Revista Tribuna – ambasador al culturii românești peste ocean

Florin Pușcaș, www.stiripesurse.ro

În perioada 8 – 15 iulie 2018, răspunzând invitației Asociației Culturale Române „Nae Ionescu” din Hamilton, Canada, o delegație a Revistei de Cultură Tribuna, formată din Mircea Arman, manager și redactor șef, Ioan-Pavel Azap și Ani Bradea, redactori, Ștefan Damian, colaborator, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, au participat la o serie de evenimente și întâlniri în țara frunzei de arțar.
Evenimentul central, al cărui program s-a întins pe toată această perioadă, cuprinzând, în fiecare zi, conferințe, mese rotunde, recitaluri de poezie, prezentări de cărți și publicații, l-a constituit Săptămâna internațională de cultură, Hamilton – 2018, de la Câmpul românesc, un loc încărcat de tradiție și simboluri pentru toți românii care trăiesc pe continentul nord-american, interesați de legăturile culturale și de suflet cu țara mamă, dar și pentru cei din România, în fiecare an scriitori și reviste românești de cultură fiind invitați să participe la această amplă sărbătoare. Câmpul românesc este un vast teritoriu (nu mai puțin de 25 ha de teren împădurit), devenit proprietate a Asociației Culturale Române din Hamilton la un deceniu de la înființarea acesteia (1957), unde s-a amenajat apoi un Centru Cultural care a primit numele marelui om de cultură român Nae Ionescu. De atunci, acest loc încărcat de spiritualitate reunește românii de pe ambele continente americane, dar nu numai, cu prilejul deselor evenimente care au loc în permanență aici, cu invitați de seamă, personalități culturale din România și diaspora.
Manifestările săptămânii internaționale de cultură din acest an au fost conduse de către directorul evenimentului, Preot Dr. Dumitru Ichim, fiecare membru al delegației clujene fiind invitat să conferențieze, așa cum a fost stabilit în programul inițial, dar și să se implice în activitățile zilnice, respectiv să prezinte temele propuse și să modereze discuțiile ulterioare, apărute pe marginea acestora. În ordinea susținerii lor, conferințele Tribunei au fost: Ph.Dr. Mircea Arman – Filozofie și estetică în paginile Revistei Tribuna; Ani Bradea – O privire asupra poeziei și prozei românești actuale; Dr.Vakar Istvan-Valentin – Moment aniversar de cultură: un secol de cultură în Tribuna; Conf.Univ.Dr. Ștefan Damian – Deschideri culturale: poezia străină în reviste și edituri românești și Ioan-Pavel Azap – Valori estetice în cinematografia românească. Prezentările au stârnit aprecierea publicului, Preotul Dumitru Ichim mulțumind în mod deosebit reprezentanților Tribunei pentru aportul de valoare pe care aceștia l-au adus Săptămânii internaționale de cultură, iar Dumitru Popescu, director și editor al magazinului cultural Observatorul din Toronto, în numele Președintelui Asociației Culturale Române „Nae Ionescu” din Hamilton, dl. Dumitru Răchitan, a înmânat fiecărui conferențiar o Diplomă de Merit, pentru remarcabila participare și sprijin manifestat în promovarea activităților culturale din cadrul Săptămânii Internaționale de Cultură de la Câmpul Românesc, Hamilton, Canada. Totodată, Revista Observatorul din Toronto, publicație cu o veche tradiție, fondată în 1990, prin dl. Dumitru Popescu, a premiat Revista de cultură Tribuna din Cluj-Napoca, oferindu-i o Diplomă de apreciere pentru activitatea editorială. Pe toată perioada manifestărilor au fost prezentate Revista și Editura Tribuna, publicația săptămânală online Tribuna Magazine, cărți apărute la Editura Tribuna, printre care și volumul premiat de Academia Română în 2015, Metafizica Greacă, volum semnat de filosoful Mircea Arman. În cadrul recitalurilor de poezie, Ani Bradea, Ioan-Pavel Azap și Ștefan Damian au citit din creațiile lor.

Vizita peste ocean nu a însemnat, pentru reprezentanții Tribunei, doar prezentarea activităților și a realizărilor Revistei, întâlniri cu scriitori și oameni de cultură din diaspora, stabilirea unor legături și parteneriate culturale, ci și un bun prilej de a promova, la o scară mult mai mare și mai vizibilă, Revista de cultură clujeană și cultura română în general. Astfel, managerul Tribunei, Mircea Arman și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, au fost invitați să ofere interviuri filmate pentru două importante posturi de televiziune. Cei doi au răspuns, fiecare într-un interviu separat, întrebărilor venite din partea producătorului Raul Dudnic, pentru OMNI Television Toronto – Canada și Prof. Univ. Sebastian Doreanu, pentru ARCA TV – U.SA., Houston, Texas.

Tot în această săptămână, delegația clujeană a fost primită de către domnul Daniel Ene, ministru consilier, în prezent consul al României în cadrul misiunii diplomatice românești din Toronto. Vizita la Consulat a fost ca o respirație proaspătă de românism, începând de la amabilitatea gazdelor, care i-au întâmpinat pe cei veniți de la Cluj cu salutul: Bine ați venit acasă! și cu băuturi răcoritoare servite pe șervete tricolore, până la generozitatea domnului consul, care le-a oferit acestora un timp prețios din programul încărcat al domniei sale. S-a vorbit mult despre Tribuna, Mircea Arman a făcut o prezentare amplă Revistei și realizărilor instituției pe care o conduce, s-a vorbit despre Cluj, vicepreședintele Consiliului județean, Vákár István, a ținut să ofere și o imagine economico-socială, pe lângă cea culturală, a orașului de pe Someș, și a județului, în general, solicitându-i diplomatului facilitarea unor eventuale viitoare legături și pe aceste zone de interes. Cărți și reviste au rămas și în biblioteca misiunii diplomatice românești din Toronto, dl. Daniel Ene mulțumind pentru ele și pentru vizita clujenilor acolo. La despărțire nu a lipsit fotografia de grup, realizată sub ocrotitorul drapel românesc, aflat la intrarea în biroul consulului, cu promisiunea că, dacă mesagerii Clujului vor mai ajunge în ținutul lacurilor canadiene, nu vor ocoli mica Românie, ascunsă în imensul bloc de sticlă din inima metropolei Toronto.

Înscrisă în seria activităților închinate sărbătoririi Centenarului României, vizita delegației Revistei Tribuna în Canada a prilejuit, printre altele, și o mică unire a oamenilor de cultură români din diaspora cu cei din patria mamă, scriitorii și editorii întâlniți aici fiind deosebit de bucuroși de noutățile editoriale și publicistice aduse din țară, de dialogul cultural purtat fără ostenire, zile și seri în șir. În bagajele cu care membrii delegației Tribunei au revenit în țară, au ajuns cărțile și revistele scriitorilor români din Canada și America, mostre elocvente a literaturii scrise de românii expatriați, care tinde să devină un capitol independent în literatura română actuală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5