Revigorarea educaţiei pentru sănătate, în viziunea deputatului USR, Cristina Iurişniţi

Deputat al USR B-N în Parlamentul României şi membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, membru în Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Cristina-Ionela Iurişniţi şi-a expus priorităţile privind educaţia preşcolarilor, elevilor din sistemul de învăţământ prin necesitatea introducerii, în programa şcolară, a orelor de Educaţie pentru sănătate, o necesitate stringentă a sistemului de învăţământ.

         În cadrul dezbaterii publice, desfăşurată la Primăria Bistriţa, parlamentarul a făcut o plauzibilă expunere de motive privind direcţiile strategice de acţiune referitoare la modificarea Legii 1/2011 şi promovarea unei iniţiative legislative pentru conturarea cadrului legal menit să permită Ministerului Educaţiei reintroducerea obligativităţii studierii Educaţiei pentru sănătate.

         În expunerea de motive, Cristina-Ionela Iurişniţi a precizat că 10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între15-19 ani a înregistrat 12.073 gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina.

         În România, numărul avorturilor este extrem de mare, 480 de avorturi la 1000 de sarcini, există o rată ridicată de morbiditate şi mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim, cauzele acestor nenorociri sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi, care duc la apariţia bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, a SIDA etc.

         În situaţia actuală, există Planul Multianual Integrat pentru Promovarea Sănătăţii şi a Educaţiei pentru Sănătate, cât şi  Strategia Naţională pentru Sănătate 2014-202, inclusiv recomandări externe pentru a introduce cursuri obligatorii de educaţie pentru sănătate, începerea modificării planurilor cadru la liceu şi o susţinere din partea Ministerului Sănătăţii.

         În cadrul dezbaterilor interactive, reprezentanţii medicilor, DSP, cadrelor didactice, părinţilor, Finanţelor, IŞJ B-N etc. au subliniat rolul şi importanţa implementării Educaţiei pentru Sănătate şi reintroducerea orelor obligatorii, nu opţional, pentru această importantă activitate.

         Spicuim din intervenţii. Dr. Marius Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi B-N a promovat necesitatea unei educaţii pentru sănătatea dinţilor. "Copiii nu pot fi consultaţi fără acordul scris al părinţilor, o mare greşeală. Elevii nu vin la consultaţii. Trebuie reglementată situaţia privind revitalizarea cabinetelor şcolare", a spus dr. marius Pop. Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a propus să se facă contract cu medicii de familie şi CAS, indicând necesitatea educaţiei sexualităţii. O învăţătoare de la clasa pregătitoare a menţionat că nu există o programă şi o oră distinctă de educaţie pentru sănătate, nu există protocol pentru conştientizarea părinţilor privind necesitatea educaţiei sexuale. Cadrele didactice au vorbit şi despre alimentaţia nesănătoasă, susţinută şi de chioşcurile din incinta şcolilor, asta în lipsa unui "pachet" pus de părinţi. 

         Reprezentantul Finanţelor a punctat faptul că "este criminal să nu se facă educaţie pentru sănătate şi mult sport, părinţii trebuie educaţi".

         Un „Cros al sănătăţii” a mai propus deputatul Cristina-Ionela Iurişniţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5