O deosebită lansare de carte, la Budacu de Jos

“Renaşterea asului de Treflă” – autori Ion Moise şi Titus Zăgrean

Sub patronajul Primăriei Budacu de Jos, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură BN şi al Căminului Cultural, în prezenţa unui numeros public, care a umplut sala căminului cultural din localitate până la refuz, al angajaţilor Primăriei, directorului de cămin cultural şi, nu în ultimul rând, al primului gospodar din comună Florin Simionca, primar, a avut loc joi, 23 aprilie 2009, începând cu ora 16, o superbă lansare de carte aparţinând cunoscuţilor autori Ion Moise – profesor, ziarist, scriitor şi Titus Zăgrean – ziarist şi scriitor, intitulată “Renaşterea asului de Treflă”, care prezintă istoricul şi situaţia etniei rome din această localitate şi din judeţ. Lansarea propriu-zisă a demarat prin speach-ului primarului Florin Simionca, care i-a prezentat pe cei doi scriitori, subliniind faptul că “mă bucur că putem găzdui lansarea acestei cărţi a doi valoroşi scriitori care au surprins în paginile cărţii personaje, obiceiuri ale romilor din comuna noastră, persoane care ne fac cinste comunei (unele dintre ele) prin hărnicia, cinstea şi devotamentul de care dau dovadă. Felicit autorii cărţii pentru ce au realizat şi îi aşteptăm la multe asemenea evenimente, fiind o carte valoroasă, cu descrieri precise şi bine documentată”.

Ion Moise a făcut un scurt “filmuleţ” al acţiunii cărţii, inclusiv modul cum a fost realizată şi documentarea propriu-zisă, etnia romă din România aflându-se în atenţia programelor UE pentru a se integra în societate şi a le creşte nivelul de trai.

Titus Zăgrean a precizat că a fost necesară o bună şi îndelungată documentare, cu precizări şi culegeri de date certe, inclusiv ilustraţiile care au presupus multe deplasări în teren, dar efortul a fost răsplătit prin acest volum care este “o carte de căpătâi” pentru etnia romă din judeţ.

De menţionat faptul că această a doua ediţie a cărţii a fost “savurată”, cu plăcere, de cei prezenţi, mulţi dintre ei regăsindu-se în asemenea ipostaze sau rudele lor îndepărtate, fenomenul etniei rome fiind în atenţia autorilor, cu argumente şi date precise.

Manifestarea s-a încheiat cu un microspectacol susţinut de formaţia de dansuri ţigăneşti “Ilo Romano” din Lechinţa, care au prezentat suite de dansuri ţigăneşti de o calitate deosebită şi o costumaţie adecvată, formaţia fiinţează de trei ani, având ca instructor pe Elena Lăcătuş, ajutată de Mariana Mureşan, director al Căminului Cultural Lechinţa şi reprezentantă a Primăriei la această manifestare. Menţionăm că cele cinci perechi de dansatori au evoluat foarte bine, fiind solicitaţi la Silivaş, Urmeniş, Cetate, Ilva Mare, Topliţa, Tg. Mureş, urmând să efectueze şi turnee internaţionale.

A fost o activitate reuşită, atingându-şi scopul propus, fapt pentru care merită felicitări primarul Florin Simionca, directorul căminului Cultural, autorii cărţii, cât şi ansamblul “Ilo Romano”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5