Romuli, a doua comună cadastrată integral din Bistriţa-Năsăud. Primarul Ioan Moniţa: Sperăm ca în aprilie-mai să înmânăm extrasele de carte funciară

Romuli, a doua comună cadastrată integral din Bistriţa-Năsăud. Primarul Ioan Moniţa: Sperăm ca în aprilie-mai să înmânăm extrasele de carte funciară

Proiectul de cadastru general, aflat în derulare în comuna Romuli, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, este pe ultima sută de metri. Potrivit primarului Ioan Moniţa, în această perioadă se lucrează la soluţionarea contestaţiilor. „Am avut înregistrate nu mai puţin de 870 de contestaţii, din care, până la ora actuală, am reuşit să soluţionăm 650. Mai avem de lucru, dar sperăm ca împreună cu cei de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară să putem înmâna extrasele de Carte Funciară, undev ala finele lui aprilie-începutul lunii mai. Într-adevăr, am deveni a doua comună cadastrată integral din Bistriţa-Năsăud, după Lechinţa”, ne-a declarat primarul comunei Romuli.

         Lucrarea de cadastru general include înregistrarea sistematică a circa 7000 de imobile de pe o suprafaţă – intravilan şi extravilan – de 10.000 hectare. „Era o lucrare absolut necesară. Proiectele europene, pentru a putea fi accesate, sunt legate de natura proprietăţii. În perioada următoare, şi subvenţiile care se acordă pe suprafaţă vor fi legate de intabulare”, ne-a explicat primarul Ioan Moniţa. De altfel, la Romuli nu a fost făcută o lucrare de cadastru general de peste un secol. Practic, în 1913, austro-ungarii au demarat măsurătorile, dar nu au fost duse la bun sfârşit pentru că a venit Primul război mondial.

***         

Sistem de iluminat public inteligent la Romuli, cu corpuri LED dimabile

Autorităţile locale din Romuli au derulat un proiect, prin Administraţia Fondului de Mediu, prin care a fost realizat un sistem inteligent de iluminat public. Prcatic, au fost înlocuite nu mai puţin de 250 de corpuri de iluminat cu corpuri LED dimabile. „Am depus la AFM tranşa de plată. Este un sistem de iluminat foarte modern. În fapt, se reglează automat intensitatea luminii, în funcţie d eintervalul orar şi de cât trafic ar fi. Între orele 18-21, funcţionează la 100% din capacitate, până la ora 23 – 75%, de la ora 23 până la 5 – 50%. Este vorba de o reducere a costurilor prin reducerea consumului energetic, dar şi de un impact pozitiv asupra mediului”, ne-a explicat primarul Ioan Moniţa.

De asemenea, Primăria Romuli va depune un proiect pentru achiziţionarea şi amplasarea a trei staţii de încărcare a acumulatorilor de la vehiculele electrice.

***

Nu mai puţin de patru proiecte au fost depuse în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, fiind solicitate finanţări pentru infrastrucrura rutieră. Astfel, trei proiecte vizează construirea unor drumuri comunale,  şi anume Dosu Măgurii (valoare de circa 2,5 milioane lei), Şetref (2,5 milioane lei), Frumuşica (1 milion lei), iar un proiect este pentru construirea de poduri peste râul Sălăuţa şi râul Strâmba (3.25 milioane lei).

Autorităţile locale aşteaptă semnarea primelor contracte de finanţare pe acest program al Ministerului Dezvoltării, dar şi deschiderea liniilor de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5