Rezonanţe bucovinene

S-a întâmplat în anul Domnului 2008 în zilele de 18 şi 19 Brumărel, zile în care Corala „Andrei Mureşanu” din Bistriţa a trecut munţii în frumoasa şi dulcea Bucovină pentru pelerinaj la frumoasele sale mănăstiri şi întâlniri de suflet cu vechi şi buni prieteni.

În prima zi a fost un efort intens în care am urmat un frumos itinerar bucovinean de pelerinaj la mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa, Putna, Humor şi Voroneţ, cu popasuri de reculegere şi cântare corală înălţată în faţa sfintelor altare. Spre seară am ajuns la Câmpulung Moldovenesc, unde am fost aşteptaţi şi întâmpinaţi cu mare căldură de bunii prieteni din Coralele „Academica” şi „Bucovina” din localitate, în frunte cu distinsul dirijor, prof. Emil Forfotă.

Am petrecut împreună o seară de vis, într-un loc de vis, la Muzeul Lemnului.

A doua zi, Corala din Bistriţa s-a aflat în faţa unui mare şi exigent examen: avea de susţinut răspunsurile la Sf. Liturghie şi un concert de muzică corală sacră în faţa unui numeros auditoriu, la Biserica „Sf. Nicolae” din localitate.

Aşa a vorbit la finalul liturghiei şi a concertului părintele paroh Dragoş Păduraru: „Azi am fost binecuvântaţi de Dumnezeu să avem marea bucurie de a-i avea dragi oaspeţi şi de a ne încânta şi înălţa sufletele prin vocile îngereşti pe prietenii noştri din Transilvania. Îi mulţumim pentru acest frumos dar domnului arhidiacon Pop Cornel, care a pregătit şi a format un asemenea cor şi la mulţumim şi coriştilor pentru marele efort pentru a ne încânta cu vocile lor. Am lăcrimat de bucurie şi de emoţie ascultându-vă. Am simţit cu toţii căldura voastră sufletească şi înaltul grad de pregătire în domeniul muzicii”.

„Sunteţi bunii noştri prieteni, suntem fraţii voştri de peste munţi, din Transilvania. Ne leagă muzica corală, ne leagă o veche şi frumoasă prietenie. Sunt şi eu de obârşie din frumoasa Vale a Bârgaielor şi m-am statornicit aici în urmă cu peste trei decenii…”, a adăugat omul de mare suflet şi dirijorul coralelor „Academica” şi „Bucovina”, distinsul prof. Emil Forfotă.

Iată cum muzica poate fi şi este un bun ambasador al prieteniei şi al încrederii într-o lume bulversată de crize şi rivalităţi politice. Ea este aceea care poate aduce liniştea şi pacea între oameni.

…Cine are ochi şi vadă, cine are urechi să audă!

Aducem alese mulţumiri gazdelor şi tuturor acelor care au făcut ca vizita noastră în Bucovina să fie una de vis.

prof. Ştefan Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5