Municipiul Bistriţa

RITM ALERT ÎN ACŢIUNILE DIN “LUNA CURĂŢENIEI DE PRIMĂVARĂ”

În ultima săptămână din “Luna curăţeniei de primăvară” (15 martie – 15 aprilie), Redacţia RĂSUNETUL a întreprins sondaje în zone din municipiu, cu precădere din spaţiul public şi a urmărit îndeplinirea acţiunilor preconizate de municipalitate. Răspunsurile viceprimarului de resort, dl. GEORGE AVRAM, vizavi de starea de fapte întâlnită în raidul întreprins, joi – 9 aprilie, confirmă în bună parte constatările pe care le putem face la această oră despre cum arată oraşul, cât de curat şi de îngrijit este.

Rep.: - Cum apreciaţi îndeplinirea programului stabilit pentru “Luna curăţeniei de primăvară” 2009?

George Avram: - La momentul de faţă, curăţenia este executată în proporţie de 80% pe spaţiile publice, unde Primăria continuă activitatea şi la ora aceasta. Întâmpinăm probleme cu unele persoane fizice care, din păcate, n-au înţeles că terenurile pe care sunt proprietari trebuie să le întreţină şi să le cureţe ori de câte ori este nevoie. Mare parte dintre cei care sunt în această situaţie de neglijare, chiar de sfidare, au primit deja somaţii de la Primărie şi dacă nu se vor conforma urmează să fie sancţionaţi cu amendă între 300-700 lei.

Pot să constat un interes din partea instituţiilor şcolare, care şi-au efectuat curăţenia în spaţiile interioare şi exterioare, în curţi, pe terenuri de sport, spaţii verzi aferente.

Asociaţiile de proprietari în mare parte şi-au intrat în atribuţii, însă mai sunt şi cazuri de nepăsare, unde trebuie intervenit de urgenţă. Anunţurile făcute, prin care Primăria cheamă la curăţare şi îngrijire a spaţiilor ce le revin, îi înştiinţează că vor fi aplicate şi sancţiuni, în litera legii, celor care nu respectă dispoziţiile HCL nr. 50/2002.

Rep.: - Sunt aprecieri despre cum arată oraşul, dacă e curat, dacă e mai îngrijit şi e îmbucurător că ele sunt preponderent pozitive. Ce a contribuit la o nouă stare de fapt, mai satisfăcătoare, când avem în vedere curăţenia şi igiena publică?

George Avram: - În salubritate întotdeauna este loc de mai bine, de mai curat şi mai igienic. Aş putea spune că ne-am mişcat foarte bine la început de an, având în vedere că la această oră am parcurs în bună parte programul stabilit. Cu precădere mă refer la “Luna curăţeniei de primăvară”.

Dacă se poate spune că oraşul este mai curat, aceasta se datorează şi aducerii la normalitate a suprafeţelor salubrizate de către operatorul “Urbana”, în sensul că nu au mai fost lăsate în afară anumite străzi, alei, parcări… pe considerentul că nu au făcut obiectul obligaţiilor contractuale cu “Urbana”. E firesc că se modifică “nota de plată”, dar am intrat în normalitate.

Rep.: - Cu alte cuvinte, nu privim cu un singur ochi lucrurile, ca să vedem cu jumătate de măsură… Spaţiile pe care le-aţi menţionat fac şi ele parte din spaţiul public!

G.A.: - De bună seamă! Aş vrea, însă, să închei aceste cuvinte cu remarca justificată că Primăria va acţiona consecvent şi în perioada următoare, chiar cu un plus de stăruinţă, pentru a se menţine această curăţenie, atât pe spaţiul public, cât şi pe spaţiul privat. Vorbind despre spaţiul privat, de terenuri din intravilan, unde încă lucrurile n-au mişcat, vreau să spun că Primăria va aplica sancţiuni în toate cazurile justificate, fără ezitare.

Având drept „ghid” Programul de lucru pe săptămâna în curs, întocmit de Direcţia de administrare a domeniului public, ajungem în Parcul municipal – principal loc de agrement al bistriţenilor. Formaţia de lucru de la Serele oraşului este în plină activitate. Până mâine (vineri – 10 aprilie) se va încheia curăţarea întregii suprafeţe a Parcului de resturi de vegetaţie şi totul va arăta ca de sărbătoare. Strădania, firesc, ar trebui respectată şi de vizitatorii Parcului. Să sperăm….

Echipe de întreţinere de la Sectorul spaţii verzi au salubrizat şi suprafeţele din str. Dragoş Vodă, bl. G3, au cosit vegetaţia de pe strada Lavandei. Pe spaţiile verzi din străzile Ion Raţiu, Al. Odobescu, B-dul Independenţei, Gării, Nicolae Bălcescu, P-ţa Petru Rareş, Calea Moldovei s-a executat lucrarea de dezgropat şi tăiat trandafiri.

În această săptămână s-a trecut şi la o altă lucrare de sezon: plivit şi mobilizat solul la plantaţiile de plante bienale, respectiv, pe străzile: Al. Odobescu, B-dul Independenţei, curtea imobilului din P-ţa Centrală nr.6.

În serele din str. Victor Babeş se lucrează la repicat plante anuale, tuns răsaduri, semănat plante anuale, plantat lot semincer de plante bienale, plantat trandafiri – lucrări în răsadniţe. De asemenea, se execută lucrări în pepinieră: transplant sălcii, plantat puieţi de arbori şi de arbuşti.

S-a transportat pământ vegetal în scuarurile de pe B-dul Republicii, B-dul Independenţei şi în alveolele din jurul arborilor de pe Andrei Mureşanu.

În sectorul drumuri –parcări

Primele intervenţii pentru reparaţii cu mixtură asfaltică pe străzile Sigmirului şi Tărpiului. De asemenea, s-a asfaltat spaţiul de parcare auto din str. Tărpiului nr.14 şi s-a executat pietruirea străzilor Anemonei şi spre zona caselor RAAL (zona Văii Budacului).

În cartierele Slătiniţa şi Unirea – str. Bisericii, se lucrează la curăţarea şanţurilor, iar în cartierul Ghinda se amenajează infrastructura la terenul de fotbal.

Reparaţii cu piatră concasată, la drumurile spre şi din cartiere

Aceste reparaţii se execută pe drumul spre Ghinda şi drumul din acest cartier, precum şi pe drumul din Sigmir – spre comuna Şieu Măgheruş.

Intervenţii cu piatră concasată se face şi pe porţiunea din municipiu dintre străzile Codrişor şi Viorelelor.

Şi dezinfectarea containerelor şi platformelor gospodăreşti

În căutarea lucrărilor în care se vede mâna bunului gospodar, ajungem şi în str. Octavian Goga, unde surprindem operaţiunea de spălare şi dezinfectare a containerelor – punct programatic distinct în prevederile „Lunii curăţeniei”. Operaţiunea de spălare a containerelor de colectare a gunoiului menajer – ne precizează viceprimarul George Avram – s-a executat la toate cele 132 Puncte de colectare, iar acum se află în curs de finalizare a doua spălare, întrucât dezinfectarea prin spălare cu apă în amestec cu clor, se face periodic.

 

 

 

 

 

 

„Grădină de bloc” cu pitici şi… gospodari mari!

Astfel i-am putea numi pe cei doi locatari/proprietari din str. Octavian Goga, nr.5, apartament 2, care au amenajat spaţiul din faţa blocului într-un stil ce concurează cu succes chiar aranjamente ale specialiştilor în domeniu: rondouri cu flori, iarbă verde îngrijită, cultivată, arbuşti şi piticii care însufleţesc acest ambient. O masă cu parasolar îmbie la relaxare şi bună dispoziţie. Invitaţia ne e adresată şi nouă… urmând s-o onorăm cu altă ocazie, pentru o cafea, din partea gazdelor: d-na Geanini şi dl. Alexandru Mureşan. … Despre pitici aflăm că noaptea dorm în apartament, pentru că altfel se fură… Urât!

 

 

 

 

Două imagini, la polul opus, în str. Grădinilor

Mai exact, două terenuri proprietate privată împrejmuită însă par, mai degrabă, punct de colectare a gunoaielor: moloz, bălării, resturi de vegetaţie uscată. Primăria a identificat cine sunt proprietari: Ungur Lucian Adrian – terenul din capul străzii, spre C.R. Vivu, iar „Proinstal” – cel din celălalt capăt al străzii, în apropiere de Punctul termic. Viceprimarul George Avram le promite amândurora aplicarea sancţiunilor pre văzute de HCL – amendă între 300 şi 700 lei, în cazul că nu vor aduce lucrurile la normal, curăţând terenul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5