Reprezentanţi ai Penitenciarului Bistriţa, în Italia, la conferinţa de încheiere a proiectului Erasmus

În perioada 1 – 5 octombrie 2018, în cadrul proiectului "EDUCATE. Educators for Inclusive and Effective Reintegration of Inmate", doi reprezentanți ai Penitenciarului Bistrița au participat la activitățile ocazionate de încheierea proiectului, organizate de coordonatorul parteneriatului, L'Ovile – Cooperativa de Soliedarità Sociale, în Reggio Emilia, respectiv în Bologna (Italia). 

Conferința de prezentare a rezultatelor a fost găzduită de către reprezentantul instituției Avocatul Poporului din regiunea Emilia-Romagna. În cadrul evenimentului, s-au prezentat modelul de competențe al educatorului de penitenciare, precum și un model de reintegrare socială și pe piața muncii pentru persoanele care au fost în detenție, instrumente dezvoltate de către cele cinci entități partenere, în urma bunelor practici identitificate în tot atâtea sisteme penitenciare.

În perioada anterior menționată, gazdele au organizat o vizită în Penitenciarul Dozza din Bologna, precum și la centrul multifuncțional La Polveriera (Reggio Emilia), unde coexistă un restaurant social, precum și ateliere ocupaționale pentru persoanele cu dizabilități sau cu risc de excluziune socială, care confecționează produse care pot fi achiziționate de doritori.

Proiectul "EDUCATE. Educators for Inclusive and Effective Reintegration of Inmate" s-a derulat pe durata a 24 de luni, începând din luna noiembrie 2016, perioadă în care au avut loc patru întâlniri transnaționale, trei sesiuni de formare pentru personalul de penitenciar, precum și o diversitate de activități orientate spre schimbul de bune practici în problematica reintegrării sociale a persoanelor care au fost în detenție.

Proiectul a fost cofinanțat din fondurile Uniunii Europene, în cadrul programului Erasmus +, KA2 – Parteneriate strategice, domeniul Educația adulților, Penitenciarul Bistrița fiind partener alături de organizații neguvernamentale din Italia, Grecia, Portugalia și Spania, implicate în activități de reintegrare socială a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.  

 

Comisar de penitenciare Laura OPRIȘ Manager proiect Penitenciarul Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]