Resursele naturale dau tonul dezvoltării turismului în „Ţinutul Haiducilor”.

Trasee turistice, căi de acces către obiective turistice, agroturism sau servicii de agrement sunt noţiuni care încep să-şi facă loc în vocabularul reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi a agenţilor economici de pe teritoriul GAL Ţinutul Haiducilor.
Ţinutul Haiducilor are istorie, tradiţie, cultură, resurse naturale. Toate identificate în cadrul strategiei de dezvoltare a GAL Ţinutul Haiducilor şi care aşteaptă să fie exploatate la adevărata lor valoare. Reprezentanţii comunităţilor locale de pe teritoriul GAL Ţinutul Haiducilor sunt conştienţi de potenţialul zonei şi de oportunităţile de dezvoltare. Mai ales că au un exemplu concret de dezvoltare a unei comunităţi din imediata lor vecinătate, respectiv Beclean, prin proiectul Figa. Unde, din sare şi nămol s-a creat prima staţiune turistică din Ţinutul Haiducilor. Adică resursele naturale, de cele mai multe ori ignorate de cei care le au, şi-au dovedit …eficacitatea! Aduc bani comunităţii locale: la buget, în conturile micilor întreprinzători care au văzut potenţialul proiectului şi au construit spaţii de cazare, localnicilor care-şi vând produsele din gospodărie turiştilor care ajung la Figa. Un model numai bun de urmat!
Fiecare dintre comunităţile locale din Ţinutul Haiducilor are câte ceva care poate fi punct de plecare pentru atragerea turiştilor. Mai ales că resursele naturale le sunt la îndemână şi relieful le ajută. Munţii Ţibleş străjuiesc Ţinutul Haiducilor şi reprezintă o resursă importantă ce poate fi valorificată prin amenajarea de trasee turistice ce pot fi parcurse pe jos, călare sau off-road (biking sau motocross) sau, de ce nu, pentru dezvoltarea unor oportunităţi de practicare a sporturilor de iarnă. Râurile şi lacurile Ţinutului Haiducilor prezintă un potenţial turistic deosebit, în special pentru pescuit, intenţii de dezvoltare a unor proiecte fiind anunţate în comunele Uriu - amenajarea bălţii dintre Cristeşti şi Ilişua, Zagra - păstrăvărie, Târlişua - crescătorii crap şi păstrăv, Chiuza - agrement piscicol, Braniştea - amenajare pescării pe malul Someşului, Ciceu Giurgeşti - pescărie - Valea lui Ianoş, Valea Fâneţii, etc. Nu sunt neglijate nici posibilităţile de a realiza amenajări pentru agrement – de exemplu, bază de înot pe Someşul Mare în comuna Braniştea sau refacerea vechii mori de apă din comuna Spermezeu. După modelul Figa, se doreşte dezvoltarea turismului balnear şi în alte locaţii din Ţinutul Haiducilor: punerea în valoare a nămolurilor sărăturate terapeutice existente pe Valea Slatinii – Săsarm – comuna Chiuza; amenajare balneo a izvorului cu apă sărată şi a Lacului Slatinei – comuna Căianu Mic; amenajarea puţului salin – Dumbrăviţa, Spermezeu.
Fauna de pe teritoriul GAL Ţinutul Haiducilor prezintă, de asemenea, un potenţial turistic ridicat. Autorităţile publice şi agenţii economici pot gândi proiecte în sfera ecoturismului sau a turismului cinegetic. Zona oferă posibilităţi de dezvoltare a unor programe de tip bird-watching, idee luată în considerare în comuna Zagra, care doreşte să pună, astfel, în valoare existenţa pe teritoriul său a cocoşului de munte, specie protejată prin lege. Valorificarea fondului cinegetic pentru dezvoltarea turismului este o oportunitate de dezvoltare luată în considerare de comuna Spermezeu, dat fiind faptul că efectivele de urs depăşesc concentraţia optimă pentru teritoriu şi nu ar pune în pericol biodiversitatea faunei.
Iar finanţări sunt pentru a transforma orice idee în proiect şi în … realitate! Prin GAL Ţinutul Haiducilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5