Revista „Unirea” din Viena

Dr. Dorel Cosma

Am întâlnit în capitala Austriei, la Viena, o efervescenţă culturală românească cum rar se întâmplă chiar şi în oraşele patriei. Şi asta nu întâmplător. Aici trăieşte, de ani buni, un român adevărat dornic de a demonstra că poporul care i-a dat naştere dispune de valenţe culturale nebănuite sau neremarcate în marile cancelarii occidentale. Ioan Godja este maramureşan şi în tot ce face nu şi-a uitat obârşia şi neamul. Conştient că un popor fără cultură este un popor inexistent, Ioan Godja s-a apucat de treabă - aici la Viena – spre a demonstra tuturor că şi în afara graniţelor României : „cultura, n-o muritu”. Radio TV „ Unirea” şi asociaţia „ Cercul Cultural Româno Austriac „ Unirea” pe care le conduce, promovează arta şi cultura românească oriunde s-ar afla : în ţară, în Austria sau în lume. Recent, de ziua României, asociaţia şi radioul a oferit tuturor românilor un excelent cadou : periodicul de cultură şi artă, nr.1 – „ Unirea”. Ioan Godja a sunat adunarea tuturor celor care simt pentru neam şi ţară şi i-a îndemnat să scrie. Evident că primii care au răspuns chemării au fost redactorii de la radio-tv „ Unirea”. În pagini deosebite fiecare şi-a făcut prezentarea proprie şi a emisiunilor pe care le coordonează, pentru ca apoi să se extindă la interpretări ale evenimentelor culturale din ţară şi din străinătate. N-au întârziat să apară şi colaboratorii, nume importante din România sau din exterior care au salutat cu bucurie apariţia revistei „ Unirea”. Peste 70 de materiale, cuprinse în aproximativ 80 de pagini vorbesc despre literatură, plastică, muzică, folclor sau diverse informaţii cu privire la succesele româneşti înregistrate în lume. Ar fi foarte greu să-i enumăr pe toţi semnatarii materialelor, de aceea mă limitez în a menţiona că pe lângă echipa Radio TV „Unirea” există numeroşi corespondenţi, colaboratori şi parteneri. Numai aşa se explică abundenţa articolelor din Transilvania şi Maramureş dar şi evenimente culturale din Bucureşti, din Moldova, de-o parte şi de alta a Prutului, cu întindere uneori , ( vezi plastica) până la Petersburg sau Londra şi Canada. Sunt foarte multe evenimentele coordonate de Ioan Godja dar poate că una din cele mai importante este – Ziua Europei – pe care o organizează an de an ( din 2007 ) lângă Poarta Maramureşană – amplasată în Böhmischer Prater din sectorul 10 Favoriten. Este aşa cum spune Nelu „ marca românismului şi cartea de vizită a României în mijlocul Vienei”. Am avut bucuria şi plăcerea ca în 2015, să fiu prezent la acest eveniment împreună cu un grup de artişti şi scriitori bistriţeni. Prezenţa noastră apare consemnată în paginile revistei ca şi întâlnirea cu d-na Ambasador a României şi discuţiile de colaborare pentru viitor.
În inima Europei un român promovează arta şi cultura românească . Dacă mai adăugăm că grafica şi tehnoredactarea revistei aparţine unui alt mare om de cultură şi scriitor ardelean – Nicolae Băciuţ iar coordonarea redacţiei Gabrielei Costescu – avem imaginea succesului.

.

Comentarii

11/12/15 01:12
DUDAS DANUT

Cunosc maramuresenii pentru ca intre 01 09 1979- 10 03 1983 am apartinut acestor meleaguri maramuresene unde am efectuat stagiul in productie fiind repartizat la IMMUM Baia Mare de la I.P. "TRAIAN VUIA " TIMISOARA . Au fost cei mai frumosi ani dupa anii studentiei. Am gasit aici niste oameni speciali , primitori , prietenosi ospitalieri frumosi si petrecareti ,unde fiecare zi era parca mai frumnoasa. Trei ani si jumatate au trecut ca o zi si am fost nevoit sa plec pe furis si dintr-o data pentru ca aveam doi parinti de care trebuia sa am grija la batranete , caci altfel si acum eram acolo. Pe vremea aia BAIA MARE era un oras MINIER ,frumos cu strazi asfaltate , cu doua centre unul nou si unul vechi cu localuri unde seara iti canta la ureche vioara la Hotelul RESTAURANT Carpati si BUCURESTI ,cu industrie puternica unde se castiga bine , cu sport in toate ramurile, :fotbal, handbal feminin si masculin , volei feminin , ragby , gimnastica feminina toate la nivel de DIVIZIE NATIONALA cu sportivi de lot NATIONAL. Fotbal- TERHES ALEXANDRU, COLER, MURESAN, BORZ, RICA RADUCANU,....... condusi de prof. VIOREL MATEIANU ,- handbal- MARICEL VOINEA, NICOLAE VOINEA, ....condusi de prof. LASCAR PANA,-feminin -NICULINA SASU .....- volei feminin -MARIANA DASCALESCU..... conduse de bunul meu prieten prof.DUCU MURESAN - ragby- ION VASILE, MARIAN PASCALE,NICA LUNGU, DAN FLOREA , MARIAN MOT, VALI CANTEA condusi de prof MITICA ANTONESCU ,- gimnastica -RODICA DUNCA antrenata de gimnasta SOFIA LORINCZ.
Nu mai vorbesc de superbul peisaj in care dominau PADURILE DE CASTANI comestibil cu pireul de castane care facea deliciul tuturor produselor de cofetarie.
Baia Mare avea pe vremea aia BAZIN OLIMPIC de innot , Casa de Cultura unde cantau fratii ION, IOANA si GHEORGHE PETREUS, ANGELA BUCIU ,NICOLAE SABAU si AMSAMBLUL MARAMURESUL condus de IOAN BUCIU, toate de cea mai buna si inalta calitate culturala.. TEATRU DE ESTRADA sub coordonarea sotului STELEI POPESCU , cu balerini si balerine ca pe marile scene din lume ,care faceau deliciul salii pline a TEATRULUI DE STRADA din centrul vechi.
Dupa ce-am relevat si descris MARAMURESUL asa cum l-am gasit si l-am lasat eu nu trebuie sa mai continuui pentru ca se subantelege ce calitate are ce fel de om este si ce face IOAN GODJA la Viena .
Multumim omului de cultura IOAN GODJA , celor de la TV RADIO UNIREA , fascinantei GABRIELLA COSTESCU de la CRENELURI SIGHISORENE pentru ca duc peste tot in lume mesajul de inalta calitate a CULTURII ROMANESTI nascuta din sufletul ROMANILOR care arata ca POPORUL ROMAN traieste peste tot in lume la cele mai inalte standarde culturale, este unic si de neconfundat prin specificul ROMANESC.
Doresc tuturor SARBATORI FERICITE si LA MULTI ANI ALATURI DE CEI DRAGI .
TRAIASCA ROMANIA SI POPORUL SAU IUBIT ,
LA MULTI ANI ROMANIA,
LA MULTI ANI ROMANI ORIUNDE V-ATI AFLA.
DUDAS DANUT -SIGHISOARA -MURES- ROMANIA.
11 DECEMBRIE 2015

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]