„Riturile de trecere”, lansate în Sala Unirii din Alba Iulia, cu binecuvântarea IPS Irineu

Cea de-a X-a ediţie a Colocviilor de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” de la Alba Iulia a fost deschisă în prezenţa ÎPS Irineu, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia , Emil Jurcan – decanul facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918”. Coordonatorii manifestărilor au fost Daniela Florian-directoarea Centrului de Cultură "Augustin Benea" Alba şi părintele Jan Nicolae-Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia.
În spaţiul unic şi atât de încărcat de simboluri al Sălii Unirii din Complexul Muzeal albaiulian a fost vernisată expoziţia de icoane „Noi, poienarii, vouă moştenire”, şi lansată cartea semnată de Vasile V. Filip şi Menuţ Maximian “Cultura tradiţională imaterială din Bistriţa Năsăud”, volumul I „Rituri de trecere” , despre care ÎPS Irineu Bistriţeanul, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, a spus că este o oglindă a tradiţiilor de pe plaiuri binecuvântate de Dumnezeu, a cărui nume îl poartă şi el cu cinste. Autorii au vorbit despre munca de cercetare, despre modul în care ţăranii îşi deschid sufletul, despre proiectul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Centrului Judeţean pentru Cultură de a promova cercetarea. Din partea CJC BN a fost prezent şi criticul George Ţâra, care a fost alături de autori în acest demers.
La Alba, Consiliul Judeţean, după cum a afirmat şi preşedintele Ion Dumitrel, pune accent pe editarea unor lucrări de conservare a tradiţiilor, fiind lansate atât cărţi de cercetare, cât şi filme documentare care surprind viaţa rapsozilor, jocurile, meşteşugurile, făcând din tradiţii un brand al Albei.
Dintre cei prezenţi la manifestări, îi amintim pe prof.univ.dr. Ilie Moise, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Cuceu şi dr. Cosmina Timoce-Institutul Arhiva de Folclor Cluj, dr. Marin Marian Bălaşa-Institutul "Constantin Brăiloiu" Bucureşti. De asemenea, scriiotarea Veronica Oşorheian de loc din Leşu Ilvei, a avut o interesantă comunicare depre traistă.
Ultima zi a colocviilor a fost rezervată unei excursii documentare pe Valea Sebeşului, în satele Laz (la casa poenarilor, vestiţi pictori unde s-a sărbătorit Maria Deac Poenaru, la 90 de ani de viaţă, ultima descendentă a iconarilor pe sticlă), Loman (unde s-a vizitat o stână), Sebeşel (unde s-a asistat la un spectacol folcloric având ca temă oieritul). Bistriţenii au poposit şi la Casa memorială, dar şi la mormântul marelui scriitor Lucian Blaga.
Colocviile au fost organizate de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Arhivele Naţionale. Serviciul Judeţean Alba, Muzeul Municipal „Ion Raica” Sebeş şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii. Au participat 67 de personalităţi din mediul universitar, etnografi, etnomuzicologi, folcorişti, teologi din Alba, Sibiu, Cluj, Bistriţa, Braşov şi din Bucureşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5