„Rolul festivalului de teatru este de a ne face să iubim arta”

- interviu cu prof. dr. Dorel Cosma, director Centrul Cultural Municipal Bistriţa

- Domnule prof. dr. Dorel Cosma, suntem în pragul unei noi ediţii a Festivalului Naţional de teatru Profesionist „Liviu Rebreanu” care se va derula în perioada 22-27 noiembrie, la Centrul Cultural Municipal. Cu ce noutăţi veniţi în al şaselea an de festival?

D.C.: - Începând cu acest an, avem un alt mod de a concepe festivalul prin includerea în program a operei şi operetei, în această idee invitând, pentru prima dată la Bistriţa, Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa. De asemenea, la închiderea festivalului va evolua formaţia Distincto din Bucureşti, cu muzică clasică şi muzică pop, creionând astfel o atmosferă de încununare a săptămânii teatrale prin muzică de calitate. Tot ca o noutate sunt momentele culturale din 23 noiembrie, când este programată o întâlnire a scriitorilor cu publicul cititor. Vor fi atât scriitori din gruparea Societăţii Scriitorilor Conexiuni, aflată sub sigla instituţiei noastre, cât şi o serie de invitaţi din ţară, care au avut legături cu Bistriţa şi au citit la „Conexiuni”.

- Avem şi tradiţionalul Târg al editurilor. Ne dezvăluiţi câteva dintre numele care participă anul acesta cu carte?

D.C.: - Bistriţenii vor putea achiziţiona cărţi la promoţie. Vor fi nu doar cărţi specializate pe teatru, ci şi de literatură. Şi-au confirmat prezenţa edituri din Bistriţa, Mureş, Iaşi, Cluj, Oradea, Timişoara, Baia Mare. Seara editurilor se va încheia cu un recital de poezie susţinut de invitatul special al acestei ediţii, actorul Dorel Vişan.

- Ce ne spuneţi despre trupele de teatru prezente la Bistriţa?

D.C. – Deschiderea festivalului va fi făcută de către trupa noastră de teatru de păpuşi „Alexandru Misiuga”, care va prezenta, pentru cei mai mici spectatori, spectacolul „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. La Bistriţa vor fi prezente doar teatre profesioniste, amintind aici Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Independent „Ararat” din Baia Mare, Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” Petroşani, Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovschi” Constanţa şi Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău. Un punct aparte îl va constitui prezenţa, pe 23 noiembrie, a Teatrului din Belgrad, Serbia, festivalul nostru primind astfel caracter internaţional. Deşi spectacolul va fi în limba sârbă, spectatorii prezenţi în sală vor primi fluturaşi cu traducerea. Avem posibilitatea de a urmări jocul de scenă, regia şi efectele unei trupe recunoscute pe plan internaţional.

- Ce ne spuneţi despre expoziţiile ce vor fi vernisate la festival?

D.C.: - În fiecare zi vom avea o altă expoziţie de afişe sau caricaturi.

Mai mult, spectatorii prezenţi la acţiunile din instituţia noastră vor avea posibilitatea de a fi „surprinşi” în direct de creionul artiştilor prin portrete ce vor rămâne peste timp ca o frumoasă amintire. Partea de vernisaj şi expoziţii va fi coordonată de un om care a fost alături de noi încă de la prima ediţie a festivalului, scriitorul Cornel Udrea.

- Vom avea şi în acest an revista festivalului?

D.C.: - Bineînţeles, pentru că ediţia specială „Conexiuni” – „Thalia Fest” se află sub tipar aducând noutăţi din domeniul teatrului. Încercăm, de asemenea, să edităm cele două antologii de poezie, respectiv, proză „Conexiuni”, pe care intenţionăm să le lansăm pe 23 noiembrie. Antologiile cuprind atât membrii Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, cât şi colaboratori, amintind aici pe Nicolae Băciuţ – Mureş, Vasile Muste – Sighetu Marmaţiei, Dora Alina Romanescu – Mangalia, Cornel Udrea – Cluj, Jean Văcărescu – Sibiu.

- Anul trecut, regizorii şi actorii prezenţi la Bistriţa v-au declarat sprijinul în întemeierea Teatrului Profesionist „Liviu Rebreanu”. A fost abandonată această idee?

D.C.: - Teatrul Profesionist „Liviu Rebreanu” va apărea pe firmamentul instituţiilor de cultură bistriţene mai repede sau mai târziu. Criza a afectat şi cultura, însă sperăm că vom avea sprijin de la Consiliul Local să demarăm, pentru început, un teatru de proiecte. Instituţia noastră se află într-o situaţie incertă, întrucât de la începutul anului următor va intra într-o reabilitare totală care ne bucură, dar în acelaşi timp, ne şi înspăimântă. Dacă nu se va găsi un loc adecvat pentru susţinerea actelor artistice în aceşti doi ani, Bistriţa va avea foarte mult de suferit. Lansez un apel către oamenii noştri politici, indiferent de culoare, să ne ajute să reabilităm cinematograful „Dacia”, care se află într-o stare deplorabilă. Nu dorim să desfiinţăm sala de cinema, din contră, vom putea difuza şi filme la alte standarde şi, mai mult, pentru această perioadă vom avea un spaţiu în care să derulăm activităţile noastre. În Centrul Cultural Municipal s-au investit miliarde în dotări de ultimă generaţie şi ar fi păcat ca acestea să nu fie depozitate într-un spaţiu adecvat şi să se facă praf.

- De ce ar veni bistriţenii la teatru?

D.C.: - Îi invit să-şi aleagă această săptămână pentru că vor vedea piese de calitate. Din păcate, cei care solicită teatru la Bistriţa nu merg la teatru. Sunt prezent şi îi văd pe cei care vin. Teatru nu se poate face fără public şi fără finanţe. Am auzit pe unii care spun că nu avem vedete mari în stagiunile noastre. Nu se poate teatru în fiecare zi cu Florin Piersic, Maia Morgenstein, Gyuri Pascu. Nici în Bucureşti nu sunt prezenţi zilnic pe scenă. Să dăm o şansă tinerilor actori pentru că au foarte mult talent. Valorile se nasc şi cresc, nu apar peste noapte. Poate peste ani un mare actor va spune că a debutat la Bistriţa la acest festival. M-am bucurat să văd elevii de la liceele năsăudene şi din Sângeorz Băi, care au făcut o excursie, împreună cu dascălii, la festivalul de teatru. Mi-au mărturisit că nu au văzut o piesă de teatru până în acel moment, şi că au avut o zi excepţională. Sunt lucruri frumoase care rămân peste timp. Vremea de formare a culturii generale este cea a tinereţii, când eşti elev sau student. Acesta este şi rolul festivalului, de a ne face să iubim arta.

- Ce noutăţi ne pregăteşte Centrul Cultural Municipal în aşteptarea sărbătorilor de iarnă?

D.C.: - Înainte de teatru vă invităm, timp de două zile, să „valsăm” pe muzică folk alături de mari vedete ale genului. Festivalul vine după ce a plecat dintre noi poetul Adrian Păunescu, care va rămâne un mare nume în literatura română. Cred că nu greşesc când spun că spiritul pentru muzica folk a fost susţinut de Păunescu. În luna decembrie, sub genericul „Rădăcinile eternităţii” vom avea o multitudine de manifestări pe tematica sărbătorilor de iarnă, Moş Nicolae, Moş Crăciun, Anul Nou. Intenţionăm să deschidem această lună cu un festival dedicat Zilei Naţionale a României, prin prezenţa, la Bistriţa, a unor nume sonore ale muzicii culte, a Corpului de Balet din cadrul Liceului de Coregrafie Cluj, a Coralei „Andrei Mureşanu” care de ceva timp se află sub aripa Centrului Cultural Municipal, a Corului de Cameră „Appasionata”.

Un final de an încărcat deoarece aşa stă bine sărbătorilor de iarnă, să mai uităm de griji şi probleme şi să ne delectăm cu acte culturale.

- Vă mulţumesc şi ne întâlnim, împreună cu spectatorii, la toate aceste evenimente ale Centrului Cultural Municipal.

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU PROFESIONIST

„LIVIU REBREANU”

EDIŢIA A VI-a 22 – 27 NOIEMBRIE 2010

Luni, 22 noiembrie 2010

Ora 11.00

• Teatrul de păpuşi « Alexandru Misiuga » Bistriţa

« Capra cu trei iezi » de: Ion Creangă; adaptarea şi regia: Cornelia Apostol

Ora 19.00

• Teatrul Naţional « Vasile Alecsandri » Iaşi

« Oameni de nimic » de : A.P. Cehov ; regia: Ovidiu Lazăr

Marţi, 23 noiembrie 2010

Ora 17.00

• Ziua Editurilor - prezentare edituri – lansări de carte şi expoziţii : Cristian Vecerdea CRIV ; Sorin Postolache; Nicolae Petrache ; Gabriel Bratu ; Mihai Boacă.

EDITURI : - „KARUNA” - Bistriţa; - „CHARMIDES” Bistriţa ; - „GEORGE COŞBUC” - Bistriţa ; – „ALETHEA” – Bistriţa ; – „EIKON” – Cluj – Napoca ; - NAPOCA STAR – Cluj – Napoca; – „NICO” - Tg. Mureş ; – „PARALELA 45” – Cluj Napoca ; - „LIMES” Cluj – Napoca ; - „PRO VITA”- Cluj – Napoca; - „SILVER TEK” – Tg Mureş ; – „CITADELA” - Satu Mare .

Ora 18.00

• Întâlnire cu actori, scriitori, regizori

– Invitaţi Dorel Vişan, Petru Poantă

Ora 19.00

• Teatrul „LEVO” din Belgrad – Serbia

Akud „Ivo Lola Ribar”

« Ecce Homo »

Miercuri, 24 noiembrie 2010

Ora 19.00

• Teatrul Independent « ARARAT » Baia Mare

« Bigudiuri» de : Mimi Cornel Brănescu ; regia : Claudiu Pintican

Joi, 25 noiembrie 2010

Ora 19.00

• Teatrul Dramatic « I.D.Sîrbu » Petroşani

« Gaiţele » de : Al. Kiriţescu ; regia: Cristian Ioan

Vineri, 26 noiembrie 2010

Ora 19.00

• Teatrul de Operă şi Balet « Oleg Danovski » Constanţa

« Văduva veselă » de : Franz Lehar

Sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Ora 19.00

• Teatrul Municipal « Bacovia » Bacău

« Bigamul » de: Ray Cooney; regia : Cristian Ioan

Ora 21.00

• Concert extraordinar al formaţiei « Distinto »

Director,

Prof. dr. Dorel Cosma

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5