mai strecoare şi câte ceva din folclor, cum ar fi "Podoabe specifice portului popular bănăţean" sau "La hora satului", filmare realizată în comuna Maieru, un "Dans românesc", un "Moment coregrafic" sau "Eminesciana" - versuri evocatoare din creaţia poetului naţional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5